KALNIK

Medvednica, Samoborsko gorje i Žumberačko gorje, Hrvatsko zagorje, Moslavačka gora, Bilogora... – zagrebačka okolica na sto načina.

Re: KALNIK Doček nove godine na Vranilcu

PostPostao/la StefAN » 02. 01. 2014., 14:24

StefAN je napisao/la:slika

Kalnik, Vrh Vranilac (643m), sa dočeka 2011.g., Foto: Damir Klarić.

Tradicionalni doček Nove godine na vrhu Vranilcu, najvišem vrhu Kalnika, održati će se u utorak 31. prosinca 2013. godine.

Kao i svake godine okupljanje je u Križevcima na parkiralištu kod bifea Gornji grad u Markovićevoj ulici do 22 sata od kuda se polazi automobilima. Zainteresirani sa ili bez auta trebaju se prijaviti:

Luji Konficu - 098 970 7455 ili

Stjepanu Jembreku - 095 845 8509 ili na email stjepanjembrek@gmail.com

Na dočeku na Vranilcu najvišem vrhu Kalnika bilo je sedamnajstoro planinara! Bila je magla na vrhu, tako da nije bilo vidika!

slika

slika
StefAN

Re: KALNIK - Obilazak LPO

PostPostao/la StefAN » 03. 01. 2014., 15:51

StefAN je napisao/la:slika

PLANINARSKO DRUŠTVO LUDBREG
LUDBREG

UZ POTPORU GRADA LUDBREGA ORGANIZIRA OBILAZAK

LUDBREŠKE PLANINARSKE OBILAZNICE

Planinarsko društvo "Ludbreg" iz Ludbrega organizira tradicionalni pohod u ponedeljak 6. sijećnja 2014. godine obilazak trase LPO.

PROGRAM OBILASKA

8.30h – 9.00h - okupljanje sudionika kod kontrolne točke 8, pored svetišta PKK, parking kod pizzerije Shark, Ludbreg, piće dobrodošlice
9.00h - početak obilaska
13.00-13.30 - dolazak i veći odmor uz okrijepu i zakusku kod klijeti obitelji Šumiga na Gracima
16.30h-18.00h - završnica pohoda u restoranu Arabela, podno Sv.Vinka, zaštitnika vinogradara, ovjera dnevnika i dodjela priznanja onima koji prođu cijelu obilaznicu, grah, čaj i ostali tekući napici, nastavak druženja

Cijena dnevnika obilaznice LPO je 50,00 kn i može se nabaviti na početku pohoda, ili na mail damir.klaric@astum.hr , ili na 098267067 , a može se uplatiti na IBAN, pouzećem ili gotovinom.

Participacija pohoda iznosi 20,00 kn, a uključuje piće dobrodošlice, kolače, zakusku na Gracima te grah i čaj u restoranu Arabela, Globočec, u podnožju Sigečaka, podno Sv. Vinka

Pratnju pohoda osiguravaju vodiči pohoda. Osiguran prijevoz automobilom za one koji će se htjeti vratiti sa Graci. Također moguć je spust sa Črnoglavca (vrh KT5) u Ludbreg onima kojima će biti dovoljno hoda.

Zbog organizacijskih potreba zamolili bi najave.

Dodatne informacije :
Damir Klarić , 098267067 , damir.klaric@astrum.hr

Povedite rodbinu i prijatelje ! Radujemo se vašem dolasku i obilasku !!

Ajdmo u Ludbreg u ponedeljak 6. sijećnja 2014.!
StefAN

Re: KALNIK - Zapadni Kalnik

PostPostao/la StefAN » 16. 02. 2014., 01:42

U nedjelju 16. veljaće idem istraživati šumovite prijedjele od prijevoja Kipišće(360 m) do vrha Drenovec(524 m). Na startu planiram stići već u 6 sati ujutro.

Problem je asfaltna cesta između Sudovca i Možđenca koja nije završena i tko se po njoj vozi riskira visoku kaznu.

slika

Pogled s juga na te predjele

slika

Pogled s sjeverne strane
StefAN

Re: KALNIK

PostPostao/la StefAN » 17. 02. 2014., 06:30

. Istraživanje dijela Zapadnog Kalnika(šalabajzanje)

Ujutro u nedjelju 16. veljaće 2014. u 6 sati me Mato dovezao na cestovni prijevoj Kipišće na asfaltnoj cesti Sudovec - Možđenec. U tom dijelu kalnika rastu uglavnom bjelogorične šume bukve u hrasta. Tu je na mostu natpis:

slika

Ovdje je poćetak vezne staze broj 6 koja povezuje Kipišće i križanje s stazom 1(ZPP). Za obilazak treba oko 90 minuta. Tako je moguće stići u planinarski dom na Kalniku. Ja sam njome išao preko vrha Pačka Glava do Vojne Ceste. Nju je nekada sagradila bivša JNA za svoje potrebe. Nitko ju više ne obnavlja i bez obzira na čvrstu kamenu podlogu na njoj je bilo na mjestima blata i velike lokve vode. Tako da sam povremeno nastojeći izbjeći obilazio uz cestu te dijelove. Odvojio sam se od staze 6 te se cestom uspeo na vrh vidikovac Solu(503 m). Od tog mjesta vidi se Ivančica, vrh Vranilac i Medvednica. Tu su oko 8 sati traktorom došli drvosjeće sjeći i rušiti drva za svoje potrebe. Nastavio sam dalje na drugi vidikovac, preko njega grebenom nasumice se spustio u dolinu gdje je se čuo šum od mnogih potočica koji tvorili manje i veće slapove.
Uspeo sam se prolazeći uz dvije uređene betonske kaptaže lokalnog vodovoda do šumskog prijevoja. Tu sam krenuo se uspinjati grebenom prema vrhu Drenovec(524 m). Na kraju šumskog grebenskog puta se navodno nalazi ulaz u jako duboku jamu. Taj dio sam lani ja nazvao Podrenovec(477 m). Uspeo sam se šumom na vrh Drenovec. S njega je ogranićeni i loš vidik. Dalje sam nastavio se spuštati u šumsko područje zvano Vražja rit. Tu sam sreo mještane Gornje Rijeke koji su razgledali svoju šumu. Nakon konzultacije s njima sam se uspeo na brijeg, pri tome zaobilazeći vrh Ljuba Vodu(546 m) sam izbio na trasu staze broj 1(ZPP). Ona ide šumskim putem koji je sada jako blatan. Spustio sam se do križanja s stazom 6, te dalje preko grebena Sljeme nastavio istočno.
Kod šumskog križanja Počivala sam naišao na novi problem. Hrvatske šume su polovinom sijećnja naručile izradu i uređenje dva puta. Od kamenoloma Vojnovec do Počivala i od Počivala do livade Mrzli Zdenec. Po njoj ide trasa staze 1(ZPP). Dio su u sijećnju kamenom nasipali a dio je raskopan bagerom sada blatnjava kaljuža. Stigao sam u oko 13,30 sati do Poučne staze. Ugasio sam GPS, te cestom otišao do Prekrižja.
Tu su varaždinski paraglajderi uredili poletište, tu je okretište i vidikovac Poučne staze. Po mene je stigao Ivo autom i odvezao me do planinarskog doma na Kalniku. Bilo je lijepo vrijeme i mnoštvo planinara i izletnika je zauzelo sva parkirališna mjesta. Ivo je auto zapelao na put kraj doma. Nakon zadržavanja u domu smo stazom otišli na vrh Vranilac. Gore smo naišli ivine đake, te s njima uspeli do novog Vidikvca. Vratili smo se u pl dom(pri tome sam se je uspeo s južne strane na greben Sedmog zuba). Nakon osvježenja u domu smo preko Kamešnice otišli u Križevce.

slika
StefAN

Re: KALNIK - Markiranje staze 10 (ZAPADNI KALNIK)

PostPostao/la StefAN » 27. 05. 2014., 00:31

U nedjelju 25. svibnja 2014. pošao sam obnavljati trasu staze 10, koja kružno obilazi šumske predjele okolice Gornje Rijeke. Putem sam uklanjao granje - rukama, škarama i malom pilom s staze. U klancu Šokot ima novog skrušenog drveća, za vrijeme nedavnih olujnih vjetrova. Tu sam uređivao micanjem kamenja tok proticanja vode potoka Šokot.

slika

slika

slika

Cijelu trasu sam po potrebi obnavljao pojedine markacije, te uredio nedavno prohodanu Južnu blatnu obilaznicu - tu još treba postaviti obavjesnu tablu.

slika

slika

Od Križnog Kamena sam se spustio stazom 10b do Klanca Deklišanec, te se uspeo do livade podno Puste Barbare na kojoj je grad Mali Kalnik.

Nakon odmora krenuo sam stazom 12 do Vojnovca. Ona je veliki problem - polovina koja nije u šumi je jako zaraštena, tako da razmišljam o njezinom napuštanju ili bitnoj korekciji.

Do prijevoja Sljeme (istočno od grada Mali Kalnik) postoji od Vojnovca staza 12b. Ona jednim dijelom prolazi kroz Vojnovečki kamenolom.
StefAN

Re: KALNIK- PLANINARSKO HODOČAŠĆE U K. LJUBELJ

PostPostao/la StefAN » 14. 07. 2014., 20:28

slika

Planinarsko hodočašće u Kalnički Ljubelj

Tradicionalno planinarsko hodočašće u Kalnički Ljubelj kod kapele Svete Barbare biti će u nedjelju 20. srpnja 2014. godine.

Okupljanje zainteresiranih biti će do 9 sati kod planinarskog doma na Kalniku. Na pohod se ide planinarskom stazom broj 3 koja ide istoćno od vrha Peca(624 m), i treba oko sat i 30 minuta hoda.

Križevčani se okupljaju do 8 sati u bifeu "Gornji Grad" u Markovičevoj ulici.

Sveta Misa i proščenje poćinju u 11 sati.

Poslije je zabava s muzikom u šumi kraj kapelice. Domaći organizirano prodaju razna pića, pečenne kobasice i meso.

U povratku idemo preko vrha Peca. Moguća je po dogovoru dulja šetnja, uspon na vrh Ljubelj i povratak stazom 2 do planinarskog doma.

Molim zainteresirane da se prijave Stjepanu Jembreku na 095 845 8509(molim SMS-om) ili stjepanjembrek@gmail.com
StefAN

Re: KALNIK- Izlet - hodočašće u Glogovnicu

PostPostao/la StefAN » 02. 08. 2014., 07:46

slika

Planinarsko društvo"Kalnik" Križevci
Organizira u petak, 15. kolovoza 2014. godine izlet:

Planinarsko Hodočašće za Veliku Gospu u Glogovnicu

Okupljanje: 08.00 h na Strosmajerov trgu ispred Sinagoge(kava na terasi..)

Polazak: oko 8.30 h
Ide se još nedefiniranim putevima

Dolazak u Glogovnicu oko 10, 30 sati,
Sveta Misa je u 11 sati.

Povratak po dogovoru - pješice, autom ili taksikombijem

Obavezno ponijeti dovoljno tekućine i hrane. Poslije Sv. Mise je moguć objed u ugostiteljskim objektima

Također rezervnu odjeću(i obuću po želji) za presvući se po dolasku u Glogovnicu.

Radi organizacije prijevoza iz Glogovnice u Križevce molimo da nam se najavite najkasnije do utorka !

Zainteresirani molimo da se jave Stjepanu Jembreku na 095 845 8509(molim SMS-om) ili na stjepanjembrek@gmail.com
StefAN

Re: KALNIK - pl-pohod - 90-ta godišnjica društva

PostPostao/la StefAN » 05. 09. 2014., 03:37

slika

Povodom obilježavanja 90-te obljetnice planinarskog društva Kalnik organizira se Svečana skupština za članove i pozvane goste u nedjelju 7. rujna 2014. u 12 sati u planinarskom domu na Kalniku. Povodom toga organizaran je planinarski pohod od Križevaca do Kalnika.

PLANINARSKI POHOD NA KALNIK

Planinarski pohod organizira se za sve planinare i ljubitelje prirode. Okupljanje sudionika pohoda je od 7 - 7,30 sati na Strosmajerovom trgu(kod obnovljene sinagoge) u Križevcima. Ide se osnovnom veznom planinarskom stazom pod brojem 16 za Kalnik.

Za pohod se treba adekvatno obuti i obući prema vremenskim prilikama, te ponijeti zaštitu od kiše. Ponijeti hranu i piće, te volju za hodanje.

Članovi planinarskog društva „Kalnik“ i pozvani gosti prisustvovati će skupštini, izvještajima o radu i podjeli priznanja zaslužnim planinarima. Poslije je organiziran ručak i druženje u planinarskom domu na Kalniku.
Planinari i gosti mole se da se jave Hrvoju Mišku radi rezervacije prehrane na Svečanoj skupštini na 098 986 8084 ili na e-mail hrvoje.misko@gmail.com
Zainteresirani za planinarski pohod molimo da se prijave Stjepanu Jembreku na mobitel
095 845 8509(SMS-om) ili e-mail stjepanjembrek@gmail.com

slika

U subotu 6. rujna 2014. organizira se također pohod s gostima iz Grada Nagyatada iz Mađarske.
Polazak je iz Strosmajerovog trga u 9 sati ujutro. Hoda se od Sv. Petra Orehovca (do tamo autobusom) do Kalnika. Poslije objeda je osiguran je prijevoz u iz Kalnika autobusom oko 17 sati. Pozivaju se planinari koji nemogu u nedjelju hodati na Kalnik, da pođu u subotu. Također se trebaju javiti organizatoru pohoda Stjepanu Jembreku (Ograničen broj sudionika).
StefAN

Re: KALNIK - Pohod na Kalnik

PostPostao/la StefAN » 11. 09. 2014., 06:18

slika

U subotu 6. rujna i nedelju 7. rujna 2014. godine u okviru proslave devedesete godišnjice planinarskog društva Kalnik organizirani su i izvedeni planinarski pohodi do Kalnika.

Održan je "Planinarski pohod Sveti Petar Orehovec - Kalnik"

Tako je u subotu 6. rujna manja grupa križevačkih planinara čekala u oko 9 sati ispred novog sjedišta planinarskog društva "Kalnik" na Strosmajerovom trgu u Križevcima(zgrada nekadašnje sinagoge, sada novo obnovljene) autobus od tridesetak mlađih gostiju iz Nagyatáda u Mađarskoj. Angažiran je gospodin Gábor Győrvári ravnatelj hrvatske škole iz Pečuha u Mađarskoj kao prevodioc, te je i on sudjelovao pohodu. Nakon uvodnih pozdrava pošli smo svi mađarskim autobusom u Sveti Petar Orehovec. Tu nas je ispred mjesne crkve Svetog Petra čekao križevački planinar Božidar Poljak(iz Sv. P. Orehovca) te su svi ušli u crkvu. Uz pomoć prevodioca Gábora, Božidar ih je upoznao s povjesnim zanimljivostima mjesta i crkve. Za vrijeme njihovog boravka u crkvi počela je lagana kiša.
Po izlasku iz nje, je dogovorno odlučeno da se mađarskim autobusom odvezemo uskim asfaltnim putem kilometar sjeveroistočno(cesta ide za Gornji Črnčevec). Stali smo na križanju za manje selo i izašli iz autobusa(kiša je međuvremenu prestala padati). On je produžio za Mikovec(selo na cesti Križevci - Kalnik). Mi smo najprije cestom, zatim makadamom se uspeli do kleti križevačkih planinara obitelji Hendelja iz Sv. P. Orehovca. Šofera autobusa je kasnije dovezao je do kleti g. Darko Masnec. Tu je organizirano druženje uz nareske, domaće kolaće, kavu, čaj, sokove i druga pića. Domačini imaju tu u ograđenom pašnjaku ovce, te smo uz njih krenuli livadom i poljskim putem kroz manji vinograd do kleti Štefa Novakovića, gdje su zainteresirani kušali domaće vino iz inox bačvi. Dalje smo makadamskim putem zapadno se uspeli do ceste za vinograd Stražinec(tu ide markirani planinarski put broj 13). U Stražincu se nismo zadržavali nego smo nastavili sjeverno kroz taj vinograd, veču šumu do vinograda ponad sela Vinarca. Kroz njega i kroz manju šumu, te putem uz polja kukuruza, do sela Donje Borje. Uz manji odmor nastavili smo putem kraj velikog raspela,te uz manji vinograd se uspeli na asfaltnu cestu Vojnovec - Kalnik. Cestom smo dalje kroz Starogradsku ulicu u selu Kalniku se uspeli do parkirališta kod planinarskog doma na Kalniku. O "Starom gradu Velikom Kalniku" je u njegovu podnožju održano manje predavanje. Nakon toga su svi pošli na ručak u dom. Poslije objeda su gosti pošli za Križevce, te kući u Nagyatád.
Organizaciju je ispred gradskog poglavarstva koje je nabavilo nareske i sokove, te organiziralo objed, vodio gospodin Darko Masnec. Križevački planinari Zdravko Petrinec(predsjednik), Lujo Konfic i Bruno Keleković su dovezli i pomogli organizaciju dovoza narezaka, njihovu dodjelu kod kleti obitelji Hendelja, zajedno s domačinima.
StefAN

Re: KALNIK

PostPostao/la StefAN » 20. 10. 2014., 14:59

PLANINARSKO DRUŠTVO KALNIK, Križevci

Organizira:

slika

Božićni planinarski pohod po
KALNIČKOJ GREDI 2014.

Tradicionalni Božićni pohod po Kalničkoj gredi u održati će u subotu 20. prosinca 2014. u oći Božića. Na pohodu više godina sudjeluju planinari, mještani kalničkih sela i ostali ljubitelji kalničke prirode. Okupljane je do 8 sati i 30 minuta u šumskom području Vratno kod Rinkov, dimnjaka stare tvornice vapna.
Zainteresirani dolaze u selo Kalnik kod bifea „Kalnička klet“ u središtu mjesta do 8 sati kada se automobilima polazi u Vratno. Križevčani se okupljaju u bifeu "Gornji grad" (Markovićeva ulica u Križevcima) do 7 sati i 30 minuta, gdje se nakon jutarnje kave raspoređuju u automobile. Pohod se organizira u dvije varijante. Okupljanje je kod dimnjaka Rinkov u 8,30 sati, gdje se sudionici pohoda raspodjeluju u dvije grupe: Lakšu i težu varijantu pohoda.
Po dolasku u pl. dom je objed i druženje po dogovoru.

Na pohod se ide u svim vremenskim uvjetima!
Obilazak prosječno traje od 4 - 5 sati.

NOVOSTI na POHODU

Organizirano okupljanje svih sudionika pohoda je u subotu 20. prosinca 2014. godine u Kamešnici u kleti kod
Anice Hrlec
u vremenu od 8 - 8,30 sati. Nakon kratkog druženja uz domaće specijalitete djelimo se u tri grupe:

Lakša varijanta polazi od lovačke kuće u Vratnu,
Teža varijanta ide od dimnjaka Rinkov u Vratnu

Obadvije grupe idu vozilima na polaznu poziciju i dalje na vrh Škrinju

Treća grupa polazi Najlakšu varijantu od Aničine kleti do Škrinje

Vodići grupa određuju trasu svake grupe. Na polovini Kalničke Grede je organizirano je loženje vatre* na kojoj se sudionici mogu ugrijati, ispeći kobasice, špek i drugo.

Prijave kod Stjepana Jembreka na stjepanjembrek@gmail.com ili na mobitel 095 845 8509

*Drva su pripremljena i ložač će ići posebnom stazom upaliti vatru te kuhati vino
StefAN

PrethodnaSljedeća

Natrag na Planine sjeverozapadne Hrvatske

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.