Piton de la Fournaise

Sve o planinama Slovenije i BiH, Alpama i svjetskim velegorjima od Anda do Himalaje...

Piton de la Fournaise

PostPostao/la zoran » 10. 02. 2012., 16:29

Pozdrav svim planinarima!
Prilažem kratak opis pohoda na vulkan Piton de la Fournaise koji se nalazi na otoku Reunion u Indijskom oceanu,te par fotografija. Ovaj često aktivni vulkan nalazi se na jugoistočnoj strani otoka sa kraterom na visini oko 2600m n/m. S obzirom na površinu, nadmorska visina je prilična iako ne najviša na otoku. Utjecaj vulkana na stanovništvo nije poguban je se lava do sada uvijek izljevala na nenaseljenu,ili slabo naseljenu,istočnu stranu otoka. Prilaz samom vulkanu je suh vegetacijom i bilo kakvom hladovinom (kao što se i vidi). Sa temperaturama od preko 30 stupnjeva i crnim tlom pod nogama treba dobro povesti računa o količini tekućine. Da ne gnjavim puno: teška,ali ne preteška cijelodnevna hodnja prema markacijama koje su postavljene na svakih 5m! U samom početku mi nije bilo jasno čemu tako gusto markiranje,ali na povratku je naišao oblak i zapeo o vrh. Vidjele su se dvije do tri markacije unaprijed! :)
Osim suhog prilaza vulkanu ostatak otoka ne oskudjeva vodom i zelenilom. Ne postoje šume u našem smislu već srednje visoko lisnato raslinje. Klima je tropska. Ovo mjesto sam posjetio u danima oko nove godine.
Nekoliko fotografija... https://plus.google.com/u/0/photos/1175 ... 5549495393
Lijep pozdrav,Zoran
zoran

Re: Piton de la Fournaise

PostPostao/la Mirni » 11. 02. 2012., 11:42

Sasvim neuobičajeni predjeli. Da li se osjeća toplina i od tla? Treba li vodić za pohod? Da li postoji nekakva turistička ponuda i iz kojeg mjesta se kreće?
Hvala Ti unaprijed. Fotografije su interesantne i super.
Mirni

PostPostao/la zoran » 11. 02. 2012., 16:21

Na nekim se mjestima osjeća i vidi isijavanje topline,kao kad stojiš pored rerne.
Na žalost o turističkoj ponudi ne znam ništa; posjet otoku i pohodi bili su u vlastitom aranžmanu. La Reunion je izdvojeni francuski departman pa vjerujem da ponuda ima kod turističkih operatora u francuskoj.
Staza na otoku ima mnogo. One koje sam prošao dobro su obilježene i održavane. Ne treba vodič,samo dobra karta. IGN-ove karte su uzorno najbolje; mogu se kupiti na otoku,a još je bolje unaprijed naručiti jer ih nema baš svugdje pa se uštedi i vrijeme.
Fotografije su snimljene za osobne svrhe,više nego dokumentarne pa se nadam da razumijete. :)
zoran

PostPostao/la Mirni » 11. 02. 2012., 22:15

Hvala Ti, za poželjeti vidjeti.
Mirni

PostPostao/la klikunaš » 19. 01. 2013., 15:13

kreni u brda i šalji nam fotke. sretno. pozdrav i tvojoj družici ( salutation et votre femme ).
ISPO-vci.
klikunaš

Natrag na Planine Europe i svijeta

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.