Papuk

Slavonska brda: Psunj, Papuk, Krndija, Požeška gora, Dilj gora.

Papuk

PostPostao/la Davor Os » 18. 04. 2011., 15:58

Breštanice, Bazova glava, Ravno brdo.

Treći put ove godine pokušavamo otići na Bazovu glavu i evo, konačno i uspijevamo.Prvi puta odustah pred kraj puta, pred Bazovom glavom leđa radi, drugi puta vremena radi ( a zaboravio sam i fotoaparat).Prvi put po snijegu iz Velike preko Č.V. drugi puta smo pokušali doći do Bazove preko Šaševa i Javora a ovaj puta smo se popeli na greben Breštanice i Duge kose te skratili put do Javora. Skratili ga jesmo ali otežali jer ako je kraći teži je za popeti se. Tri su lovačke kuće na tom djelu SPP-a od Javora do Bazove i sve smo ih posjetili.
Po putokazima udaljene su od puta 5 minuta ali ima tu i više od 5 pa opet vratiti se nazad na put tako da smo i na to utrošili preko sat vremena.
Bazova glava je van puta i vrh je kojega posjećuju malobrojni planinari ali nama je bio interesantan radi povratka natrag grebenom Ravnog brda.Kružna tura u trajanju sedam sati i puno prijeđenih kilometara, dvadesetak i više.
Prerporučam ovaj put svima, zaista je dobar, većim djelom je ISPO jer nema nikakvih oznaka niti markacija ali možda je bolje ići obratno nego mi ,od Ravnog brda prema Bazovoj i Javoru.

Slike i opis puta.

https://picasaweb.google.com/matasdavor/BazovaGlava#
Zadnja izmjena: Davor Os; 24. 04. 2011., 16:53; ukupno mijenjano 2 put/a.
Avatar
Davor Os
 
Postovi: 323
Pridružen/a: 10. 04. 2011., 18:11

Re: Papuk

PostPostao/la bedemgrad » 24. 04. 2011., 13:32

https://picasaweb.google.com/1079136166 ... qy7z9fjYw#

Dana 23.04.2011. Cigo, Gašo i Željko napravili su turu po centralnom Papuku - papučki travnjak, Čudovac, Mali Papuk, Vilinački potok, lovačka kuća Jelen, Svinjarevac, Duboka rijeka, Šimatička kosa, Kneževe vode, ulaz Zvečevački. Ovaj kraj izrazito je bogat proljetnom florom - rijetkim i zaštičenim biljkama koje možete vidjeti na fotografijama.
bedemgrad
 
Postovi: 213
Pridružen/a: 04. 04. 2011., 16:12

Papuk

PostPostao/la Davor Os » 11. 07. 2011., 09:14

Jankovac,Mrežarski rust.Trišnjica...

Na vrućih 38-40 st.C. najpametnije ostati kod kuće,ležati, hladiti se klimom... no ja se ipak odlućih krenuti na brdo računajući da
je na visini i u šumi nešto hladnije nego na asvaltu.Tu je i vjetrić pa hladni izvori i riječni tokovi.
No na žalost ništa od toga, jednako je sparno i toplo kao i u gradu, samo tu još moraš hodati i znojiti se.Nisam imao određeni cilj jer sam uspon za Jarcoder odmah prekrižio kao nemoguću misiju čim sam osjetio koliko je vruće gore.Nastavio sam prema Jarcoderu još neko vrijeme a zatim sam se odvojio prema Češljakovačkom visu.Odustao sam i od njega kada sam izašao na SPP i krenuo prema Trišnjici "novom markom" i to mi je nakveća greška danas.Zaboravio sam da su posjekli šumu od Trišnjice do Duboke i da hlada neko vrijeme nema.Tih 3 km cestom sam nekako prelelujao jer sunce je pržilo nemilosrdno.Duboka mi donosi hladovinu i osvježenje na potoku, a zatim još sat vremena hoda i dolazim do Jankovca.Bio sam prevruć za hladno pivo odmah, ali u Feričancima kada sam se malo došao sebi popio sam dva najbolja "Osječka" ikad.

Slike sa puta: https://picasaweb.google.com/matasdavor ... okaVrucina
Avatar
Davor Os
 
Postovi: 323
Pridružen/a: 10. 04. 2011., 18:11

Re: Papuk

PostPostao/la Davor Os » 18. 07. 2011., 09:54

VELIKA,MALIŠČAK, PADEŠKI VIS.

Ustao sam se u u 2 sata u jutro da bi u pola tri krenuo za Veliku.ISPO ekipa radila je noćnu turu Velika,Jankovac,Ivačka glava,Orahove vode,Balkon,Mališčak,Turjak.Dvanaest sati prekrasnog druženja.Ma kolko sam htio ići sa njima nisam se usudio radi svoje noge u koju više nisam siguran a nisam se htio dovesti u situaciju da se možda dogodi da ne mogu dalje.Noć, problemi meni i problemi ekipi.
Uglavnom htio sam ih sresti ali nije bilo sreće.Ja sam se penjao preko Pliša a oni su se spuštali grebenom Turjaka.Čuo sam njihovu buku u silasku
pa smo se malo dovikivali.Nastavio sam prema Mališčaku i Balkonu a zatim krenuo prema Orahovim vodama.U jedno trenutku sam ugledao Padeški vis kroz drveće i odlućio se spustiti na cestu i popeti gore.Htio sam naći jamu koju sam vidio prvi puta lani u desetom mjesecu.Motao sam se više od dva sata ali nisam imao sreće.Jama nije velika i nije na grebenu tako da se mora ili označiti gdje je ili upamtiti točnu lokaciju.Ja nisam ni jedno ni drugo.Naišao sam na lijepo odmorište sa pogledom na Padeški vis,Balkon i Lapjak.Nedaleko je i lijepo uređni izvor sa pitkom vodom uglavnom jako lijepo mjesto za provesti neko vrijeme na njemu.Izlet sam završio nakon nešto više od 6 sati hoda u Velikoj,bližilo se podne i vručina je postajala nesnosna.

Slike sa izleta:

https://picasaweb.google.com/1063917910 ... scakNocna#
Avatar
Davor Os
 
Postovi: 323
Pridružen/a: 10. 04. 2011., 18:11

Re: Papuk

PostPostao/la Davor Os » 25. 07. 2011., 10:14

Padež, Padeški vis, Koprivnato,Ivačka glava

Prošle nedjelje bio sam na cesti između Padeža i Pdeškog visa tražeći jamu koju sam vidio prije godinu dana.Danas sam to
odlućio ponoviti ali ne opterećivati se time previše,ako je nađemo OK a ko ne hodamo dalje i pravimo kružnu turu koja
uključuje najviša brda na Papuku, Koprivnato brdo i Ivačku glavu.
Nebo nad nama čitavim putem bilo je sivo, prijetila je kiša a vlaga u zraku bila je takova da svaki napor cjedio je litre znoja od nas.Nikad nisam bio toliko mokar kao danas.Kiša je na kraju i pala ali na kraju puta.Sve vrijeme puta u trajanju od oko 5 sati ipak smo imali relativno dobro vrijeme za hodanje.Na Koprivnatom smo sreli šapice barem jedan njihov dio i bili smo brži par minuta u dolasku na sam vrh.
Prošle godine bili smo na Padežu i Padeškom visu,Padež mi se posebno svidio radi lijepog kamenog vrha i dobrog vidika koji se pruža sa njega.

Slike sa puta:

https://picasaweb.google.com/1063917910 ... atoIvacka#
Avatar
Davor Os
 
Postovi: 323
Pridružen/a: 10. 04. 2011., 18:11

Re: Papuk

PostPostao/la drifter » 12. 08. 2011., 18:29

Kakve su markacije od Skoblara do Crnog vrha i kakva je cesta do Skoblara?
drifter
 
Postovi: 8
Pridružen/a: 03. 04. 2011., 18:35

Re: Papuk

PostPostao/la bedemgrad » 12. 08. 2011., 20:01

Zadnji smo puta tuda išli sredinom svibnja ove godine. Cesta prema Skoblaru je asfaltirana, ali je cca kilometar prije samog Skoblara rampa koja je zatvorena pa morate auto ostaviti ispred nje. Markacije su dobre i vidljive kao i sam put, pa mislimo da ne biste trebali imati problema. Lijep pozdrav i lijep provod u slavonskom gorju!
bedemgrad
 
Postovi: 213
Pridružen/a: 04. 04. 2011., 16:12

Re: Papuk

PostPostao/la gogapurda » 26. 09. 2011., 13:00

Papuk mi je ostao u lijepom sjećanju. ;)
gogapurda
 
Postovi: 2
Pridružen/a: 26. 09. 2011., 12:56
Lokacija: Zagreb

Sokolina,Jankovac,Stari drum

PostPostao/la Davor Os » 26. 09. 2011., 16:26

Nismo prošlog vikenda bili na Papuku radi mojih problema sa leđima.Razmišljao sam kuda ovaj vikend kako bi provjerili mogu li polagano odraditi ne
preveliku ali donekle ipak zahtjevnu turu.Izbor je pao na greben Sokoline sa spustom na Jankovac a onda grebenom Starog druma spustiti se ponovo u Drenovac i zatvoriti puni krug.Sokolina počinje jakim usponom na greben.Kasnije je lakše uspona ima još skoro dvjesto metara ali je lakši i raspoređen na pet kilometara.Početak grebena je stara bukova šuma sa nekoliko ogromnih bukvi a ima i oraha koji se uzdižu visoko u nebo.Domaći ih redovito kupe jer mi ih nismo našli mnogo.Niti jedne gljive na putu, nema ni cvijeća, suša je očito učinila svoje.Prošla godina po pitanju gljiva bila je iznimna, nije bilo vrste gljive koja raste u našim krajevima a da je nije bilo u šumi u velikim količinama.Ove se godine toga možemo samo sjećati jer gljiva nema a neće ih ni biti.Na Jankovcu velik broj izletnika, lijepo vrijeme učinilo je svoje.Ne zadržavamo se dugo i nastavljamo Starim drumom
natrag do Drenovca.Nekad iznimno lijep planinarski put radom teških strojeva na sječi šume uništio je do kraja svu ljepotu puta.Svratili smo i do stare tvrđave Klak i ona se urušava i neće još dugo. Ostao je čitav samo jedan kameni stup, sve drugo vremenom i uz pomoć ljudskih ruku urušilo se niz padine oko Klaka.

https://picasaweb.google.com/106391791046564412661/SOKOLINA#
Avatar
Davor Os
 
Postovi: 323
Pridružen/a: 10. 04. 2011., 18:11

Re: Papuk

PostPostao/la klikunaš » 27. 09. 2011., 18:58

Da, planin. put ( smjer Slat. Drenovac - Ivačka ) od odvojka za Ivačku tj. spust na Jankovac je zapušten u jednom djelu i to s pravom spominješ baš kao i Ivona prije godinu - dvije. Što reći; nadzornik i koji bi htio to popraviti strepi za otkazivanje ugovora o radu ako bilo što radi mimo nadzorničkih poslova. Znaš o komu je riječ !

Da, žuta ili sl. vrećica je početak četvrte lovačke iz smjera Klaka. Neka te ne obeshrabri prvih stotinjak metara kroz gustiš. Samo drži istu izohipsu i obilazi prema JZ. Još jednom, neka te ne obeshrabri vjetrolom na lovačkoj . To je privilegija Park šume, što je palo - palo je . Ne diraj . ( naravno osim najnužnijeg uz dozvolu PP Papuk).

Da, ISPO -vci su hodili "konjičku" ali su krivi GPS trag postavili, čini mi se.
klikunaš
 
Postovi: 148
Pridružen/a: 03. 04. 2011., 15:21

Sljedeća

Natrag na Slavonske planine

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron