Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142U Paklenici održan seminar za vodiče instruktore

utorak, 25.09.2018.

Slika.Za vikend 22. i 23. rujna u Paklenici je održan seminar za vodiče instruktore HPS-a. Seminar je organizirala Komisija za vodiče, a vodio ju je pročelnik potkomisije za instruktorski kadar Nikola Šebrek. Na seminaru su sudjelovali instruktori i instruktorski kandidati iz stanica vodiča Slavonija, Varaždin, Zagreb, Zagorje, Rijeka, Istra, Zadar i Split.

Slika.U sklopu seminara profesorica dr. Srna Jenko Miholić s Učiteljskog fakulteta održala je stručna predavanja o komunikaciji i metodama poučavanja, kao i o organiziranju učinkovite edukacije. Zanimljiva predavanja pobudila su velik interes te potaknula sudionike seminara na dodatnu razmjenu iskustava u svrhu unaprjeđenja metoda rada na tečajevima i vježbama za vodiče. U nastavku je pročelnik potkomisije za školovanje vodiča Alan Čaplar predstavio je standardizirane prezentacije za sve nastavne teme iz programa školovanja vodiča i Metodički priručnik za školovanje vodiča, koje su tijekom protekloga ljeta pripremili Komisija za vodiče, Komisija za školovanje i Komisija za promidžbu i izdavačku djelatnost. Standardizirane prezentacije i didaktički materijal unaprijed će školovanje vodiča jer omogućuje lakšu pripremu za predavanja i vježbe. Razgovaralo se i o iskustvima u provođenju tečaja za vodiče kao i o situacijama koje zaslužuju pozornost svih sudionika edukacije.

Slika.Za potrebe provođenja tečaja za vodiče instruktorima je na raspolaganju i didaktička oprema, a ovom prilikom za vježbe orijentacije pribavljen je komplet od 20 orijentacijskih kontrolnih točaka (perforatori, zastavice, stupovi). U sklopu seminara instruktori su upoznati s raspoloživom didaktičkom opremom. Vodiči instruktori, također su preuzeli posebno izrađene majice "Vodič instruktor HPS" koje doprinose prepoznatljivosti instruktorskog kadra.

Slika.U nedjelju prijepodne Dražen Mlinarić demonstrirao je način izrade rukohvata te je provedena kvalitetna instruktorska rasprava u svrhu usklađivanja načina demonstriranja i ujednačavanja ispitnih kriterija. Seminar je zaključen dogovorom oko idućih tečaja i vježbi te inicijativom za redovitije održavanje vježbi u svim stanicama vodiča.

Slika.Instruktorski seminar je organiziran u sklopu redovnih aktivnosti Komisije za vodiče, a ujedno i kao edukativna akcija u sklopu projekta "Penjanje za sve", koji u suradnji s partnerskim planinarskim savezima iz Češke, Slovenije, Mađarske, Slovačke i Italije provodi Hrvatski planinarski savez, uz sufinanciranje Europske unije kroz program Eramus+.

Slika.

Slika.

Slika 1 od 12.Slika 2 od 12.Slika 3 od 12.Slika 4 od 12.Slika 5 od 12.Slika 6 od 12.Slika 7 od 12.Slika 8 od 12.Slika 9 od 12.Slika 10 od 12.Slika 11 od 12.Slika 12 od 12.
Prijenos iskustava između vodiča iz Hrvatske, Makedonije, Kosova i Albanije

Prijenos iskustava između vodiča iz Hrvatske, Makedonije, Kosova i Albanije (31.10.2018.)

Na makedonskoj planini Vodno iznad Skoplja održan je od 26. do 28. listopada međunarodni seminar za vodiče i instruktore. Seminar je organiziran na inicijativu Balkanske planinarske unije (BMU), a domaćin je bio Planinarski savez Makedonije. Koncept seminara osmislile su komisije za vodiče HPS-a i FPSM-a u cilju upoznavanja i unaprjeđenja sustava planinarskog školovanja u zemljama članicama BMU.

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora (17.10.2018.)

Planinarsko društvo Obruč je u subotu 13. listopada 2018. godine podizanjem vjetrenjače prigodnom svečanošću obilježilo završetak projekta opremanja doma obnovljivim izvorima električne energije.

Opća skupština UIAA u Mongoliji

Opća skupština UIAA u Mongoliji (11.10.2018.)

U Ulaanbaataru, glavnom gradu Mongolije u subotu, 6. listopada održana je Opća skupština UIAA na kojoj je sudjelovalo preko 100 predstavnika iz nacionalnih saveza i drugih planinarskih udruženja iz cijelog svijeta...

Google Search


hps.hr web

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.