HPO tragovi

Greške na stranicama, kritike i savjeti administratorima, ideje za novitete i dr.

Re: HPO tragovi

PostPostao/la takeadventure » 20. 04. 2011., 18:48

Lijepo je razmijeniti iskustva.

Što se podataka o vremenu za prijeđenu trasu tiče napomenuo bih:

1. Kako brzo proći trasu ovisi o našoj snazi/brzini i spretnosti. To je individualan podatak, odnosno na istoj trasi za različite osobe taj podatak je različit.

2. Tip podloge, dužina trase i ukupna visinska razlika (elevation gain) je ono što je svima zajedničko na pojedinoj trasi i naravno kao i ono pod točkom 1 utječe na potrebno vrijeme. Upravo taj dio treba dobro dokumentirati i dobro napravljen/izmjeren GPS trag uz tip podloge nam nudi preciznu procijenu potrebnog napora odnosno potrebnog vremena.

3. Svatko od nas treba znati svoj etalon, npr. na Sljeme se Leustekom popnem za 90 minuta i to je 6km i 600m visinske razlike. Ako baratamo sa svojom brzinom ovisno o faktorima navedenim pod točkom 2 svatko lako može za sebe izračunati koliko mu treba. Naravno ovisi koliko smo natovareni itd, tj iskustvo u procijeni je važno.

S obzirom na raspoloživu GPS opremu postoji mali problem u izračunu ukupne visinske razlike. Pojedini uređaji to mjere bolje ili lošije odnosno princip računanja je različit pa su moguće greške i do cca 15%.
takeadventure
 
Postovi: 7
Pridružen/a: 03. 04. 2011., 21:42
Lokacija: HR

Re: HPO tragovi

PostPostao/la Alan » 29. 04. 2011., 10:10

Sasvim je razumljiva želja mnogih planinara da na webu HPS-a pronađu što više praktičnih i korisnih podataka, i u osnovi mislim da taj cilj novi web sasvim dobro zadovoljava. Dakako, web će se dalje razvijati i prilagođavati, i zato su svi prijedlozi dobrodošli (to je, uostalom i razlog zašto je otvorena forumska ploča "Poruke administratorima").

Pitanje u kojem obliku koji podaci trebaju biti dostupni na webu HPS-a je ponajprije pitanje uređivačke koncepcije weba, ali još i više pitanje upravljanja podacima koje HPS prikuplja i kojima raspolaže. Mislim da bi trebalo biti sasvim razumljivo da ta pitanja definitivno nisu osobna stvar urednika weba niti osobna stvar bilo kojeg pojedinca, nego stvar HPS-a.

Svi dosad izneseni argumenti čine mi se razumni, osim teze da koristim svoj utjecaj da bih preko weba štitio svoje interese, odnosno prodaju svojeg vodiča, koja nije utemeljena zbog barem dva razloga:
1. ovdje si ne raspravlja o stavljanju vodiča na web, nego o sasvim drugom tipu podataka koji se po prirodi stvari ionako ne mogu staviti u nijednu knjigu. Jasno je da ne postoji nikakva konkurencija između podataka iz vodiča i GPS podataka
2.nejasno je zašto bih uopće imao osobni interes onemogućiti objavu podatka korisnog za HPS i planinarstvo. Upravo za potrebe weba HPS-a uložio sam nekoliko stotina sati, napisao mnogo novih tekstova i stavio javno na raspolaganje kompletan sadržaj dvije svoje knjige izdane u HPS-u te nebrojeno mnogo vlastitih fotografija, a da nisam u tome ni razmišljao o nikakvom osobnom interesu ili zaštiti autorstva.

Inače, najviše praktičnih iskustava u radu s GPS tragovima stekao sam još 2005. kao civilni ročnik u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje gdje je moja glavna zadaća bila obići sve putove i snimiti ih GPS-om za potrebe tog parka. Bilo je to zanimljivo i vrlo vrijedno iskustvo.
Alan
 
Postovi: 14
Pridružen/a: 30. 03. 2011., 20:48

Re: HPO tragovi

PostPostao/la mandayura » 16. 05. 2011., 15:35

ok, kaj sad sa GPS tragovima?
jel budu ili ne budu?
mandayura
 
Postovi: 1
Pridružen/a: 16. 05. 2011., 15:32

Re: HPO tragovi

PostPostao/la Bestija » 17. 05. 2011., 07:20

mandayura je napisao/la:ok, kaj sad sa GPS tragovima?
jel budu ili ne budu?


Kao što sam rekao imaš ih na drugom forumu bez ovakvih "pravnih" zavrzlama i ograničenja i to je to :)
http://www.planinarenje.net/forum/showthread.php?227
Bestija
 
Postovi: 17
Pridružen/a: 02. 04. 2011., 09:24

Re: HPO tragovi

PostPostao/la dag » 26. 08. 2011., 08:59

HPS pokreće inicijativu za novu vrstu planinarskih putova (e-putovi). Riječ je o putovima koji su obilježeni samo GPS tragom. Pogledajte više na:

http://www.plsavez.hr/vijesti/39/nova-vrsta-sluzbenih-planinarskih-putova/
Avatar
dag
 
Postovi: 4
Pridružen/a: 02. 04. 2011., 09:05
Lokacija: Kutina

Re: HPO tragovi

PostPostao/la Alien » 18. 01. 2012., 21:43

A dok se čeka da se inicijativa pokrene, dovoljno je skinuti Garmin AdriaTopo (http://garmin.com.hr/Download.aspx?file ... 0%20HR.exe) sa svim markiranim putevima, kao i svim vrhovima u HR (prog se plaća, a tko gugla možda prođe i besplatno). Na linku http://www8.garmin.com/software/BaseCamp_322.exe nalazi se BaseCamp (besplatni preglednik vektorskih topo karata) koji uz standardne funkcije dodaje i 3D prikaz. Za svoj obilazak HPO napravio sam single file za BaseCamp sa označenim pozicijama vrhova HPO-a (svi vrhovi po točnim oznakama kontrolnih točaka), svi najviši županijski vrhovi (za obilaznicu •Najviši vrhovi hrvatskih županija) kao i sve točke obilaznice •Hrvatske planinarske kuće.
To mi je uvelike pomoglo da sve vrhove HPO-a, župan. vrhova i kuća prođem bez imalo traženja i angažiranja nekog da me vodi okolo... Često se uopće nisam držao markacija kad me GPS uvijek usmjeravao prema odabranom waypointu. U kombinaciji sa digitalnim kartama iz doba JNA (rasterske karte, po detaljnosti daleko iznad vektorskih) čini svaki izlet u nepoznato jednostavnijim i zabavnijim (za one koji žele izvući maksimum iz trackloga i kasnije ga u detalje analizirati).
Alien
 
Postovi: 3
Pridružen/a: 27. 04. 2011., 17:29

Re: HPO tragovi

PostPostao/la jadranko » 14. 05. 2012., 09:50

Pokrenuo sam stranicu sa GPS tragovima i točkama koju možete pogledati na
http://www.gps-planine.com
jadranko
 
Postovi: 2
Pridružen/a: 13. 04. 2011., 08:28

Prethodna

Natrag na Poruke administratorima

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron