Pristupi do planinarske kuće AlanPješice

Pješački pristupi

OD JABLANCA

Pješice od mora

Potrebno je oko 4 sata hoda. Ljeti se zbog žege preporuča uzeti dosta vode i krenuti što ranije. Od planinarske kuće Miroslav Hirtz pratimo markaciju uzbrdo. Staza nakon 4 km siječe Jadransku magistralu oko 1 km južno od benzinske crpke (stajalište autobusa na zahtjev) iznad Jablanca. Nastavlja kroz kamenjar do asfaltirane ceste za Alan, gdje desno nakon stotinjak metara dolazi do ulaza lijevo na stazu prema Turskim vratima. Prolaskom kroz njih ulazi u nešto šumovitiji i položeniji dio Donje Branjevine. Poslije toga se uglavnom kroz šumu penje, prelazeći dva puta alansku cestu do bivše industrijske žičare, gdje prelazi cestu treći puta, te izbija na alansku livadu s koje se već vidi planinarska kuća. Na putu se savladava velika visinska razlika i potrebno je sa sobom svakako ponijeti dovoljno vode.

Na vrh

OD ZAVIŽANA

Planinarski dom Zavižan pod Vučjakom

Šest sati hoda. Cestom od Zavižana za Lomsku dulibu se, pored ulaza u Botanički vrt, nastavi još desetak minuta i onda skrene desno na dobro markiranu Premužićevu stazu. Nakon 2:30 h hoda kroz prekrasan krajolik stiže se u centar Rožanskih kukova, gdje je i planinarsko sklonište Rossijevo sklonište. Preporuča se usputni kratki uspon na Gromovaču i Crikvenu pored kojih se prolazi. Staza se nastavlja kroz bukove šume, dolazi do odvojka lijevo za Veliki Lubenovac, te nastavlja preko travnjaka pored Seravskog vrha (navratite na lijep pogled, blizu je staze), zalazi opet u šumu, izbija na travnjake ispod Alančića te još jednom kroz bukovu šumu stiže do planinarske kuće Alan.

Na vrh

OD VELIKOG LUBENOVCA

Veliki Lubenovac

Potrebno je cca 1:30 h. Put osim nekoliko kratica vodi šumskom cestom (6 km). Nema nekih većih uspona. Cesta ide uglavnom šumom i na planinskom travnjaku Tudorevo spaja se s cestom kojom se dolazi od Mrkvišta i Štirovače. Dalje desno do planinarske kuće Alan još oko 20 minuta. Put je dobro označen putokazima.

Na vrh

OD BABIĆ SIČE

Lugarnica na Babić Sići

Deset sati hoda. Od lugarnice na Babić Siči, koja se nalazi uz cestu, a na pola puta od Oltara za Zavižan, odvaja se markirana staza uzdužnog planinarskog puta po primorskoj padini Velebita. Put je vrlo živopisan s prolaskom kroz napuštene zaseoke ljetnih pastirskih stanova (cisterne!) kroz šumarke i preko travnjaka s čestim pogledom na more i otoke. Staza je alternativa Premužićevoj stazi, ali je zahtjevnija od nje, glede trajanja i kondicije, pa je zanimljiva radoznalijim i iskusnijim planinarima koji se žele kretati manje poznatim i korištenim stazama. Generalni je pravac na jug po približno dvije trećine visine nad morem. Prolazi uzdužnim terasama i na dva mjesta presjeca staze koje vode od mora, prva za Zavižan, druga za Rossijevo sklonište. Put završava na alanskoj cesti, dvije minute od planinarske kuće Alan.

Na vrh

OD BAŠKIH OŠTARIJA

Do planinarske kuće Alan može se doći i s juga Premužićevom stazom od Baških Oštarija (12 sati) ili na pola puta od Planinarskog skloništa Skorpovac (6 sati), od planinarske kuće Kugina kuća preko Težakovca i Šatorine pa Premužićevom stazom (oko 7 sati) ili preko Štirovače (oko 5 sati uglavnom cestom). Blizu raskrižja Premužićeve staze i njena odvojka za Šatorinu, nalazi se planinarsko sklonište Ograđenica. Od njega je 4 sata hoda do Alana. Dobro je markirano.

Na vrh

Vozilom

Zanemarena prognoza

OD MAGISTRALE IZNAD JABLANCA

Pristup od Jablanca

Putokaz za Štirovaču, neposredno od odvojka ceste prema Jablancu, pa asfaltiranom cestom 17 km. Dobra joj je osobina da nije strma. Ujedno je i razdjelnica Sjevernog i Srednjeg Velebita. Neposredno prije planinarske kuće Alan cesta se s lijeve strane sastaje s uzdužnom primorskom pješačkom stazom od Babić Siće. Oko 300 m dalje od alanske kuće (koja je na visini od 1340 m) kod spomenika Alanskom odredu, na mjestu zvanom Kosica, križa se s Premužićevom stazom, a oko 2 km dalje, poslije lijevog cestovnog odvojka za V. Lubenovac, dolazi na sam vrh prijevoja Veliki Alan (1414 m) zvan još i Prosika. Tu se križa s planinarskim stazama, lijevo za vrh Goljak i desno za Kitu. Cesta se dalje nastavlja za Liku i područje Štirovače. Dobro je označena putokazima od planinarske kuće Alan nadalje.

Na vrh

OD KRASNA PREKO MRKVIŠTA

Pristup od Krasna

Od Krasna pa po putokazu za Štirovaču. To je dobar pristup motornim vozilom i dobro je označen putokazima. Slijediti asfaltiranu cestu oko 26 km do Mrkvišta (duga prizemna baraka s lijeve strane raskrižja, 3 km prije Štirovače) i na raskrižju desno još oko 9 km dobrog makadama do planinarske kuće Alan. Na cesti od Krasna treba obratiti pozornost na kamione natovarene trupcima. Dobro je držati se strogo desne strane ceste, posebno na zavojima. Za vrijeme vikenda opasnost je manja, jer su neradni dani.

Na vrh

OD DONJEG KOSINJA

Most na rijeci Lici

Udaljenost je 34 km. Od mosta na rijeci Lici asfaltnom cestom 1.2 km do Gornjeg Kosinja, pa dalje za Bakovac i zaselak Ribnik (crkva sv. Vida iz 1769. - nekoliko glagoljskih kamenih natpisa iz doba Frankopana. U Kosinju je bila jedna od prvih glagoljaških tiskara). Tu završava asfalt. Dva km iza crkve, na račvanju, desno uzbrdo. Nakon 8 km s desne strane šumske ceste pojavljuje se lijepa livada Begovača s nastambama šumskih radnika i izvorom vode. Malo dalje cestom s lijeve strane 30-ak m od ceste nalazi se zanimljiv rimski spomenik Pisani kamen. Oko 4 km nakon Begovače izbije se na asfaltiranu cestu Krasno-Štirovača. Njome lijevo dalje, pa pored planinarske kuće Careva kuća asfaltom do Mrkvišta pa desno makadamom 9 km za planinarsku kuću Alan.

Na vrh

OD GOSPIĆA PREKO PAZARIŠTA

detalj ljepote Gospića

Ukupno oko 50 km. Ima više neoznačenih križanja i problem je orijentacija. Od Gospića do raskrižja ceste u selu Klancu 13 km. Dovde se može i iz Perušića preko mosta na rijeci Lici (9 km). Zatim preko Gornjeg Pazarišta asfaltom za Donje Pazarište (9 km). Dalje kroz Veliku Planu brdskom cestom za Pazarišni Bakovac. Iza toga cesta ulazi u šumu i penje se na prijevoj kod ruine lugarnice na Klementi (26 km). Dalje cesta silazi kroz guste šume do planinskog travnjaka Petrašice (33 km). Oko 200 m iza nje cesta izbija na uzdužnu velebitsku cestu, pa dalje njome desno do baraka u Štirovači još 2,5 km. Asfaltom 3 km uzbrdo do raskrižja Mrkvište (dugačka baraka s desne strane) i onda lijevo dosta dobrim makadamom po dobro označenoj cesti za planinarsku kuću Alan.

Na vrh

OD BAŠKIH OŠTARIJA

Cestom iznad Dabrova

Preko Šušnja i iznad Dabrova uzdužnom velebitskom cestom uz planinarsku kuću Kugina kuća i dalje bez skretanja. Ta cesta je danas u dobrom stanju i zahvaljujući planinarima raskrižja su označena.

Na vrh

OD ZAVIŽANA

Makadamska cesta preko Lomske dulibe zatvorena je za promet. Potrebno je koristiti pristupne ceste preko Krasna ili Jablanca.

Na vrh

Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Planinarska kuća Alan - početna stranica | Informacije o planinarskoj kući Alan
Pristupi do planinarske kuće Alan | Izleti od planinarske kuće Alan | Alanski doživljaji

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.