Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Europski pješački putovi

Slika.Europski pješački putovi su međunarodni tematski putovi namjenjeni za pješačenje. Oni prolaze kroz pojedine europske države, nastavljajući se na sljedeću državu i na taj način povezuju Baltičko more, obale Atlanskog oceana i Sredozemno more, a na svojim trasama uključuju što je moguće više zanimljivih turističkih, povijesnih i kulturnih odredišta te prirodnih ljepota krajeva kroz koje prolaze. Prilagođeni su ljudima koji bez prijevoznih sredstava aktivno žele provesti dio godišnjeg odmora uz šetnje i pješačenje, ili pojedine dionice prolaze tijekom vikenda i blagdana. Putovi se trasiraju prema kriterijima koji omogućavaju da ih bez većih tjelesnih napora mogu prolaziti obitelji s djecom, a pojedine dionice uređene su da ih mogu koristiti i osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. Prvi europski pješački putovi uređeni su sredinom 20. stoljeća.

Slika.Europski pješački putovi imaju značajno mjesto u cjelokupnoj turističkoj ponudi europskih država. U njihovom uređivanju, označavanju i održavanju sudjeluju uz državne i lokalne turističke zajednice, planinarski savezi i planinarska društva, kao i jedinice lokalne samouprave te pružatelji ugostiteljskih i smještajnih usluga. Cijela Europa je povezana s 12 putova, od Skandinavije do Pirineja. Putovi su označeni slovom E i pripadajućim brojem. Osnovni uvjet je da su ti putovi, gdje je to potrebno, posebno označeni pripadajućim oznakama, da za njih postoji višejezični jednostavni pisani vodič te da na njima postoji minimalna turistička infrastruktura, odnosno da je svakih nekoliko sati dostupan ugostiteljski objekt, a nakon više sati hoda barem jedan objekt koji pruža usluge noćenja. Standardi tih objekata mogu biti od najviših do onih najskromnijih. Pješačenje po takvoj vrsti putova u zapadnoeuropskim državama vrlo je popularno i njime se redovito bavi nekoliko milijuna ljudi.

ERA - European Ramblers Association

Slika.Brigu o europskim pješačkim putovima vodi Europska pješačka asocijacija (European Ramblers Association, ERA). Europska pješačka asocijacija osnovana je u Njemačkoj 1969. godine i danas je u nju učlanjeno više od 60 udruga iz 34 europskih država, s ukupno više od 3 milijuna individualnih članova.

Ciljevi ERA su:
  • uređivanje, obilježavanje i održavanje 12 europskih dugih pješačkih staza diljem Europe
  • uređivanje, obilježavanje i održavanje prekograničnih staza (barem po dvije države)
  • poticanje razumijevanja zaštite okoliša i promicanje načela održivog razvoja
  • širenje znanja o europskoj povijesti i kulturi te zaštiti svoje baštine
  • prekogranična suradnja
  • organizacija pan-europskih događanja

Hrvatski planinarski savez član je Europske pješačke asocijacije od 2013. godina. Na godišnjoj skupštini ERA-e u Vršcu (Srbija) 2013. predstavnici HPS-a predstavili su razvoj, djelatnosti i dosege Hrvatskog planinarskog saveza te projekte europskih pješačkih putova E12 i E6 kroz Hrvatsku.

Radna skupina HPS-a za europske pješačke putove: europski.putovi@hps.hr

Europski pješački putovi u Hrvatskoj

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.