Obilježimo medunarodni dan planina na Krndiji!

Slavonska brda: Psunj, Papuk, Krndija, Požeška gora, Dilj gora.

Obilježimo medunarodni dan planina na Krndiji!

PostPostao/la TOmar » 15. 11. 2011., 03:44

Obilježimo medunarodni dan planina na Krndiji!

Slavonski planinarski savez i Park prirode Papuk tradicionalno organiziraju obilježavanje Medunarodnog dana planina, 11.prosinca. Hrvatski planinarski savez svojim pokroviteljstvom podupire ovu manifestaciju i podiže ju na nacionalnu razinu.
Ovogodišnje geslo Medunarodnog dana planina je "Planine i šume", a obilježit ćemo ga na Krndiji, geološki najstarijoj slavonskoj planini.
Park prirode Papuk će ovom prigodom otvoriti i Poučnu stazu Kutjevo, koja govori o povijesti mjesta i značajkama planine Krndije koja ga gotovo okružuje.
Hodat ćemo putem poučne staze i nastaviti dijelom markiranim, dijelom manje poznatim putevima po Krndiji do Petrovog vrha.
Okupljanje: nedjelja, 11.prosinca, u 9,00 sati, Kutjevo, kod Dvorca
Program: 9,30 - otvorenje Poučne staze Kutjevo, razgledavanje staze i nastavak hoda po Krndiji do Petrovog vrha i spuštanje do cestovnog prijevoja na putu Kutjevo-Orahovica - ukupno oko 4 sata hoda bez
poučne staze. Na kraju puta nešto za okrijepu. Organiziran prijevoz vozača do vozila u Kutjevu.
Osiguran letak i pečat manifestacije te vodiči
Planinarsku odjeću i opremu prilagoditi dobu godine (mogućnost kiše ili snijega, hladnoća)
Dodatne informacije i najave dolaska na slavonski.planinari@gmail.com
ili na 091 1814119 (Otmar Tosenberger)
TOmar
 
Postovi: 7
Pridružen/a: 15. 11. 2011., 03:18

Re: Obilježimo medunarodni dan planina na Krndiji!

PostPostao/la TOmar » 15. 12. 2011., 02:54

U nedjelju, 11.prosinca 2011. obilježen je Međunarodni dan planina na Krndiji, uz geslo "Planine i šume"
Već tradicionalno, šesti puta, organizatori su bili Slavonski planinarski savez i  JU Park prirode Papuk uz pokroviteljstvo HPS.
Planiranje trase i vođenje preuzeli su članovi HPD "Vidim" Kutjevo, a organizaciju su pomogli Kutjevo d.d., Grad Kutjevo i HŠ-šumarija Kutjevo.
Prije samog izleta prigodno je otvorena Poučna staza „Kutjevo“.
Staza je duga 1,3 km i duž nje se nalazi 13 interpretacijskih tabli koje govore o biološkoj i geološkoj raznolikosti kutjevačkog kraja, a isto tako i bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini.
Nakon obilaska staze koja završava na lokalitetu Vinkomir, planinari su krenuli na četverosatni izlet prema Petrovom vrhu. Trasa je dijelom vodila nemarkiranim putem do Dobre vode, poslije toga SPP-om prema Petrovom vrhu. Prije uspona na vrh, odvojila se grupa spremnijih koji su stazama divljači prošli od slikovite stijene "Kvržica" do rijetko posjećenog stjenjaka i pećina na Pustinjakovoj kosi. Usprkos najavi kiše za cijelo prijepodne, malo je pokisla samo grupa sa Pustinjakove kose koja je imala najduži put do cilja.
Završno druženje uz domaće kobasice kuhane u vinu, kuhano vino i čaj za trezvenije, uspješno je "obavljeno" kod šumarske kuće Tisovac.
Ovaj događaj je okupio oko 130 planinara iz slavonskih društava i brojne goste iz HPD Bilogora Bjelovar. Bjelovarčane je doveo naš stari poznanik Željko Vinković, koji je s kolegom Milanom Abramovićem, prvi obišao prošireni SPP "u jednom dahu".
Za sigurnost je tradicionalno brinula ekipa HGSS stanice Požega.
U isto vrijeme je na Crnom Psunju neformalna "ISPO" grupa također obilježila Međunarodni dan planina jer se nisu složili sa službenim programom na Krndiji. Kako će biti slijedeće godine, pokazat će vrijeme. Ostat će zapisano da su Slavonci aktivno obilježili MDP 2011 s ukupno preko 200 planinara na Krndiji i Psunju.
TOmar
 
Postovi: 7
Pridružen/a: 15. 11. 2011., 03:18


Natrag na Slavonske planine

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron