Stranica: 1/1.

Moslavačka, Hrastovička i Zrin gora

PostPostano: 11. 03. 2015., 13:47
Postao/la bedemgrad
Dan 07.03.2015. godine, svjetski dan planinara, obilježili smo usponom na tri naše gore, ne tako visoke, ali zanimljive i značajne jer nisu naše domicilne, a uvijek volimo upoznavati ljepote i otkrivati skrivene čari ostalih hrvatskih gora i planina.
Tako smo se rano izjutra uputili na Moslavačku goru i njen drugi po visini vrh Vis, koji je kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice, a usput smo se popeli i na najviši vrh Moslavačke gore Humku. Satnice nisu velike - sat za uspon iz sela Kutinice, sat za silazak istim putem, pola sata od Visa do Humke, malo odmora, fotkanja i "žiganja", sve u svemu neka tri utrošena sata.
Nakon Moslavačke gore, preko Kutine, Popovače i slikovitih sela PP Lonjsko polje, stigli smo do Siska i Petrinje, odnosno sela Hrastovica u blizini Petrinje, odakle smo započeli uspon na Hrastovičku goru i njen vrh Cepeliš ili Piramida, koji je također kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice. Odavde smo imali lijepe poglede na Posavinu, Petrinju i Sisak, prolazili smo kroz kestenovu šumu najveću u Europi (tako nam je rekao domar kuće na Cepelišu) i zatepali se za vapnenačko kamenje puno okamina školjki i puževa iz nekadašnjeg Panonskog mora ( kao da smo na Papučkom Sovjaku). Nakon kratkog odmora na vrhu kod prelijepog planinarskog doma i njegovog ljubaznog domara, vratili smo se u Hrastovicu preko kamenih ostataka Hrastovičkog starog grada. Jedna zaista lijepa i zanimljiva staza, pomalo pustolovna, kao što to već i jesu staze preko starih ruina. Ovaj kraj, davno prije poznat i kao Vojna krajina, a još prije toga gusto naseljen rimljanima, obiluje ruševinama starih gradova (Sv.Duh, kula Pecki, Kula Ćuntić, Klinac grad, Goletne rudine...), pa PD Zrin iz Petrinje nekoliko puta godišnje organizira i planinarske ture koje preko njih prolaze. Za ovaj dio izleta utrošili smo cca tri sata - sat vremena uspona od Hrastovice "preko vodovoda" do vrha, sat i pol za silazak preko starog grada i nekih pola sata za odmor i razgledanje doma.
Kako je sunce još bilo prilično visoko, odlučili smo još otići na i na Zrin goru, do njezine jedine planinarske staze i kontrolne točke Čavić brdo. Čavić brdo (560m/nm) nije najviša točka Zrin gore, nego je to nedaleka Piramida sa svojih 616m/nm, na kojoj je vojni objekat i do koje nismo stigli jer nas je hvatao mrak.


https://picasaweb.google.com/1079136166 ... 7171653106