KALNIK

Medvednica, Samoborsko gorje i Žumberačko gorje, Hrvatsko zagorje, Moslavačka gora, Bilogora... – zagrebačka okolica na sto načina.

Re: KALNIK- Poučna staza i Prašuma Vražji vrt

PostPostao/la StefAN » 16. 07. 2012., 12:27

U nedjelju 17. srpnja 2012. godine sam prije podne bio u šumi ispod vinograda Greberanec na Vurjevskom prošćenju. Okupilo oko dvijestotine vjernika na Svetoj misi, po ogodnom vremenu. Bilo je oblačno te nije bilo vruće. Poslije je velečasni Dražen posvetio novo raspelo u vinogradu uz asfaltnu cestu. Poslije sam biciklom kroz Greberanec i Šebre stigao do sela Pesek, spustio se oprezno U Radnički dol, te kroz Pušću se vratio u Gornji grad.

Iza 15 sati(nekaj me vleklo na breg) sam stavio nužno u ruksak te otišao do križanja cesta kod kapelice Svetog Roka. Stopirao sam i s dva auta brzo stigao do sela Kalnika. U planinarskom domu sam se zadržao pola sata. Krenuo sam sjeverno planinarskom stazom bez jasnog cilja. Kod križanja staze za Pecu i Poučne staze sam krenuo potonjom čisteći kupinje i koprive uz nju. Uočio sam problem veliko i staro drvo uz odvojak planinarske vezne staze koja povezuje Poučnu stazu i prijevoj na Sedam zubi se urušilo. Pokušao sam očistiti skromnim alatom barem prolaz - imao sam škare i malu sklopivu vočarsku pilu, te sam otvorio prolaz. Ostao je problem velikih i debelih grana koje su ostale naslonjene na osnovno deblo i predstavljaju opasnost za prolaznike.

Vratio sam se na Poučnu stazu i njome nastavio zapadno do ceste za Kalnički Ljubelj i Ljubeščicu. Putem sam naišao na stazu srušene velike grupe grana, koje sam uspješno uspio ukloniti(popiliti i odrezati), te kupinje i koprive uz stazu. Po izlasku na cestu krenuo sam do šume Kranjče(penjači tu prašumu zovu Vražji vrt*), rubnim istočnim dijelom uz cestu prolazi planinarska staza 1 - ZPP u dužini od stotinu metara. Tu sam malo popilio i počistio.

Kolega Žare me davno zamolio da izvidim mogučnost kako povezati penjačke smijerove u toj šumi planinarskom stazom. Prošao sam uz stijene gdje su prijevisi, te malo krčeći stigao do ulaza u spilju Kranjču(oko 60 metara istraženo 2001. god. u svibnju). Zatim sam južno prateći markiranu stazu preko livade uspeo se do makadamske ceste kuda prolazi Poučna staza(broj 18). Kod Geološkog profila sam malo očisti dvije table od raslinja. Nakon dolaska na Prekrižje**, spustio sam se putem u selo Care(Gornja Obrež), te sam uz gemište malo porazgovarao s mještaninom, čiji me sin odvezao u selo Kalnik u sumrak. Krenuo se cestom južno se spuštati prema Šopronu, pokušavajući stopirati. Naišao je poznanik Ivo, koji me je odvezao u Križevce.

* Neslužbena Prašuma Vražji vrt - bilo bi ju interesantno osposobiti za obilazak
** Prekrižje je veliko križanje puteva na cesti selo Cari - Crni Kamenik - kamenolom u Kalničkom Ljublju, tu je i okretište na Poučnoj stazi
Zadnja izmjena: StefAN; 19. 11. 2013., 13:52; ukupno mijenjano 3 put/a.
StefAN

Re: KALNIK

PostPostao/la StefAN » 19. 11. 2012., 13:37

Tradicionalni Božićni pohod po
Kalničkoj gredi 2012. godine

I ove 2012. godine organizira se Tradicionalni Božićni pohod po Kalničko gredi u subotu 22. prosinca prije Božića. Na pohodu više godina sudjeluju planinari, mještani kalničkih sela i ostali ljubitelji kalničke prirode.
Okupljane i polazak je u 8 sati i 30 minuta iz šumskog područja Vratno kod Rinkov, dimnjaka stare tvornice vapna. Zainteresirani koji mogu dolaze u selo Kalnik kod bifea u središtu mjesta do 8 sati kada se polazi u Vratno. Križevčani se okupljaju u bifeu Gornji grad do 7 sati i 30 minuta, gdje se nakon jutarnje kave raspoređuju u automobile.
Pohod se ove godine organizira u dvije varijante. Okupljanje 22. prosinca 2012. godine kod dimnjaka Rinkov u 8,30 sati, gdje se sudionici pohoda dijele u dvije grupe:

a) Teža varijanta ide s vodičem stazom do Plavog kamenika(stari napušteni kamenolom). Od njega strmo uzbrdo kroz šumu po srpentinastoj stazi do Topekove Hiže(poluspilje u stijeni), zatim zapadno do križanja Prijevoj. Od njega grebenom se ide zapadno do drugog križanja, od njega prema stijenama Škrinje. Tu se po strmoj stazi uspinje do vrha Škrinja(504 m) cilja prvog dijela pohoda. Nakon odmora spuštanje do velike Visoravni kod Škrinje, velikog križanja puteva. Dalje se ide stazom za vrh Podrevec(544 m) preko Malog Podrevca. Nastavak šumskim uglavnom nemarkiranim grebenskim putem do Benkove zaravni. Tu se lože vatre po dogovoru i nešto ispeće. Nastavak dalje do livade Zdenci, obilazak Sjevernog vidikovca na stijeni. Zatim uspon na šumski nemarkirani greben s stjenovitim vrhovima bez istaknutih vidikovaca. Nastavak dalje zapadno grebenskim markiranim putem preko stjenovitih vidikovaca do Obelisk-a, on je najniži od njih ali najteži za uspon(ne mora se na njega penjati) , sklisko je i opasno. Dalje se ide markiranim putem do velikog križanja Visoravni kod Vukleca, od kojega se ide zapadno grebenom na vrh Vuklec(572 m). Od njega dalje spust do Zapadnih vidikovaca(na stijenama). Spust do livade pod Starim gradom Velikm Kalnikom preko Južnog vidikovca, iza kojega je jako strma staza. Ukupno je potrebo 3 – 6 sati za obilazak.

b) Lakša varijanta pohoda ide s vodičem zapadno šumom po laganoj stazi(23c) do križanja za pl. Dom i lovačku kuću Vratno. Od njega se ide lijevo uzbrdo(istočno) po markiranom putu(22c) za Škrinju podnožjem šumskog grebena do križanja Prijevoj (tu se lijevo odvaja staza(22) za Rinkov i desno za Stijene Škrinje). Od njega desno grebenom stazom(22) lagano se uspinjući do križanja za Stijene Škrinje. Od njega deset metara južno do staze(22b) šumskog puta i njime uzbrdo zapadno do velikog šumskog križanja puteva Visoravni kod Škrinje. Od nje se uspinje na vrh Škrinju(504) koji je cilj prvog dijela pohoda. Odmor, gablec i spuštanja natrag do Visoravni.
Stazom 25-24 zapadno, odvojak do Benkove zaravni, te do livade Zdenci. Stazom(24) odlazak do Sjevernog vidikovca, povratak na livadu Zdenci. Putem za vrh Vuklec ide se zapadno šumskim putem(koji ne mjenja puno visinu) do križanja Visoravan kod Vukleca. Moguća je podvarijanta obilazak stjenovitih vidikovaca. Uspon grebenom do vrha Vuklec(572 m), te od njega spust do Zapadnih vidikovaca. Povratak preko vrha Vuklec do Visoravni i od nje spuštanje sjeverno stazom za planinarski DOM kraj Starog grada Velikog Kalnika.

Za to je potrebno oko 2,5 do 3,5 sati.

U slučaju lošeg vremena organizatori pohoda mogu modificirati trasu po dogovoru.
Prijave kod Stjepana Jembreka na stjepanjembrek@gmail.com[/email] ili na 095 845 8509 - molim SMS-om

slika

U slučaju jako lošeg vremena moguć je rezervni termin u nedjelju 23. prosinca.
StefAN

PostPostao/la StefAN » 17. 12. 2012., 17:22

Zadnji dogovor za Tradicionalni Božićni pohod po Kalničkoj gredi 2012. u subotu 22. prosinca 2012. godine biti će u petak 21. prosinca na Božićnom domjenku planinarskog društva Kalnik u društvenim prostorijama Zakmardijeva 5 u Križevcima u 18 sati.

Više o Božićnom domjenku:

http://www.pdkalnik.hr/forum/viewtopic.php?f=23&t=234

Prognoza vremena:
http://prognoza.hr/sedam.php?id=sedam&p ... code=14248

slika

Spust s zapadnog grebena Vukleca za jednog Božićnog pohoda(Damir)
StefAN

Re: KALNIK-Božićni pohod po Kalničkoj gredi

PostPostao/la StefAN » 20. 12. 2012., 11:44

Tradicionalni Božićni pohod po Kalničkoj gredi 2012. godine

I ove 2012. godine organizira se Tradicionalni Božićni pohod po Kalničko gredi u subotu 22. prosinca prije Božića. Na pohodu više godina sudjeluju planinari, mještani kalničkih sela i ostali ljubitelji kalničke prirode.
Okupljane i polazak je u 8 sati i 30 minuta iz šumskog područja Vratno kod Rinkov, dimnjaka stare tvornice vapna. Zainteresirani koji mogu dolaze u selo Kalnik kod bifea u središtu mjesta do 8 sati kada se polazi u Vratno. Križevčani se okupljaju u bifeu Gornji grad do 7 sati i 30 minuta, gdje se nakon jutarnje kave raspoređuju u automobile i polaze u Vratno.
Pohod se ove godine organizira u dvije varijante. Okupljanje 22. prosinca 2012. godine kod dimnjaka Rinkov u 8,30 sati, gdje se sudionici pohoda dijele u dvije grupe:

a) Teža varijanta ide s vodičem stazom 22 do Plavog kamenika(stari napušteni kamenolom). Ide uglavnom grebenom , vršnim stijenama, preko Vrhova Škrinja, Podrevec i raznim vidikovcima. Za obilazak je potrebno od 2 ,5 – 5 sati hoda po dogovoru grupe.

b) Lakša varijanta pohoda ide s vodičem zapadno šumom po laganim stazama obilazeći obilazno pojedine vidikovce i vrhove po dogovoru. Obavezno se ide na vrh Škrinja s zapadne strane.
Moguća je podvarijanta obilazak stjenovitih vidikovaca. Uspon grebenom do vrha Vuklec(572 m), te od njega spust do Zapadnih vidikovaca. Povratak preko vrha Vuklec do Visoravni i od nje spuštanje sjeverno stazom za planinarski dom kraj Starog grada Velikog Kalnika.
Za to je potrebno oko 2,5 do 3,5 sati.

U slučaju lošeg vremena organizatori pohoda mogu modificirati trasu po dogovoru.

Prijave kod Stjepana Jembreka na stjepanjembrek@gmail.com[/email] ili na 095 845 8509 - molim SMS-om
StefAN

PostPostao/la StefAN » 10. 03. 2013., 01:37

Planinarsko društvo Kalnik Križevci organizira u zapadnim prijedjelima Kalnika

Tradicionalni Uskrsni pohod kroz klanac Šokot
do Grada Mali Kalnik 2013.

Tradicionalni Uskrsni pohod kroz potok i klanac Šokot uz istoimeni slap do Starog grada Malog Kalnika, održati će se u Uskrsni ponedjeljak 1. travnja 2013. godine.

Polazi se iz središta mjesta Gornja Rijeka stazom 10(po Smandu), te se ide zapadno cestom do skretanja u vinograd, zatim desno do prvog slapa kroz živopisni krajolik. Poslije prolaska kroz klanac s više manjih ili većih slapova dolazi se do livada Bezđe, od njih se južno kroz šumu uspinje na brdo Belu Goricu. Od križanja puteva šumovitim grebenom istoćno do vidikovca na stijeni Kanclin(421 m). Nakon kraćeg odmora ide se dalje na istok do vidikovca Križnog Kamena , gdje je predviđen dulji odmor. Spuštanje stazom 10b do slapova u potoku Deklišanec (Pesji potok), od njih desno uspon do vidikovca Rani kamen na stijeni. Od njega istočno stazom uz stjenovito šumoviti greben Puste Barbare do podnožja i velike livade. Tu se lijevo staza uspinje na Pustu Barbaru(460 m), gdje su desno istočno ostaci grada Mali Kalnik. Lijevo je odmorište za ručak iz ruksaka i stjenoviti vidikovci. Poslije silazak i stazom 11(po Smandu) u selo Deklešanec, te povratak cestom u Gornju Rijeku.

Okupljanje sudionika pohoda u mjestu Gornja Rijeka do 9 sati u središtu mjesta, kada je i polazak na pohod. Preporučuje se doći ranije, tako da se upoznaju sudionici s znamenitostima mjesta i okolice.

Sve zainteresirane molim da mi se jave radi organizacije prijevoza i vremena polaska i ostalih informacija Stjepanu Jembreku na mobitel 095 845 8509(molim sms-om) ili stjepanjembrek@gmail.com

Okupljanje križevčana do 8 sati u bifeu Gornji grad u Križevcima od kuda je i polazak na pohod.

Moguće se je odvojiti i produžiti do planinarskog doma na Kalniku stazom 4b, zatim stazom 1(trasa ZPP-a) grebenom Sljeme, livadom Velike sjenokoše(šumica i cesta), zatim Poučnom stazom staza 18.
Moguće se odvojiti na Križnom Kamenu te stazom 10c otići sjeverno do križanja kod Ljuba Vode, te do planinarskog doma stazom 1 i 18 kao gore opisano.

slika

Približna trasa pohoda
StefAN

Markiranje staze 2 od V. Toplica do Crnog Kamenika

PostPostao/la StefAN » 27. 03. 2013., 14:11

Zbog između ostaloga i najavljenog izleta Kalnik - Varaždinske Toplice koji se trebao održati 24. ožujka 2013. godine sam krenuo u obnovu staze 2 planinarske staze od V. toplica do planinarskog doma na Kalniku.

U petak 22. ožujka 2013. po sunćanom vremenu sam uredio - obnovio trasu staze 2 od rijeke Bednje u V. Toplicama preko Piščanovca do Crnog Kamenika u Kalničkom Ljublju. Zbog toga što je šumarija južno od Piščanovca porušila šumu, došlo do nekontroliranog rasta raznog korova i drugog, postalo je nemoguće se probiti tuda. Nakon što sam napustio cestu koja ide južno od sela Piščanovec, pokušao sam očistiti staru stazu u dužini više od 100 metara, odustao sam od daljneg čišćenja. Naćinio sam novu trasu koja se nastavlja na staru stazu u šumi na brdu.U šumi u zapadnom podnožju vrha Ljubelj ima na putu porušenog(od zime) drveća, koje ometa prolaz. Nadam se da će seljaci to motorkama ukloniti, jer onemogučava prolaz traktorima.
Po dolasku u Kalnički Ljubelj, naišao sam na nepremostiv problem, nabujao potok mi nije dopustio normalan prijelaz. Bio sam u strahu od pada u vodu. Ugasio sam GPS, vratio sam se stazom 2 na brdo i potražio logičan put koji vodi istoćno u obližni zaseok, te tu preko mosta se spustio na asfaltnu cestu u K. Ljublju. Taj dio sam obilježio bijelim točkama. Most preko potoka je oko 300 metara istočno od prijelaza u Kalničkom Ljublju kod Crnog Kamenika. S obzirom da neznam kako bih riješio problem nedostaka mosta na tom mjestu, ostaje mi da tu postavim tablu kojom planinare obilaznike usmjerava na 300 metara istočno most preko potoka. Trasa prikazana u gps tragu je oko 8,5 km dužine + kilometar od centra V. Toplica koji nije prikazan(snimljen).

Bilo je sunčano vrijeme bez vjetra, tako da se moglo raditi.

U petak je bilo ujutro hladno, za to sam se dobro oblekel. U 6 sati sam bio u Možđencu(prije Novog Marofa), tam su 2 bifea i u 6,10 sam u Romantiki pio prvu kavu.
Uz malo hodanja i 2 auta sam autostopom bio iza 7,30 u V. Toplicama. Oko 8 sam krenuo na Kalnik, došao sam oko 8 navečer u planinarski dom na Kalniku. Ostao sam na Kalniku, te sam ujutro u subotu otišao u Križevce.

Planiram kada se vrijeme popravi u travnju još jednom obići taj dio, te popraviti markacije i prokopati prolaz(?...), staviti table.

slika
StefAN

PostPostao/la StefAN » 26. 06. 2013., 12:59

Križevački planinari održali su planinarski pohod po kružnoj stazi povodom "Dana antifašitičke borbe" u subotu 22. lipnja 2013. godine pod nazivom:
Tragovima Kalničkih partizana
Obilazak partizanskih bolnica
Stupe i Gabrinovec na Kalniku 2013.

Više:

http://www.krizevci.info/forum/index.ph ... #msg225040

U pohodu je bilo malo sudioniku po lijepom vremenu.Trasa pohoda organizirana je postojećim markiranim planinarskim stazama i cestama, te nemarkiranim putevima šumovitih dijelova Kalnika istočno od planinarskog doma na Kalniku. Dužina staze je ukupno 24,3 kilometara. Zainteresirani za obilazak u neko drugo vrijeme mogu mi se javiti po dogovoru(može i skraćena verzija od šumskog predjela Vratno).

slika

Slićno:
http://www.crometeo.net/phpbb/viewtopic ... 3#p1038413
StefAN

Re: KALNIK - Put kleti potkalničkog kraja

PostPostao/la StefAN » 20. 09. 2013., 07:23

slika

slika

slika

slika

slika
StefAN

Re: KALNIK - Smjerokaz i kutija

PostPostao/la StefAN » 26. 10. 2013., 10:09

slika

Na vrhu vidikovcu kraj vrha Kalnika "Vranilca" postavljena je granitna ploća i zabetonirana na pripremljeno betonirano postolje.
Načinjena je i metalna kutija za upisnu knjigu i učvršćena je na metalni nosač južno od vršne stijene, nasuprot zabetoniranom metalnom žigu vrha Vranilca.

slika
O tome na:

http://www.krizevci.info/forum/index.ph ... #msg225153
StefAN

Re: KALNIK - Šetnica na Jasenov brijeg

PostPostao/la StefAN » 11. 11. 2013., 15:44

Šetnica od Lugarnice Vratno(oko 230 m)
. do vrha Jesenov Brijeg(498 m) na Kalniku

U subotu 9. studenog 2013. prije podneva oko 10 sati sam stigao taksijem do izvora vodovoda Vratno asfaltnom cestom iz sela Kalnika. Od tog mjesta širokom makadamskom cestom oko 1,5 km sam došao sam do Lugarnice u šumskom podrućju Vratno na Kalniku. Kod križanja šumskih cesta nalazi se lugarnica u vlasništvu Hrvatskih šuma. Tu je nekada bila Lugarnica Vratno. Kod nje je veliko uređeno parkiralište. Do nje se može makadamskim cestama iz Križevaca preko sela Kamešnica i iz Kalnika, te iz Slanja(preko Gabrinovca) s sjevera.

Kod kuće je križanje planinarskih puteva:

- Do planinarskog doma na Kalniku(staza 23) zapadno i vrha Škrinja na “Kalničkoj gredi” jugozapadno. Tu je problem kod mosta(velike drvene brvi) preko potoka Kamešnice, gdje zbog srušene šume raste trnje do njega s obje strane mosta.
- Staza za selo Stupe i Apatovac(staze 29, 29b) istoćno, te “Partizansku bolnicu Stupe”(29c) idu dijelom zajedno.

Šetnica ide od lovačke kuće uzbrdo sjeverno kroz bijelogorićnu šumu, dijelom novom makadamskom cestom do šumskog križanja s kružnom cestom. Odavde dalje grebenom do vrha Jasenov Brijeg u šumi. On je lijevo stotinjak metara od prikazane oznake na doljnoj karti. Staze i cesta su sada pune lišća i nema blata na njima. Staza je oko 2,5 kilometra dugačka, te treba savladati oko 270 m visinske razlike. S vrha se je moguće vratiti istim putem ili produžiti sjeverno kroz šumu do drugog križanja s spomenutom kružnom cestom.

Od toga mjesta je moguće poći južno jednim krakom ili istoćnim ili zapadnim kružne šumske ceste do prvog križanja i tada markiranom stazom se vratiti do lovaćke kuće. Obadvije ceste su približno jednake dužine. Od zapadne ceste se odvaja markirana staza 27b nizbrdo šumom do ceste, njome južno oko 400 metara do križanja, te tada zapadno stazom 27 uz Štefunov potok do planinarskog doma na Kalniku. Tu je problem nema mosta preko Kamešnice i kada ona nabuja poslije jaće kiše.

Ujutro sam najprije obnovio markacije preko mosta u Vratnu nasuprot lugarnice u dužini oko 300 metara prema planinarskom domu. Vratio sam se u sumrak iza 16 sati do lugarnice, potjeran s Jasenovog Brijega kišom koja je poćela iza 15,30 sati. Nešto sam pojeo i krenuo natrag(u civilizaciju..) prema selu Kamešnica. Dovezli su me u Križevce oko 17,30 sati.

slika
Zadnja izmjena: StefAN; 03. 06. 2018., 15:35; ukupno mijenjano 1 put/a.
StefAN

PrethodnaSljedeća

Natrag na Planine sjeverozapadne Hrvatske

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.