Nas pet (PD Obruč + R.A.K.) smo bili 13/14.08.2011. na Mangartu a dvojica od nas smo prošli i famoznu "Ferratu Italianu". S autom smo došli na Mangartsko sedlo 13.8 (Subota) na večer i prespavali u Koči pri Mangrtskem sedlu (1906 mnv) pa ujutro krenuli na uspon. Nakon 20-tak minuta hoda nas dva smo krenuli prema bivaku Nogara pa na ferratu za što nam je ukupno trebalo oko sat i pol dok nas je ostatak ekipe čekao na izlasku iz ferrate. Dalje smo krenuli Slovenskom poti prema vrhu, koja je malo blaža nego ferrata i tamo nismo koristili osiguranja, osim kacige koju toplo preporučam zbog kamenja koje tu i tamo doleti od iznad! Ako je nekog jako strah visine ili želi biti dodatno osiguran preporučam da na nekim mjestima i tamo koristi alpinistički pojas i kači o sajle, zašto ne, neće biti od viška niti će značajno usporiti tempo. Mi eto nismo osjećali potrebu za dodatnim osiguranjem ali kako sam rekao nije od viška ako osjetiš da ti osiguranje treba...
Na vrhu (2677 mnv) totalna gužva s obzirom da su vremenske prilike bile kakve se samo poželjeti mogu a vidljivost, kamo god se okreneš, da se i ne govori! Po mojoj procjeni na vrh je taj dan po svim smjerovima išlo oko 200 - 250 planinara koji su dobro iskoristili prekrasan dan! Spustili smo se talijanskom (blažom) stranom i taj tijek i preporučam - znači uspon slovenskom a spuštanje talijanskom stranom...
Što se tiče spomenute ferrate, osim što je bila gužvovita - FENOMENALNA JE!!! Odlično je osigurana ali vrlo izložena, skoro stalno si na vertikali i iza tebe je duuuboki ponor, što pruža neopisiv osjećaj i uživanciju za one koje takvo nešto vole. Ferrata je stvarno tehnički vrlo jednostavna i prođe se bez problema (za one koje nije strah) uz laganu dozu zadihanosti, ipak se sat vremena penješ skoro vertikalno... I da - na Ferrati Italiana se obavezno koristi alpinistički pojas sa ferrata setom ili sa dvije zamke s upletenim osmicama i sponkama + naravno kaciga...
Evo i par fotki ispod a ostatak u malo većoj rezoluciji možete pogledati na linku: https://picasaweb.google.com/1152618097 ... 6346844546