Postao/la Laky006 » 24. 06. 2011., 13:09
Upravo sam se jučer vratio sa Grossglocknera kojeg smo ja i partner,unatoč jaaakooo lošem vremenu,uspjeli popeti.Evo par info...
Od Zagreba do Kals am Glocknera nam je trebalo 5,5h,Smjer kretanja je bio Zagreb-Ljubljana-Villach-Lienz-Kals am Grossglockner.Slovensku vinjetu 7 dnevnu smo platili 15€,prolaz kroz tunel Karavnke 2 x po 6,5 €,vinjetu za Austriju nismo (slučajno) platili.Cesta Glocknerstasse košta 9€,a ni to nismo platili zato što je nakon 22h naplata zatvorena.Od Kals am Glocknera do Locknerhauss-a nam je trebalo cca 20 min vožnje autom,tu se može na velikom parkingu ostaviti auto ili podignuti rampu i voziti se još 10 ak min po vrlo dobrom makadamskom putu i uštedjeti 40ak min pješačenja.Krenuli smo ujutro u 6h i do Lockner hutte-a nam je trebalo 30 ak minuta,od Lucknerhutte-a do Stuedl hutte-a nam je trebalo 3h po iznimno vertikalnom planinarskom putu po prilično teškim ruksacima.Od Stuedl hutte-a preko ledenjaka do Erzherzog-Johann hutte-a nam je trebalo 2h što čini turu od auta do Erzherzog-Johann hutte-a 6h.Spavanje u domu sa iskaznicom Planinarskog saveza ili HGSS-a košta 14€ bez iskaznice 23€,piva pola litre u boci 4,60€,gulaš 10€,čaj 2,60€,litra vode 5€.Mi smo nosili svoju hranu i domaćini se nisu bunili kad smo jeli,ali smo iz poštovanja pojeli i popili nešto u domu.Erzherzog-Johann hutte se nalazi na visini 3451m i odlično je uređen.U Erzherzog-Johann hutte smo došli oko 12h,odmorili se 1h i krenuli prema vrhu.Od doma na 3451m do vrha 3798m i nazad nam je trebalo nešto više od 6h i svi kažu ako do vrha ne dođeš za 3h vrati se nazad.Mi smo uspjeli unatoč jako lošem vremenu (kiša,snijeg,vjetar,magla,gromovi) popeti za nekih 3h i jednako toliko nam je trebalo nazad.Penjanje je iznimno zanimljivo i ako nemate vodiča morate baratati tehnikama osiguravanja.Smjer je ocjene 2-3,dobro je zaspitan i poboden šipkama za koje se osiguravate,na najopasnijem mjestu,na prelasko sa malog na veliki Glockner je postavljena Ferrata.Od opreme je potrebno imati pojas,Daisy chain,2 gurtne promjera 50 cm,3-4 kompleta,spravicu za osiguranje (osmica,reverso),penjačko uže dužine 60m debljine najmanje 9,4 mm,5 karabinera.Što se tiče povratka, sa najgornjeg doma (Erzherzog-Johann hutte-a) do Luckner hutte-a nam je trebalo cca 3h.