Izleti PS Dumina PD Zanatlija Osijek

Slavonska brda: Psunj, Papuk, Krndija, Požeška gora, Dilj gora.

Izleti PS Dumina PD Zanatlija Osijek

PostPostao/la bedemgrad » 02. 02. 2016., 18:39

Pozdrav svima! Evo nešto posve novo iz PD Zanatlije Osijek!
U subotu 23.01. 2016. poveli smo malu i veliku djecu na planinarenje po obroncima Krndije, na izlet nazvan "Izlet iznenađenja" pa smo se i sami iznenadili njihovim odazivom, a također i vedrinom i uživanjem u prirodi. Bilo nam je odlično, i malima i velikima, i mladima i starima - preporučamo svima ovakvo druženje!
Više detalja možete pročitati na našim stranicama iz pera naše prekaljene spisateljice Valentine (članak o našem planinarenju po Kamešnici joj je izašao u prvom ovogodišnjem broju Hrvatskog planinara, a i u još ponekim novinama u susjednoj Bosni i Hercegovini), a ovdje je i poveznica na Glas Slavonije čija je novinarka također jučer s nama dijelila impresije planinarenja (nadamo se da će nam se pridružiti češće).

http://www.hpd-zanatlija.hr/hr/5784/izl ... w.facebook

http://www.glas-slavonije.hr/291404/3/R ... kim-gorjem
bedemgrad
 
Postovi: 213
Pridružen/a: 04. 04. 2011., 16:12

Re: Izleti PS Dumina PD Zanatlija Osijek

PostPostao/la bedemgrad » 20. 03. 2016., 15:23

PS Dumina PD Zanatlija Osijek ove je godine po prvi puta sudjelovala na Papučkim jaglacima, ove godine 34. po redu a koje organizira PD Sokolovac iz Požege.
Papučki jaglaci održani su 13.03.2016. godine i, iako je dan izjutra bio tmuran i kišan, u planinarskom domu Lapjak u Velikoj okupio se, kao što je to bilo i prijašnjih godina, popriličan broj planinara i izletnika iz cijele Slavonije, a također i drugih dijelova Hrvatske. Tradicionalno je bilo ponuđeno nekoliko planinarskih staza različitih zahtjevnosti i trajanja, tako da su se planinari raširili po većem dijelu Papuka - prema Tauberovim stijenema i Lapjaku, Češljakovačkom visu, Jankovcu, Dubokoj i Trišnjici... svako po svojim željama i htijenjima, a sve u pratnji vodića iz PD Sokolovca, rendžera PP Papuk i HGSS-a.
Za prvo sudjelovanje Dumina na Papučkim jaglacima odabrali smo najpopularniju i jednu od najatraktivnijih planinarskih staza, koja i nosi naziv "Staza jaglaca", a polazi od bazena u Velikoj prema Veličkom starom gradu, te zatim dalje grebenom Lapjaka do Tauberovih stijena i vrha Lapjak odakle se znamenitom Šulerovom stazom spušta na veličke livade uz potok Dubočanku. To je ujedno i poučna staza na kojoj su table sa posebnostima biljnih i životinjskih staništa, kao i geomorfološka obilježja ovog dijela Papuka.
Iz Osijeka su na ovaj izlet krenula tri autobusa sa djecom i mladima osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, uključujući i manju grupu djece i mladih iz dječjeg djela Ladimirevci, sve skupa oko 130 djece, u pratnji roditelja i planinara iz PD Zanatlija. Kako nam je bilo, možete vidjeti u priloženim fotkama, a budući da imamo već tjedan dana odmaka od ovog događaja, slobodno možemo reći da su djeca i mladi bili oduševljeni ovim izletom i željno očekuju nove planinarske izlete u kojima bi mogli sudjelovati. Nama u Zanatliji izuzetno je drago i zadovoljni smo što smo uspjeli zainteresirati i motivirati mlade naraštaje za ono što mi volimo - prirodu i uživanje u njoj - planinarenjem.

https://picasaweb.google.com/1079136166 ... ci13032016


Kako srednjoškolci Osječke jezične gimnazije, članovi PS Dumina, zbog školskih obaveza nisu mogli sudjelovati na Papučkim jaglacima 13.03., upriličili smo im "Papučke jaglace" samo za njih i proveli ih Stazom jaglaca 05.03.2016. Kako nam je bilo možete vidjeti na fotkama.

https://picasaweb.google.com/1079136166 ... ci05032016
bedemgrad
 
Postovi: 213
Pridružen/a: 04. 04. 2011., 16:12

Re: Izleti PS Dumina PD Zanatlija Osijek

PostPostao/la bedemgrad » 28. 03. 2016., 19:29

Još malo odjeka sa Papučkih jaglaca!

http://www.glas-slavonije.hr/296791/3/O ... -jaglacima
bedemgrad
 
Postovi: 213
Pridružen/a: 04. 04. 2011., 16:12

Re: Izleti PS Dumina PD Zanatlija Osijek

PostPostao/la bedemgrad » 30. 05. 2016., 21:59

Vikend 21. i 22.svibnja 2016. godine mladi planinari PS Dumine PD Zanatlija Osijek proveli su u planinarskom domu Omanovac.
Namjera je bila pokazati kako izgleda višednevni planinarski izlet.
Dvadeset i petero djece iz dvije osječke gimnazije i SOS dječjeg sela Ladimirevci krenulo je u ranim jutarnjim satima iz Osijeka u pratnji nekolicine iskusnih planinara i planinarskih vodića iz društva. Nakon kratke pauze u Našicama oko jedanaest sati stigli smo u planinarski dom Omanovac na Psunju. Nakon smještaja u sobe, opremamo se za hodačku turu od cca četiri sata s pauzama: Omanovac - Debeli rt - Cvijina staza - Begovača - greben Omanovac - Planinarski dom. Prije početka hodanja, vodići Vladimir Pavičić i Mirjana Špehar daju nam kratke informacije o stazi i pravilima planinarskog ponašanja u prirodi. Također zaključujemo kako smo puno bolje opremljeni (obuveni) nego na Papučkim jaglacima. Dan je prekrasan, vedar i ugodno topao, šuma svježe zelena i zrak ispunjen mirisom bagrema i bazge... a mi krećemo niz Debeli rt zanimljivom stazom pored stijena i ogromnih bukvi i starih hrastova - cerova. Nakon sat vremena hoda, gotovo smo se spustili u ravnicu, da bismo se ponovo penjali " Cvijinom stazom", krivudavom i usječenom u obronke brda, do Krive breze. A od Krive breze je makadamom još desetak minuta do Begovače. Begovača je uzvisina iznad Lipika s tri strane okružena strminama, s lijepim pogledima na Lipik i okolicu s jedne strane i pogledom prema Brezovom polju s druge strane. Za vrijeme 2. svjetskog rata ovdje je bilo partizansko uporište o čemu svjedoče spomenik i zemunice. Nakon podužeg odmora provedenog u ugodnom druženju, krenuli smo natrag u dom najkraćom stazom preko grebena Omanovac.
Po dolasku u dom malo se osvježavamo, a zatim krećemo sa spravljanjem večere uz logorsku vatru, na što se nastavilo druženje s pričom i pjesmom do duboko u noć...
Drugi dan ujutro bilo je organizirano predavanje o osnovama planinarenja, predavač je bio Vlado Pavičić, a u praktičnom dijelu mladi planinari mogli su se upoznati s planinarskom opremom, postavljanjem šatora i izradom bivka od priručnih sredstava iz prirode. Nakon toga, kao šećer na kraju, mogli su se okušati u penjanju na umjetnoj stijeni u dvorištu doma, pod budnim okom instruktora penjača i člana GSSa Zvonimira Milera.
Nakon ručka, slijedio je povratak u Osijek.

https://picasaweb.google.com/1079136166 ... 5620929249
bedemgrad
 
Postovi: 213
Pridružen/a: 04. 04. 2011., 16:12

Re: Izleti PS Dumina PD Zanatlija Osijek

PostPostao/la bedemgrad » 20. 09. 2016., 19:42

U subotu 17.09.2016. naši su mladi planinari bili na Dilju. Kako im je lijepo bilo možete pročitati ovdje:

http://www.hpd-zanatlija.hr/hr/8289/sum ... s.facebook

A evo i fotki sa Pljuskare koja nas je oduševila svojim izvorima i okaminama:

https://goo.gl/photos/oygZ8eaZacmeFqFw6
bedemgrad
 
Postovi: 213
Pridružen/a: 04. 04. 2011., 16:12


Natrag na Slavonske planine

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.