Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Aktivnosti Komisije za planinarske putove u Splitu od 7. do 9. prosinca 2018.

srijeda, 12.12.2018.

Na inicijativu HPD Mosor, Split, a u želji da se stručnim osposobljavanjem novih markacista stvore još bolji uvjeti za brigu o planinarskim putevima, Komisija za planinarske putove HPS-a organizirala je temeljni tečaj za markaciste i tečaj dopunskog obrazovanja i obnove znanja postojećih markacista, prvenstveno za članove planinarskih društava Splitsko-dalmatinske županije. Sastanak i teoretski dio tečajeva održani su u ugodnom prostoru HPD Mosor, dobro opremljenom potrebnom tehnikom. Praktični rad na terenu odvijat će se u 2019.

Kao što je uobičajeno, tečaju je prethodio sastanak s predstavnicima društava, županijskim planinarskim savezom, stanicom vodiča, Hrvatskim šumama. U vrlo otvorenom razgovoru razmatrana je problematika brige o putevima, osobito teritorijalnim nadležnostima planinarskih društava. Poseban naglasak stavljen je na problem puteva koji na brojnim mjestima prelaze državnu granicu sa susjednom BiH.

Tečajevima koji su uslijedili pristupilo je ukupno 45 polaznika. Svi sudionici pokazali su iznimnu zainteresiranost i ozbiljnost. Polaznici temeljnog tečaja, izvanrednim rezultatima na pisanoj provjeri znanja stvorili su dobar temelj za praktični rad na terenu. Sudionici dopunskog obrazovanja, svojim su entuzijazmom i voljom za usvajanje novih znanja iz ove planinarske djelatnosti oduševili su instruktore.

Osim održavanja tečaja, Radna grupa za informatiku KPP, u suradnji s predstavnicima društava provela je uvid u trenutno stanje puteva na terenu radi kompletiranja podataka za Registar. Sačinjene su skice putokaza za pristupe kontrolnim točkama HPO, V. Kabel, Sv. Jure, Ljubljan i Debelo Brdo. Putokazi će se postaviti na praktičnom dijelu tečaja. Utvrđuju se i ažuriraju i podaci o markacistima.

Nakon tečaja i ovaj put Komisija je ponudila program obuke za korištenje programa za satelitsku navigaciju na mobilnim telefonima pod nazivom „Uporaba mobilnog telefona pri orijentaciji u planinarenju“ za koji je pokazan velik interes.

Sudionicima sastanka i tečaja zahvaljujemo na odazivu, suradnji i aktivnom sudjelovanju u svim ponuđenim aktivnostima. Posebno zahvaljujemo na velikom uloženom trudu, susretljivosti i gostoljubivosti domaćinima HPD Mosor iz Splita.

Prvi dio ove aktivnosti uspješno je završen. Pred nama je u suradnji s domaćinima planiranje veće dvodnevne akcije praktičnog rada na uređivanju planinarskih puteva i završetka tečajeva.

Sigurni smo da će naša velika markacistička porodica biti bogatija za 40-tak iznimno vrijednih članova.

Bernarda Huzjak, Komisija za planinarske putove

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.
40 godina PD Đakovo

40 godina PD Đakovo (21.01.2019.)

Planinarsko društvo Đakovo je osnovano 19. siječnja 1979. i ovih dana proslavlja svoj 40. rođendan. Cijela 2019. će biti u znaku tog jubileja. Prva događanja su već za nama.

21. Vincekov pohod

21. Vincekov pohod (21.01.2019.)

Međimurske brežuljke i ove su godine krasili mnogobrojni osmjesi i ozarena lica brojnih planinara i šetača. Stazu od 14,5 km prošlo je više od 3500 planinara i šetača, od toga 500-ak djece; članova iz 70-ak planinarskih društava iz Slovenije, Madžarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Standardizirane prezentacije za opću planinarsku školu

Standardizirane prezentacije za opću planinarsku školu (07.01.2019.)

Od početka 2019. godine na webu HPS-a dostupne su standardizirane prezentacije za sve nastavne teme iz programa opće planinarske škole. Standardizirane prezentacije usklađene su s programom školovanja i sadržajem »Planinarskog udžbenika« u izdanju HPS-a. Izrađene su suradnjom komisija za školovanje, vodiče te promidžbu i izdavačku djelatnost.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.