KALNIK

Medvednica, Samoborsko gorje i Žumberačko gorje, Hrvatsko zagorje, Moslavačka gora, Bilogora... – zagrebačka okolica na sto načina.

KALNIK

PostPostao/la StefAN » 08. 04. 2011., 23:41

slika

U sjeverozapadnom djelu Hrvatske proteže se planina Kalnik čineći svojim oblikom Kalničko gorje dužine od četrdesetak kilometara. Granice su općine, sela i gradovi: Breznica i Novi Marof s Zapada, Varaždinske Toplice i Ludbreg s sjevera, Koprivnica s istoka, te s juga Visoko, Gornja Rijeka, Kalnik i Apatovec. Prirodna granica s sjeverne strane je rijeka Bednja do Ludbrega te željeznička pruga do Koprivnice. Željeznička pruga Koprivnica - Križevci ga odvaja od Bilogore. Te cesta Križevci - Komin je južna granica Kalničkog gorja i Kalničkog prigorja. Prostor je to u kojem raste uglavnom bjelogorična šuma, te razno bilje i cvijeće. Karakteristika je Kalnika da ima dosta golih stijena koje su pogodne za penjanje. Putevi koji premrežuju planinu su uglavnom makadamski, asfaltne ceste su manje zastupljene u tom prostoru.

U njenom središnjem dijelu nedaleko grada Križevaca, uzdiže se vrh Vranilac visok 643 m -najistaknutiji dio Kalnika. Možda se ne može pohvaliti svojom nadmorskom visinom, ali zato može svojom raznolikom ponudom koju nudi svakom planinaru, alpinistu, izletniku i svakom ljubitelju prirode.
Na Kalniku svatko može naći nešto za sebe. Za planinare on je značajna kontrolna točka ZPP-a i HPO. Planinom prolaze mnoge planinarske staze i putevi, koji omogučavaju zainteresiranima planinarima i izletnicima obilazak
i upoznavanje s prirodnim ljepotama krajolika. Sagrađena je 1996. godine Poučna staza na Kalniku koja poučava izletnike na čuvanje prirode i okoliša. Na Kalniku u središnjem dijelu je izgrađen i otvoren 1935. godine zasada jedini planinarski dom, vlasništvo križevačkog PD Kalnik. Istočno u blizini Rasinje je planinarsko sklonište kojim upravljaju koprivnički planinari HPD Bilo.

Alpinistima i penjačima Kalnik pruža posebno zanimljive doživljaje, oko 210 uređenih penjačkih smjerova koji se većinom nalaze na centralnom djelu i time ga čine jednim od popularnijih penjališta u ovom djelu Hrvatske. Izletnicima je zanimljiv najviše zbog Starog grada Veliki Kalnik koji čuva svoje zidine još iz doba vladavine Bele IV i na taj način obogaćuju ugođaj Kalnika koji uvijek nudi nešto više. Zanimljiv je i zmajarima kao i onima koji se bave padobranskim jedrenjem jer nedaleko od vrha Vranilca su dva uzletišta koje pružaju mogučnost letenja i razgledanja Kalnika iz ptičje perspektive.

Puno je toga napisano o ljepoti ovog kraja i planini koja pruža puno, a ne traži gotovo ništa osim volje da je posjetite i doživite dio tog nezaboravnog ugođaja. Planinarski dom je smješten u blizini Starog grada Velikog Kalnika na visini od 480 m. Do njega je moguće doći i automobilom (zanimljiv podatak onima koji ne vole puno pješačiti). Od Križevaca je moguće doći pješice markiranom planinarskom stazom za oko 3 sata i 30 minuta hoda. Onima koji ga žele posjetiti preporučujemo također odlazak na grad Mali Kalnik na stjenovitom grebenu i vrhu Pusta Barbara (460 m) koji je manje posjećivan, ali ništa manje vrijedan od svog velikog brata.

U Kalničkom području gravitiraju planinari PD Kalnik iz Križevaca,HPD Bilo i HPD Pevec iz Koprivnice, HPD Tonimir iz Varaždinskih Toplica, PD Grebengrad iz Novog Marofa, PD Ludbreg i PD Castrum iovia iz Ludbrega.

O tome više:
http://www.pdkalnik.hr/

http://www.hpd-bilo.hr/
Zadnja izmjena: StefAN; 19. 10. 2021., 06:26; ukupno mijenjano 2 put/a.
StefAN
 
Postovi: 137
Pridružen/a: 05. 04. 2011., 07:04

Re: KALNIK

PostPostao/la sever » 25. 04. 2011., 21:23

Danas smo bili na Uskrsnome Kalničkom pohodu , od G. Rijeke preko područja potoka i kanjona Šokot do Malog Kalnika .
Ugodan pohod uz dosta planinara , Štef je je sve super organizirao i vodio ovaj prekrasan pohod po najljepšim predjelima Kalnika .

nešto fotki sa pohoda
https://picasaweb.google.com/sjever4444 ... xJbEldy8LQ
sever
 
Postovi: 3
Pridružen/a: 12. 04. 2011., 20:49

Re: KALNIK

PostPostao/la StefAN » 27. 04. 2011., 15:46

U ponedjeljak 25. travnja 2011. po lijepom vremenu okupilo se 45-toro sudionika na tradicionalnom Uskrsnom pohodu u Gornjoj Rijeci u središtu mjesta kod crkve i gostione. Nakon dogovora pošli smo po uređenoj stazi prema zapadnom izlazu mjesta, zatim kroz mali vinograd do klanca Šokot gdje voda potoka Šokot ćini više manjih i većih slapova. Preskačući vodu na puno mjesta, pokušavajući da se ne padne u nju smo stigli do kraja klanca. Tu je trebala spretnost, ja sam ponio užeta, prvenstveno zbog manje djece, ali mi je većina već prošla dok smo Valek i ja postavili gelender od užeta. Na livadi Bezđe smo pričekali kod visoke čeke, te krenuli dalje putem uzbrdo na brdo Belu Goricu. Od velikog križanja puteva išli smo dalje na istok šumom po oznaćenom putu do vidikovca na stijeni Kanclin(421 m), od kuda je pogled na Gornju Rijeku i okolicu. Dalje idući kroz šumu putevima po grebenu izbili smo do velikog vidikovca na stijeni zvanog Križni kamen, tu je prije par godina postavljeno veliko raspelo i klupe za odmor. Nakon objeda iz ruksaka krenuli smo se srpentinasto spuštati u potok Deklišanec(Pesji potok) gdje je manji klanac također s slapovima. U ljetu skroz presuši i potok Šokot.

Nakon prolaska tim krajolikom krenuli smo se uspinjati istočno putevima do vidikovca na stijeni, zatim dalje stazom do podnožja stjenovito šumskog grebena Pusta Barbara. Tu smo od livade skrenuli uz stijene na grad Mali Kalnik(kojega obnavljaju) i vrh Pusta Barbara(460 m). Nakon kračeg zadržavanja i uživanja u vidicima krenuli smno dalje istoćno grebenom do prijevoja Sljeme. Tu je križanje puteva, od kojega smo se spustili do livade pod gradom, te dalje stazom 11 u mjesto Deklešanec i cestom do Gornje Rijeke.

Dio sudionika pohod su se odvezli u središnje predjele Kalnika na objed u planinarskom domu, uspon na grad Veliki Kalnik ili na vrh Vranilac. Trajanje pohoda s odmorima je bilo oko 4 sata i 30 minuta.

slika

slika

Željko iz Čakovca(on je s ekipom zakasnio, te su sami hodali) obradio je GPS snimku i poslao na planinarski forum opis i link na slike.

https://picasaweb.google.com/SkvorcZelj ... rad042011#

http://www.forum.hr/showthread.php?t=469594&page=6

Te Đuro iz Draškovca kod Preloga

https://picasaweb.google.com/sjever4444 ... JbEldy8LQ#
StefAN
 
Postovi: 137
Pridružen/a: 05. 04. 2011., 07:04

Re: KALNIK

PostPostao/la StefAN » 27. 04. 2011., 15:47

Povodom međunardnog praznika rada prvog svibnja organiziraju se razni izleti i pohodi. Tako u nedjelju prvog svibnja 2011. organiziram Pohod po Kalničkoj gredi. One je uglavnom šumoviti ali i stjenoviti greben koji se pruža od istočnog podnožja brda Katalena na kojem je Stari grad Veliki Kalnik do Šumskog područja Vratno u dužini od približno 4,5 kilometara. Na njoj su stjenoviti vidikovci Vuklec(572 m), Podrevec(544 m), Škrinja(504 m), te brojni bezimeni. Prekrivena je uglavnom bjelogoričnom šumom, ima malo uglavnom zapuštenih livada koje nitko ne kosi.

slika

https://lh4.googleusercontent.com/_omEl ... 0track.jpg

Potrebno imati udobne cipele, zaštu od kiše(kabanicu ili kišobran), preporućam traperice zbog raznih napasnika(krpelji, zmije, trnja kopriva), hranu i piće po želji.

Na pohod se polazi u 9 sati ujutro iz središta mjesta Kalnik. krajni cilj je kod Starogr grada Veliki Kalnik. Hodanja s odmorima bi moglo biti od 4 - 6 sati. Zainteresirani molimo da nazovu organizatora Stjepana Jembreka na: 095 9098 768 te obavezno pošalju sms s svojim podacima, te ne
stjepanjembrek@gmail.com
StefAN
 
Postovi: 137
Pridružen/a: 05. 04. 2011., 07:04

Re: KALNIK

PostPostao/la sever » 27. 04. 2011., 17:17

>> Stefan>>
Tu je trebala spretnost, ja sam ponio užeta, prvenstveno zbog manje djece, ali mi je većina već prošla dok smo Valek i ja postavili gelender od užeta.

Djeca su na Uskrsnome pohodu gotovo cijelo vrijeme bila na čelu kolone , spretniji i brži su od nas odraslih .
No opreza nikad dosta .
sever
 
Postovi: 3
Pridružen/a: 12. 04. 2011., 20:49

Re: KALNIK

PostPostao/la StefAN » 18. 08. 2011., 05:32

slika

Stara slika Starog grada Velikog Kalnika noću
StefAN
 
Postovi: 137
Pridružen/a: 05. 04. 2011., 07:04

Re: KALNIK

PostPostao/la StefAN » 16. 12. 2011., 13:54

Tradicionalni Božićni pohod po Kalničkoj gredi
I ove 2011. godine organizira se Tradicionalni Božićni pohod po Kalničko gredi u subotu 17. prosinca uoći Božića. Na pohodu više godina sudjeluju planinari, mještani kalničkih sela i ostali ljubitelji kalničke prirode.
Okupljane i polazak je u 8 sati i 30 minuta iz šumskog područja Vratno kod Rinkov, dimnjaka stare tvornice vapna. Zainteresirani koji mogu dolaze u selo Kalnik kod bifea u središtu mjesta do 8 sati kada se polazi u Vratno. Križevčani se okupljaju u bifeu Gornji grad do 7 sati i 30 minuta, gdje se nakon jutarnje kave raspoređuju u automobile.
Pohod se ove godine organizira u dvije varijante. Okupljanje je kod dimnjaka Rinkov u 8,30 sati, gdje se sudionici pohoda raspodjeluju u dvije grupe:

a) Teža varijanta ide s vodičem stazom do Plavog kamenika(stari napušteni kamenolom). Od njega strmo uzbrdo kroz šumu po srpentinastoj stazi do Topekove Hiže(poluspilje u stijeni), zatim zapadno do križanja Prijevoj. Od njega grebenom se ide zapadno do drugog križanja, od njega prema stijenama Škrinje. Tu se po strmoj stazi uspinje do vrha Škrinja(504 m) cilja prvog dijela pohoda. Nakon odmora spuštanje do velike Visoravni kod Škrinje, velikog križanja puteva. Dalje se ide stazom za vrh Podrevec(544 m) preko Malog Podrevca. Nastavak šumskim uglavnom nemarkiranim grebenskim putem do Benkove zaravni. Tu se lože vatre po dogovoru i nešto ispeće. Nastavak dalje do livade Zdenci, obilazak Sjevernog vidikovca na stijeni. Zatim uspon na šumski nemarkirani greben s stjenovitim vrhovima bez istaknutih vidikovaca. Nastavak dalje zapadno grebenskim markiranim putem preko stjenovitih vidikovaca do Obelisk-a, on je najniži od njih ali najteži za uspon(ne mora se na njega penjati) , sklisko je i opasno. Dalje se ide markiranim putem do velikog križanja Visoravni kod Vukleca, od kojega se ide zapadno grebenom na vrh Vuklec(572 m). Od njega dalje spust do Zapadnih vidikovaca(na stijenama). Spust do livade pod Starim gradom Velikm Kalnikom preko Južnog vidikovca, iza kojega je jako strma staza. Ukupno je potrebo 3 – 6 sati za obilazak.

b) Lakša varijanta pohoda ide s vodičem zapadno šumom po laganoj stazi(23b) do križanja za pl. dom i Lugarnicu Vratno. Od njega se ide lijevo uzbrdo(istočno) po markiranom putu(22c) za Škrinju podnožjem šumskog grebena do križanja Prijevoj (tu se lijevo odvaja staza(22) za Rinkov i desno za Stijene Škrinje). Od njega desno grebenom stazom(22) lagano se uspinjući do križanja za Stijene Škrinje. Od njega deset metara južno do staze(22b) šumskog puta i njime uzbrdo zapadno do velikog šumskog križanja puteva Visoravni kod Škrinje. Od nje se uspinje na vrh Škrinju(504) koji je cilj prvog dijela pohoda. Odmor, gablec i spuštanja natrag do Visoravni.
Stazom 25-24 zapadno do livade Zdenci. Stazom(24) odlazak do Sjevernog vidikovca, povratak na livadu Zdenci. Putem za vrh Vuklec ide se zapadno šumskim putem(koji ne mjenja puno visinu) do križanja Visoravan kod Vukleca. Moguća je podvarijanta obilazak stjenovitih vidikovaca. Uspon grebenom do vrha Vuklec(572 m), te od njega spust do Zapadnih vidikovaca. Povratak preko vrha Vuklec do Visoravni i od nje spuštanje sjeverno stazom za planinarski DOM do Starog grada Velikog Kalnika.

Za to je potrebno oko 2,5 do 3,5 sati.

Prijave kod Stjepana Jembreka na Stjepanjembrek@gmail.com ili na 095 845 8509
Zadnja izmjena: StefAN; 03. 06. 2018., 15:40; ukupno mijenjano 1 put/a.
StefAN
 
Postovi: 137
Pridružen/a: 05. 04. 2011., 07:04

Re: KALNIK

PostPostao/la StefAN » 16. 12. 2011., 13:54

U nedjelju 18. prosinca organiziran je Reprizni Božićni pohod po Kalničkoj gredi. Okupljanje u Vratnu je do 9 sata, kada se kreće na pohod.

Također molim da mi se sudionici najave.

U planinarskom domu na Kalniku za vikend imaju u ponudi planinarski grah ili gulaš. Nazvati dom za informaciju na 098 928 5861 - Višnja.

slika


Dimnjak Rinkov u Vratnu iz zraka(s uspona na Škrinju)
Zadnja izmjena: StefAN; 04. 06. 2018., 05:25; ukupno mijenjano 1 put/a.
StefAN
 
Postovi: 137
Pridružen/a: 05. 04. 2011., 07:04

Re: KALNIK

PostPostao/la StefAN » 02. 02. 2012., 16:18

slika

Planinarenje s djecom

Opis prilaza planinarskom domu na Kalniku od mjesta Vojnovec

Od središta mjesta Vojnovec uspon stazom 12 do kapelice Svetog Martina(tu je mjesno groblje), zatim stazom 15 do Prekrižja(tu je okretište Poučne staze na Kalniku), zatim njome - staza 18, po njezinom sjevernom ili južnom traku do planinarskog domu na Kalniku, odnosno do Starog grada Velikog Kalnika. Za to vam treba devedesetak minuta. Pratite markacije i brojeve staza.

Ako idete južnim krakom preporuka je da idete kroz ruševne ostatke crkve Svetog Martina.

Ako od Prekrižja idete cestom sjevernim krakom, možete iza Geološkog profila posjetiti špilju Kranjču(staza 14), sjeverno od ceste preko livade. Za to vam je potrebna jaka svijetiljka i poželjno kaciga(koji ju ne budu imali znat će zašto...).

U Zagrebu u knjižarama ili u HPS-u potražite SMAND-ovu kartu Kalničko gorje.
StefAN
 
Postovi: 137
Pridružen/a: 05. 04. 2011., 07:04

Re: KALNIK

PostPostao/la StefAN » 02. 02. 2012., 17:03

Za bregoovisnike

OKOLICA GORNJE RIJEKE

U subotu 4. veljače 2012. godine pozivam zainteresirane za obilazak manje poznatih puteva, djelom nemarkiranih u okolici mjesta Gornja Rijeka u dijelu Zapadnog Kalnika.

Polazak iz središta mjesta u vrijeme po dogovoru zapadno cestom(staza 10) prema groblju. Hodanje do Šokota(potoka, klanca i slapa), uspon nemarkiranim putevima na vrh Šokot(466 m), zatim dalje zapadno do prijevoja Kipišće, spuštanje do Starog grada Paka(310 m) stazom 7 i uspon na njega. U povratku preko Kipišća do livade Bežđe, potraga za spiljom?
Poslije do vidikovca Križnog kamena i spuštanje u Gornju Rijeku. Trasa hodanja se po potrebi prilagođava terenu i dogovoru sudionika pohoda.

Zainteresirani molimo da se jave Stjepanu Jembreku - Štefu na 095 845 8509(SMS-om) ili na stjepanjembrek@gmail.com

Vrijeme okupljanja i polaska objaviti ću na forumu do subote.

slika

Šumoviti kraj

slika

Vidikovac Križni Kamen

slikater]

Na vrhu Šokot


Informacije:
- Vrh Šokot(466 m) je šumovit i nema vidika s njega..
- Slap Šokot na istoimenom potoku
- Klanac Šokot se pruža iza slapa između stijena, kroz njega protjeće potok Šokot kroz manje ili veće slapove
- Prijevoj Kipišće je najviša točka na asfaltnoj cesti Sudovec - Možđenec. Od njega zapadno ide markirana staza broj 7 do starog grada Paka
- Stari grad Paka - utvrda obrambenog tipa iz ranog srednjeg vijeka

Više:
http://www.pdkalnik.hr/index.php?option ... &Itemid=20
-[size=24pt][/size][size=18pt][/size][size=24pt][/size]
StefAN
 
Postovi: 137
Pridružen/a: 05. 04. 2011., 07:04

Sljedeća

Natrag na Planine sjeverozapadne Hrvatske

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron