U nedjelju 17. srpnja 2012. godine sam prije podne bio u šumi ispod vinograda Greberanec na Vurjevskom prošćenju. Okupilo oko dvijestotine vjernika na Svetoj misi, po ogodnom vremenu. Bilo je oblačno te nije bilo vruće. Poslije je velečasni Dražen posvetio novo raspelo u vinogradu uz asfaltnu cestu. Poslije sam biciklom kroz Greberanec i Šebre stigao do sela Pesek, spustio se oprezno U Radnički dol, te kroz Pušću se vratio u Gornji grad.
Iza 15 sati(nekaj me vleklo na breg) sam stavio nužno u ruksak te otišao do križanja cesta kod kapelice Svetog Roka. Stopirao sam i s dva auta brzo stigao do sela Kalnika. U planinarskom domu sam se zadržao pola sata. Krenuo sam sjeverno planinarskom stazom bez jasnog cilja. Kod križanja staze za Pecu i Poučne staze sam krenuo potonjom čisteći kupinje i koprive uz nju. Uočio sam problem veliko i staro drvo uz odvojak planinarske vezne staze koja povezuje Poučnu stazu i prijevoj na Sedam zubi se urušilo. Pokušao sam očistiti skromnim alatom barem prolaz - imao sam škare i malu sklopivu vočarsku pilu, te sam otvorio prolaz. Ostao je problem velikih i debelih grana koje su ostale naslonjene na osnovno deblo i predstavljaju opasnost za prolaznike.
Vratio sam se na Poučnu stazu i njome nastavio zapadno do ceste za Kalnički Ljubelj i Ljubeščicu. Putem sam naišao na stazu srušene velike grupe grana, koje sam uspješno uspio ukloniti(popiliti i odrezati), te kupinje i koprive uz stazu. Po izlasku na cestu krenuo sam do šume Kranjče(penjači tu prašumu zovu Vražji vrt*), rubnim istočnim dijelom uz cestu prolazi planinarska staza 1 - ZPP u dužini od stotinu metara. Tu sam malo popilio i počistio.
Kolega Žare me davno zamolio da izvidim mogučnost kako povezati penjačke smijerove u toj šumi planinarskom stazom. Prošao sam uz stijene gdje su prijevisi, te malo krčeći stigao do ulaza u spilju Kranjču(oko 60 metara istraženo 2001. god. u svibnju). Zatim sam južno prateći markiranu stazu preko livade uspeo se do makadamske ceste kuda prolazi Poučna staza(broj 18). Kod Geološkog profila sam malo očisti dvije table od raslinja. Nakon dolaska na Prekrižje**, spustio sam se putem u selo Care(Gornja Obrež), te sam uz gemište malo porazgovarao s mještaninom, čiji me sin odvezao u selo Kalnik u sumrak. Krenuo se cestom južno se spuštati prema Šopronu, pokušavajući stopirati. Naišao je poznanik Ivo, koji me je odvezao u Križevce.
* Neslužbena Prašuma Vražji vrt - bilo bi ju interesantno osposobiti za obilazak
** Prekrižje je veliko križanje puteva na cesti selo Cari - Crni Kamenik - kamenolom u Kalničkom Ljublju, tu je i okretište na Poučnoj stazi