Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Vježba za vodiče A i D standarda

četvrtak, 25.10.2018.

Dana 13.10. 2018. održana je vježba za vodiče A i D standarda na Koritima. Zajedničkim snagama SPV Rijeka i SPV Istra odradilo se puno. Iako se vježbi odazvao mali broj vodiča iz obje stanice, sve je odrađeno kvalitetno i u veseloj atmosferi.

Okupili smo se u malom istarskom selu Brgudac odakle smo krenuli na uspon prema Koritima i Brajkovom vrhu. Po dolasku podno Brajkovog vrha odradili smo ponavljanje čvorova koji se koriste u Vodičkoj službi. Slika. Nakon toga pokazalo se vodičima izrada šumskog gelendera koji su zatim pojedinačno vježbali. Iza toga se pokazala izrada i stijenskog gelendera koji su svi vodiči mogli proći. Usput su se pokazale i tehnike osiguravanja i prijelaza pri susretu u suprotnom smjeru.

Kako je vježba bila i za D standard. Slika. Pokazalo se vodičima korištenje spravica za absajl na blago položenoj padini, nakon čega se pristupilo 15-ak metara visokom smjeru za penjanje. Instruktori su osiguravali sa sidrišta, dok su se vodiči penjali. Druga dionica je bio lagano eksponirani gelender u stijeni na istoj visini koji su vodiči također prelazili uz osiguranje sa sidrišta. Zatim je slijedio absajl svih vodiča koji su isprobali penjanje i prijelaz gelendera do sidrišta za absajl.

Poslije toga smo napravili malu pauzu, nakon koje je slijedio zabavni dio vježbe, brzinsko slaganje 20-ak metara dugog šumskog gelendera s 3 međusidrišta. Uz smijeh i zabavu vodiči su postizali vremena izrade od 2,30-9,00 minuta. Uz proglašenje pobjednika i roštilj veselilo se do kasno u noć.

Zahvaljujem se vodičima koji su prisustvovali vježbi, vodiču instruktoru Marijanu Janku i kandidatima za instruktore Saši Kardinaru i Davidu Jovanoviću iz SPV Istra na nesebičnoj pomoći pri realizaciji vježbe koja je pokazala da stanice vodiča mogu i zajednički odraditi i veće zadatke koji se pred njima nađu.

Voditelj vježbe: Zoran Popovski, vodič instruktor

Slika 1 od 3.Slika 2 od 3.Slika 3 od 3.
Prijenos iskustava između vodiča iz Hrvatske, Makedonije, Kosova i Albanije

Prijenos iskustava između vodiča iz Hrvatske, Makedonije, Kosova i Albanije (31.10.2018.)

Na makedonskoj planini Vodno iznad Skoplja održan je od 26. do 28. listopada međunarodni seminar za vodiče i instruktore. Seminar je organiziran na inicijativu Balkanske planinarske unije (BMU), a domaćin je bio Planinarski savez Makedonije. Koncept seminara osmislile su komisije za vodiče HPS-a i FPSM-a u cilju upoznavanja i unaprjeđenja sustava planinarskog školovanja u zemljama članicama BMU.

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora

Planinarski dom Hahlić dobio struju iz obnovljivih izvora (17.10.2018.)

Planinarsko društvo Obruč je u subotu 13. listopada 2018. godine podizanjem vjetrenjače prigodnom svečanošću obilježilo završetak projekta opremanja doma obnovljivim izvorima električne energije.

Opća skupština UIAA u Mongoliji

Opća skupština UIAA u Mongoliji (11.10.2018.)

U Ulaanbaataru, glavnom gradu Mongolije u subotu, 6. listopada održana je Opća skupština UIAA na kojoj je sudjelovalo preko 100 predstavnika iz nacionalnih saveza i drugih planinarskih udruženja iz cijelog svijeta...

Google Search


hps.hr web

Copyright 2018 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.