Großglockner

Sve o planinama Slovenije i BiH, Alpama i svjetskim velegorjima od Anda do Himalaje...

Großglockner

PostPostao/la jseper » 27. 04. 2011., 17:32

Vjerujem da medju posjetiteljima foruma ima planinara koji su osvojili ovaj austrijski vrh, pa bih iz prve ruke zamolio za par savjeta. Dakle, molio bih logističke informacije o smještaju, cijenama kao i ostalim korisnim informacijama koje bi dobro došle pri planiranju (osiguranje, informacije o prilazu, troškovi i slično). Planirani smjer je Alter Kalserweg (Kals am Großglockner - Lucknerhaus - Stüdlhütte - Erzherzog-Johann-Hütte).
jseper

Re: Großglockner

PostPostao/la Karatko » 08. 05. 2011., 22:16

Prošle godine je Visokogorska sekcija mog društva išla baš tom rutom . Kako nisam išao tim putem bolje da ne prepričavam . No evo ti mailove dvojice iz te grupe . darko.domitrovic@metromail.hr i 1962darko@gmail.com - Darko Grba . A slikice s tog uspona pogledaj na https://picasaweb.google.com/vgsdubovac ... ckner2010# . Nadam se da ti je ovo od pomoći .
Najveći rizik je ništa ne riskirati
Karatko

PostPostao/la velebit » 15. 06. 2011., 20:59

Planiram uskoro obići Grossglockner alpsku cestu, pa me zanima vaša preporuka za neki dvodnevni izlet u blizini i preporuku gdje prespavati??
velebit

PostPostao/la velebit » 15. 06. 2011., 21:00

velebit

PostPostao/la taipan » 17. 06. 2011., 20:55

Išao lani u 8 mjesecu.
parking Lucknerhaus-Studlhutt hodao 2.40h
Studlhutte-Erherzog haus 3.50h tu prespavao,ujutro do vrha mi je trebalo više od 2,30h.
Sporo ide zbog kolone kao nekad na Triglav ali puno sporije se napreduje zbog pretjerano neiskusnih planinara ali i teškog terena.Pod erherzog Johan haus počeo osječati malo probleme sa visinom (malo glavobolje)
taipan

PostPostao/la Laky006 » 24. 06. 2011., 13:09

Upravo sam se jučer vratio sa Grossglocknera kojeg smo ja i partner,unatoč jaaakooo lošem vremenu,uspjeli popeti.Evo par info...

Od Zagreba do Kals am Glocknera nam je trebalo 5,5h,Smjer kretanja je bio Zagreb-Ljubljana-Villach-Lienz-Kals am Grossglockner.Slovensku vinjetu 7 dnevnu smo platili 15€,prolaz kroz tunel Karavnke 2 x po 6,5 €,vinjetu za Austriju nismo (slučajno) platili.Cesta Glocknerstasse košta 9€,a ni to nismo platili zato što je nakon 22h naplata zatvorena.Od Kals am Glocknera do Locknerhauss-a nam je trebalo cca 20 min vožnje autom,tu se može na velikom parkingu ostaviti auto ili podignuti rampu i voziti se još 10 ak min po vrlo dobrom makadamskom putu i uštedjeti 40ak min pješačenja.Krenuli smo ujutro u 6h i do Lockner hutte-a nam je trebalo 30 ak minuta,od Lucknerhutte-a do Stuedl hutte-a nam je trebalo 3h po iznimno vertikalnom planinarskom putu po prilično teškim ruksacima.Od Stuedl hutte-a preko ledenjaka do Erzherzog-Johann hutte-a nam je trebalo 2h što čini turu od auta do Erzherzog-Johann hutte-a 6h.Spavanje u domu sa iskaznicom Planinarskog saveza ili HGSS-a košta 14€ bez iskaznice 23€,piva pola litre u boci 4,60€,gulaš 10€,čaj 2,60€,litra vode 5€.Mi smo nosili svoju hranu i domaćini se nisu bunili kad smo jeli,ali smo iz poštovanja pojeli i popili nešto u domu.Erzherzog-Johann hutte se nalazi na visini 3451m i odlično je uređen.U Erzherzog-Johann hutte smo došli oko 12h,odmorili se 1h i krenuli prema vrhu.Od doma na 3451m do vrha 3798m i nazad nam je trebalo nešto više od 6h i svi kažu ako do vrha ne dođeš za 3h vrati se nazad.Mi smo uspjeli unatoč jako lošem vremenu (kiša,snijeg,vjetar,magla,gromovi) popeti za nekih 3h i jednako toliko nam je trebalo nazad.Penjanje je iznimno zanimljivo i ako nemate vodiča morate baratati tehnikama osiguravanja.Smjer je ocjene 2-3,dobro je zaspitan i poboden šipkama za koje se osiguravate,na najopasnijem mjestu,na prelasko sa malog na veliki Glockner je postavljena Ferrata.Od opreme je potrebno imati pojas,Daisy chain,2 gurtne promjera 50 cm,3-4 kompleta,spravicu za osiguranje (osmica,reverso),penjačko uže dužine 60m debljine najmanje 9,4 mm,5 karabinera.Što se tiče povratka, sa najgornjeg doma (Erzherzog-Johann hutte-a) do Luckner hutte-a nam je trebalo cca 3h.
Laky006

PostPostao/la velebit » 28. 09. 2011., 16:08

Bravo za ono: popili smo nešto u domu!!
velebit

Natrag na Planine Europe i svijeta

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.