Europski pješački putovi

Slika.Europski pješački putovi su međunarodni dužinski putovi namjenjeni za pješačenje. Oni povezuju gotovo sve veće europske države povezujući obale Baltičkog mora, Atlanskog oceana i Sredozemnog mora, a na svojim trasama omogućuju upoznavanje zanimljivih turističkih, povijesnih i kulturnih odredišta te prirodnih znamenitosti predjela kroz koje prolaze. Prilagođeni su ljudima koji žele aktivno provoditi godišnji odmor uz šetnje i pješačenje, ili žele pojedine dionice prolaziti tijekom vikenda i blagdana. Pješački putovi trasiraju se prema kriterijima koji omogućavaju da ih bez većih tjelesnih napora mogu prolaziti obitelji s djecom, a pojedine dionice uređene su da ih mogu koristiti i osobe s invaliditetom. Prve dionice europskih pješačkih putova uređene su i otvorene sredinom 20. stoljeća.

Slika.Europski pješački putovi imaju značajno mjesto u turističkoj ponudi većine europskih država. U njihovom uređivanju, označavanju i održavanju sudjeluju, osim nacionalnih, regionalnih i lokalnih turističkih organizacija, pješačke i planinarske udruge, kao i jedinice lokalne samouprave te pružatelji raznovrsnih ugostiteljskih i smještajnih usluga. Cijela Europa povezana je s 12 pješačkih putova. Putovi su označeni slovom E i pripadajućim brojem. Osnovni uvjet je da su ti putovi, gdje je to potrebno, posebno označeni prepoznatljivim oznakama te da na njima postoji odgovarajuća turistička infrastruktura, odnosno da je svakih nekoliko sati dostupan ugostiteljski objekt, a nakon više sati hoda barem jedan objekt koji pruža usluge noćenja. Standardi tih objekata mogu biti od najviših do onih najskromnijih. Pješačenje po takvoj vrsti putova u zapadnoeuropskim državama vrlo je popularno i njime se redovito bavi nekoliko milijuna ljudi.

ERA - EUROPEAN RAMBLERS ASSOCIATION

Slika.Brigu o europskim pješačkim putovima vodi Europska pješačka asocijacija (European Ramblers Association, ERA). Europska pješačka asocijacija osnovana je u Njemačkoj 1969. godine i danas je u nju učlanjeno više od 60 udruga iz 34 europskih država, s ukupno više od 3 milijuna individualnih članova.

Ciljevi ERA su:
  • uređivanje, obilježavanje i održavanje 12 europskih dužinskih pješačkih putova širom Europe
  • uređivanje, obilježavanje i održavanje prekograničnih putova (barem po dvije države)
  • poticanje razumijevanja za zaštitu prirode i promicanje načela održivog razvoja
  • širenje znanja o europskoj povijesti i kulturi te zaštiti baštine
  • prekogranična suradnja
  • organiziranje paneuropskih događanja

Hrvatski planinarski savez član je Europske pješačke asocijacije od 2013. godine. Na godišnjoj skupštini ERA-e 2013. predstavnici HPS-a predstavili su razvoj, djelatnosti i dosege Hrvatskog planinarskog saveza te projekte europskih pješačkih putova E12 i E6 kroz Hrvatsku., a 2014. Hrvatski planinarski savez otvorio je u Istri prvu dionicu Europskog pješačkog puta u Hrvatskoj.

Radna skupina HPS-a za europske pješačke putove: europski.putovi@hps.hr

EUROPSKI PJEŠAČKI PUTOVI U HRVATSKOJPoveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
E6 u Hrvatskoj | E12 u Hrvatskoj | Prva dionica E12 u RH


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez