Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora

srijeda, 17.10.2018.

Slika.Planinarsko društvo Obruč je u subotu 13. listopada 2018. godine podizanjem vjetrenjače prigodnom svečanošću obilježilo završetak projekta opremanja doma obnovljivim izvorima električne energije.

Prije desetak godina dom je temeljito rekonstruiran i obnovljen, kad je izvedena potpuno nova elektroinstalacija, ugrađena su rasvjetna tijela, lusteri i utičnice, no do danas dom nije bio priključen na izvor napajanja, i nije imao električnu energiju. Dom je smješten 1100 metara nad morem, u grobničkim planinama kilometrima udaljen od elektromreže, pa je predviđeno električno napajanje korištenjem energije dobivene iz obnovljivih izvora - sunca i vjetra!

Ovakva kombinirana odnosno hibridna izvedba sustava napajanja fotonaponskim panelima i malim vjetrogeneratorom izabrana je zbog veće učinkovitosti i nadopunjavanja sustava kada u slučaju kratkih zimskih dana, višednevnog oblačnog vremena, magle i snijega, učinkovitost fotonaponskih panela ne može zadovoljiti predviđene potrebe potrošnje električne energije pri upotrebi objekta. U tim kritičnim razdobljima na Hahliću obično vjetar najjače puše i njegova energija podržava stabilnost sustava i neprekinuto napajanje električnom energijom.

Planinarsko društvo Obruč je realiziralo projekt vlastitim snagama, od pripreme i razrade projekta, osiguranja potrebnog budžeta do kompletne instalacije i realizacije. Projekt je vodio arhitekt Ivan Juretić uz svesrdnu podršku drugih inženjera i članova društva.

Slika.Prema izvedbenom troškovniku predviđena vrijednost projekta je bila nešto više od 150 tisuća kuna. Planinarsko društvo Obruč je na javnom natječaju Primorsko goranske županije za tu svrhu dobilo 14.933,45 kn, od Hrvatskog planinarskog saveza na natječaju za održavanje planinarskih objekata 14.562,50 kn, od Općine Jelenje (formalnog vlasnika objekta) 4.957,80 kn, te donacije od tvrtki Sekundar usluge d.o.o 5.000,00 kn i Euroherca d.d. 6.000,00 kn.

Ovako sakupljena sredstava u konačnici su pokrivala tek trećinu potrebnog budžeta, no članovi Obruča nisu odustajali od visoko zacrtanog cilja i ostvarenja zahtijevnog projekta, aktivirali su se mnogi drugi donatori, volonteri i simpatizeri društva i doma na Hahliću.

Slika.Kuriozitet projekta je vjetrogenerator koji nije kupljen već u potpunosti ručno izrađen po projektu škotskog inženjera Hugha Piggotta. On je također dao korisne savjete za izvedbu upravljanja odnosno regulaciju proizvedenom električnom energijom: za razliku od uobičajenih otočnih sustava napajanja, na Hahliću se svaki proizvedeni višak električne energije korisno preusmjerava na grijanje potrošne tople vode i podno grijanje sanitarija i kuhinje!

Tako kada se dom kroz tjedan ne koristi i nema uobičajene potrošnje, a ima dovoljno sunca ili vjetra sustav automatski preusmjerava proizvodnju el. energije u zagrijavanje doma.

Slika.Još jedna posebnost izvedenog projekta je mogućnost daljinskog nadzora i upravljanja sustavom proizvodnje el. energije, pa nije potrebno popeti se na Hahlić da bi se u svakom trenutku moglo nadzirati i upravljati sustavom.

Planinarsko društvo Obruč se zahvaljuje svima koji su na bilo koji način sudjelovali i doprinijeli na ostvarenju ovog zahtjevnog projekta, te koristi priliku da sve pozove u posjetu grobničkim planinama i njihovu domu na Hahliću - energetski neovisnom i danas jednom od tehnološki najnaprednijih u Hrvatskoj!

Slika 1 od 12.Slika 2 od 12.Slika 3 od 12.Slika 4 od 12.Slika 5 od 12.Slika 6 od 12.Slika 7 od 12.Slika 8 od 12.Slika 9 od 12.Slika 10 od 12.Slika 11 od 12.Slika 12 od 12.
40 godina PD Đakovo

40 godina PD Đakovo (21.01.2019.)

Planinarsko društvo Đakovo je osnovano 19. siječnja 1979. i ovih dana proslavlja svoj 40. rođendan. Cijela 2019. će biti u znaku tog jubileja. Prva događanja su već za nama.

21. Vincekov pohod

21. Vincekov pohod (21.01.2019.)

Međimurske brežuljke i ove su godine krasili mnogobrojni osmjesi i ozarena lica brojnih planinara i šetača. Stazu od 14,5 km prošlo je više od 3500 planinara i šetača, od toga 500-ak djece; članova iz 70-ak planinarskih društava iz Slovenije, Madžarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Standardizirane prezentacije za opću planinarsku školu

Standardizirane prezentacije za opću planinarsku školu (07.01.2019.)

Od početka 2019. godine na webu HPS-a dostupne su standardizirane prezentacije za sve nastavne teme iz programa opće planinarske škole. Standardizirane prezentacije usklađene su s programom školovanja i sadržajem »Planinarskog udžbenika« u izdanju HPS-a. Izrađene su suradnjom komisija za školovanje, vodiče te promidžbu i izdavačku djelatnost.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.