Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Opća skupština UIAA u Mongoliji

četvrtak, 11.10.2018.

Slika.U Ulaanbaataru, glavnom gradu Mongolije u subotu, 6. listopada održana je Opća skupština UIAA na kojoj je sudjelovalo preko 100 predstavnika iz nacionalnih saveza i drugih planinarskih udruženja iz cijelog svijeta.

Frits Vrijlandt, predsjednik UIAA osvrnuo se najvažnije stavke iz godišnjeg izvještaja te najavio novi način održavanja skupštine. Nakon običajnih skupštinskih tema za popodnevni dio zasjedanja pripremljen je program kako bi se članicama UIAA omogućila aktivnija uloga u oblikovanju budućnosti te svjetske federacije. Organizirano je nekoliko skupina sa platformom predstavljanje svojih ideja, preporuka, ali i primjedbi na rad UIAA što je bila dobra prilika za izravnu interakciju s dužnosnicima, komisijama i zaposlenicima te svjetske asocijacije. Rezultati te radionice bit će ključni u preoblikovanju vizije i strategije UIAA.

Slika."Ovo je bila jedna od najboljih Općih skupština posljednjih dvadeset godina", na kraju zasjedanja zaključio je predsjednik UIAA, "Uživali smo u konstruktivnom dijalogu s našim članicama, raznolikijem programu skupštine, a sve to zahvaljujući i našim domaćinima Planinarskom savezu Mongolije koji je sve to vrhunski organizirao. UIAA se obvezuje da će djelovati prema savjetima svojih članica kako da oblikuje svoj rad u narednim godinama. "

U članstvo UIAA u statusu promatrača primljeni su nacionalni planinarski savez Kostarike, Udruga međunarodnih udruga planinskih voditelja - UIMLA i ISA - Međunarodna udruga hodača po žici iznad ponora u planinama!

Slika.U sastavu Izvršnog i Glavnog odbora UIAA obavljeno je nekoliko izmjena članova kojima je istekao mandat.

Slika.

Predstavnike u Skupštini podsjetilo se na mnoge postojeće resurse, ali i neke nove, koje pruža UIAA. To uključuje novootvoreni internetski alat za pretraživanje online festivala i susreta penjanja u ledu i po stijenama, platformu UIAA koja pruža članicama priliku za promociju događaja u svom okruženju, pregled sigurnosnih standarda UIAA , medicinske savjete za visoke nadmorske visine, a postojeći standardi obuke i projekte zaštite planina dalje će se razvijati, pružajući stručnost u korist cijele svjetske zajednice penjanja i planinarstva. Da bi ponudila više mogućnosti za svoje članice, UIAA će razviti posebnu mrežnu stranicu kako bi se savezima pružila priliku da razmjenjuju više detalja o penjanju i planinarenju u svojim zemljama.

Potvrđen je 2. studeni kao datum održavanja Opće skupštine 2019. godine u Larnaci (Cipar), a turski grad Antalya bit će domaćin skupštine 2020. godine.

Slika.Nakon skupštine održana je gala večera u velikom šatoru (jurti) u okolici glavnog grada na kojoj je uz atraktivni folklorni program, središnji događaj bila dodjela Godišnje nagrade u zaštiti planinske prirode. Pobjednik je projekt CAN (Zajednička akcija Nepal), a vodi ga legendarni himalajac Doug Scott koji je 1975. prvenstveno ispenjao JZ stijenu Mt. Everesta. Iz zaklade te ekspedicije već 20 godina financiraju se mnoge nepalske potrebe od ulaganja u zdravstvo, gradnju škola, obnova samostana, a u posljednje vrijeme šalje se pomoć od nastale štete potresa prije tri godine.

Slika.Dodijeljeno je još nekoliko nagrada, između ostalog, predsjednik UIAA predao je našem predstavniku Darku Berljaku, prigodan poklon i priznanje kao članu Skupštine UIAA s najdužim stažem koje iznosi 26 godina.

U nedjelju je organiziran posjet Nacionalnom parku Terelj.

Slika.

Slika 1 od 8.Slika 2 od 8.Slika 3 od 8.Slika 4 od 8.Slika 5 od 8.Slika 6 od 8.Slika 7 od 8.Slika 8 od 8.
Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora (17.10.2018.)

Planinarsko društvo Obruč je u subotu 13. listopada 2018. godine podizanjem vjetrenjače prigodnom svečanošću obilježilo završetak projekta opremanja doma obnovljivim izvorima električne energije.

Susret predstavnika komisija za planinarske putove PZS, PSS i HPS-a na Kalniku

Susret predstavnika komisija za planinarske putove PZS, PSS i HPS-a na Kalniku (09.10.2018.)

U planinarskom domu Kalnik održan je susret predstavnika komisija za planinarske putove Planinske zveze Slovenije (PSZ), Planinarskog saveza Srbije (PSS) i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS). Izlaganja i rasprave odnosile su se na međusobno upoznavanje s načinom označavanja putova, zakonskom regulativom u vezi planinarskih putova, školovanjem markacista i druge teme od značaja za razvoj markacističke djelatnosti i rad komisija.

Dan istarskih planinara 21. listopada

Dan istarskih planinara 21. listopada (09.10.2018.)

Povodom otvorenja obiteljske staze „Marećica“, Istarski planinarski savez i PD "Ćićarija" Buje pozivaju zainteresirane planinare na 16. Dan istarskih planinara u nedjelju 21. listopada 2018. Susret će se održati na Ćićariji a trasa pohoda je: Račja Vas - Marećica - Rašpor – Sv. Jelena – Račja Vas

Google Search


hps.hr web


Web kamera Zavižan
Web kamera Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.