E12 kroz Hrvatsku - I. dionica: Sjeverozapadna Istra

Slika.Radna skupina HPS-a za europske pješačke putove, u suradnji s Istarskim planinarskim savezom, osmislila je, trasirala i označila prvu dionicu puta E12 kroz Hrvatsku od Plovanije do Poreča.

Operativne poslove trasiranja, pregleda i GPS snimanja prve hrvatske dionice europskog pješačkog puta E12, kao i projekt postavljanja oznaka i drugih radova na putu obavili su članovi Istarskog planinarskog saveza i planinarskih društava s područja Istre.

Europski pješački put E12 ulazi u Hrvatsku na međunarodnom graničnom prijelazu Plovanija te vodi trasom nekadašnje željezničke pruge Parenzane do Grožnjana. U Grožnjanu E12 skreće na zapad i vodeći pretežito kolnim putovima dolazi u Brtoniglu. Nakon Brtonigle skreće u južnom smjeru, prelazi rijeku Mirnu i uspinje se do Kaštelira. U Labincima ponovno dolazi na Parenzanu, koju napušta ispred brze ceste - vanjske obilaznice Poreča. Potom put ide nogostupom ulazne ceste 5048, produžuje u Špadiće i obalnim šetalištem stiže do trga Slobode u Poreču. Tu završava prva hrvatska dionica E12 i započinje druga dionica.

Prva dionica E12, dužine 59,4 km, sastoji se od četiri pješačke etape, kako slijedi:
I. etapa: Plovanija - Buje 10,6 km / 2h 30min.
II. etapa: Buje - Brtonigla 15,6 km / 4h
III. etapa: Brtonigla - Kaštelir 15,8 km / 4h
IV. etapa: Kaštelir - Poreč 17,4 km / 4h 30min.
Slika.

Ova dionica obiluje kulturnim i prirodnim znamenitostima, te ugostiteljskim objektima na noćenje i prehranu po prihvatljivim cijenama o čemu se može više doznati na www.istra.hr.Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Europski pješački putovi | E6 u Hrvatskoj | E12 u Hrvatskoj


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez