Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora

srijeda, 17.10.2018.

Slika.Planinarsko društvo Obruč je u subotu 13. listopada 2018. godine podizanjem vjetrenjače prigodnom svečanošću obilježilo završetak projekta opremanja doma obnovljivim izvorima električne energije.

Prije desetak godina dom je temeljito rekonstruiran i obnovljen, kad je izvedena potpuno nova elektroinstalacija, ugrađena su rasvjetna tijela, lusteri i utičnice, no do danas dom nije bio priključen na izvor napajanja, i nije imao električnu energiju. Dom je smješten 1100 metara nad morem, u grobničkim planinama kilometrima udaljen od elektromreže, pa je predviđeno električno napajanje korištenjem energije dobivene iz obnovljivih izvora - sunca i vjetra!

Ovakva kombinirana odnosno hibridna izvedba sustava napajanja fotonaponskim panelima i malim vjetrogeneratorom izabrana je zbog veće učinkovitosti i nadopunjavanja sustava kada u slučaju kratkih zimskih dana, višednevnog oblačnog vremena, magle i snijega, učinkovitost fotonaponskih panela ne može zadovoljiti predviđene potrebe potrošnje električne energije pri upotrebi objekta. U tim kritičnim razdobljima na Hahliću obično vjetar najjače puše i njegova energija podržava stabilnost sustava i neprekinuto napajanje električnom energijom.

Planinarsko društvo Obruč je realiziralo projekt vlastitim snagama, od pripreme i razrade projekta, osiguranja potrebnog budžeta do kompletne instalacije i realizacije. Projekt je vodio arhitekt Ivan Juretić uz svesrdnu podršku drugih inženjera i članova društva.

Slika.Prema izvedbenom troškovniku predviđena vrijednost projekta je bila nešto više od 150 tisuća kuna. Planinarsko društvo Obruč je na javnom natječaju Primorsko goranske županije za tu svrhu dobilo 14.933,45 kn, od Hrvatskog planinarskog saveza na natječaju za održavanje planinarskih objekata 14.562,50 kn, od Općine Jelenje (formalnog vlasnika objekta) 4.957,80 kn, te donacije od tvrtki Sekundar usluge d.o.o 5.000,00 kn i Euroherca d.d. 6.000,00 kn.

Ovako sakupljena sredstava u konačnici su pokrivala tek trećinu potrebnog budžeta, no članovi Obruča nisu odustajali od visoko zacrtanog cilja i ostvarenja zahtijevnog projekta, aktivirali su se mnogi drugi donatori, volonteri i simpatizeri društva i doma na Hahliću.

Slika.Kuriozitet projekta je vjetrogenerator koji nije kupljen već u potpunosti ručno izrađen po projektu škotskog inženjera Hugha Piggotta. On je također dao korisne savjete za izvedbu upravljanja odnosno regulaciju proizvedenom električnom energijom: za razliku od uobičajenih otočnih sustava napajanja, na Hahliću se svaki proizvedeni višak električne energije korisno preusmjerava na grijanje potrošne tople vode i podno grijanje sanitarija i kuhinje!

Tako kada se dom kroz tjedan ne koristi i nema uobičajene potrošnje, a ima dovoljno sunca ili vjetra sustav automatski preusmjerava proizvodnju el. energije u zagrijavanje doma.

Slika.Još jedna posebnost izvedenog projekta je mogućnost daljinskog nadzora i upravljanja sustavom proizvodnje el. energije, pa nije potrebno popeti se na Hahlić da bi se u svakom trenutku moglo nadzirati i upravljati sustavom.

Planinarsko društvo Obruč se zahvaljuje svima koji su na bilo koji način sudjelovali i doprinijeli na ostvarenju ovog zahtjevnog projekta, te koristi priliku da sve pozove u posjetu grobničkim planinama i njihovu domu na Hahliću - energetski neovisnom i danas jednom od tehnološki najnaprednijih u Hrvatskoj!

Slika 1 od 12.Slika 2 od 12.Slika 3 od 12.Slika 4 od 12.Slika 5 od 12.Slika 6 od 12.Slika 7 od 12.Slika 8 od 12.Slika 9 od 12.Slika 10 od 12.Slika 11 od 12.Slika 12 od 12.
Interaktivna planinarska karta Hrvatske

Interaktivna planinarska karta Hrvatske (15.12.2018.)

Web Hrvatskog planinarskog saveza od 15. prosinca obogaćen je novim atraktivnim sadržajem, Interaktivnom planinarskom kartom Hrvatske. Karta je dostupna na adresi http://karta.hps.hr, a može joj se pristupiti i sa stranica na domeni HPS-a koje sadrže podatke o hrvatskim vrhovima i planinarskim objektima.

Izlet na Papuk povodom Međunarodnog dana planina

Izlet na Papuk povodom Međunarodnog dana planina (27.11.2018.)

Park prirode Papuk i Udruga Slavonski planinari prigodom Međunarodnog dana planina pozivaju zainteresirane planinare na 13. izlet „Nepoznati Papuk - Graniti s Rusta“. Izlet »Nepoznati Papuk« održat će se u nedjelju 9. prosinca 2018.

Planinarstvo na znanstvenom skupu „Petar Zoranić i hrvatska kultura“ u Zadru i Ninu

Planinarstvo na znanstvenom skupu „Petar Zoranić i hrvatska kultura“ u Zadru i Ninu (25.11.2018.)

U Zadru i Ninu 22. i 23. studenoga održan je međunarodni znanstveni skup „Petar Zoranić i hrvatska kultura.“ Skup su organizirali Društvo hrvatskih književnika, Sveučilište u Zadru i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Sudjelovali su stručnjaci iz različitih znanstvenih disciplina, prenoseći saznanja o različitim aspektima Zoranićeva djela, Zoranićevom životu, tiskarstvu i knjižarstvu u 16. stoljeću, a bila je također predstavljena i uloga Petra Zoranića u hrvatskom i svjetskom planinarstvu.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.