HPO tragovi

Greške na stranicama, kritike i savjeti administratorima, ideje za novitete i dr.

HPO tragovi

PostPostao/la jseper » 08. 04. 2011., 16:20

Na starim web stranicama korisnici GPS uređaja mogli su skidati tragove staza koje vode na vrhove hrvatske planinarske obilaznice. U ovoj novoj formi stranica toga više nema. Radi li se o problemu sa autorskim pravima ili je jednostavno odlučeno kako ta opcija nije nužna ?
jseper
 
Postovi: 9
Pridružen/a: 04. 04. 2011., 20:00

Re: HPO tragovi

PostPostao/la Bestija » 08. 04. 2011., 17:52

Bestija
 
Postovi: 17
Pridružen/a: 02. 04. 2011., 09:24

Re: HPO tragovi

PostPostao/la Alan » 11. 04. 2011., 22:38

Moje je mišljenje da objavljivati i koristiti GPS tragove putova ima smisla samo ako onaj tko daje trag može jamčiti da je trag uredno snimljen, pročišćen te da se put dobro održava.
Na novome webu opredijelili smo se da budu dostupni samo provjereni i pouzdani podaci, a da izbjegavat će se podaci čiju pouzdanost nitko nije spreman jamčiti. U konkretnom slučaju, krivi GPS trag može nekoga dovesti u veliku nevolju i zato to nije tako jednostavno kao što se čini.
GPS tragovi mogu se praktično razmjenjivati i putem ovoga foruma, no njih treba uvijek koristiti s rezervom. Meni se više puta dogodilo da sam prateći neki tuđi GPS trag zapravo otišao na neku stranputicu koja se autoru valjda činila zanimljivom.
Alan
 
Postovi: 14
Pridružen/a: 30. 03. 2011., 20:48

Re: HPO tragovi

PostPostao/la jadranko » 13. 04. 2011., 08:57

Volio bi znati koji to trag sa Wiki stranica HPS-a nije "pročišćen" i koji te odveo u krivom pravcu.
Iza projekta postavljanja karata sa tragovima na Wiki stranice stoji komisija za planinarske putove HPS-a, a ona je itekako odgovorna i stručna.
jadranko
 
Postovi: 2
Pridružen/a: 13. 04. 2011., 08:28

Re: HPO tragovi

PostPostao/la takeadventure » 13. 04. 2011., 19:21

Hm, mene su ipak više odveli na stranputicu loši opisi tura po vodičima i slično. GPS je na neki način mjerni instrument, naravno kvaliteta mjerenja ovisi o dosta faktora. Iako neki GPS trag može biti dobro snimljen netko tko ne rukuje dobro sa GPS-om i ne zna ga koristiti u smislu prepoznavanja lošeg signala odnosno male preciznosti, paralelnih staza itd može pomisliti pa taj trag je loš i vodi me u krivom smjeru. Obrnuto, dakle onaj koji snima GPS trag snosi još veću odgovornost. Sklon sam tome da treba ovdje dati prostora GPS tragovima, naravno uvijek postoji klauzula da autor ne odgovara za točnost. Tako je i po pl. vodičima, nitko ne može odgovarati za točnost pisane informacije jer ima dosta promjena na terenu, a nekome se može dogoditi i nenamjerna pogreška pa to treba imati u vidu. Ako smo dobronamjerni nema problema. Baš kao i informacije date u knjigama tako i pojedini izvori raspolažu sa boljim odnosno lošijim GPS tragovima. Korisnici istih koji su to probali na duže staze već znaju gdje se dade više, a gdje manje osloniti. Inače svaki moderan vodič osim karte, opisa puta i fotografija trebao bi imati kao dodatak i prateće GPS tragove tura (npr dostupnih na internetu) tako da i tu vidim moguću primjenu. Sa GPS-om je najpreciznije, a i vjerodostojno. Vrijeme mahovine i lutanja je prošlo....... ;)
takeadventure
 
Postovi: 7
Pridružen/a: 03. 04. 2011., 21:42
Lokacija: HR

Re: HPO tragovi

PostPostao/la jseper » 18. 04. 2011., 14:43

Osobno smatram da je vrlo zahvalno poznavati osnove orjentacije uz pomoć tiskanih karata, ali isto tako, postoje brojne markirane staze koje su zbog neodržavanja, utjecaja prirode, rušenja stabala, erozije, nemara i slično zapuštene. Na taj je način izmijenjena ruta, i karta više ne odgovara stvarnom stanju na terenu. Sa druge strane, ne vidim razlog ne koristiti prednosti novih tehnologija. Svatko tko koristi GPS, sigurno će pogledati profil, vodič, tiskanu kartu, pogledati pokoji blog, raspitati se u društvu, ne bi li se upoznao sa terenom na koji odlazi. GPS ne isključuje kupnju vodiča, pa i Vašeg Alane, a sa druge strane korištenje vodiča nebi trebalo isključivati uporabu GPS-a. Mene niti jedan trag nikada nije odveo u pogrešnom smjeru i apeliram da se tragove vrati na korist svim sadašnjim i budućim posjetiteljima stranica HPS-a.
jseper
 
Postovi: 9
Pridružen/a: 04. 04. 2011., 20:00

Re: HPO tragovi

PostPostao/la dag » 19. 04. 2011., 21:09

Evo i mog mišljenja.

Prednosti GPS obilježenih putova: :P

1. Lako održavanje. Put je potrebno obilježiti samo jednom i nakon toga ga nije potrebno obnavljati. Obilježavanje uobičajenim oznakama je mnogo mukotrpnije pa se takvi putovi često zapuste.
2. Sigurna orijentacija. Za razliku od uobičajenih oznaka kod kojih se događa da zbog lošeg ili zapuštenog označavanja te nepostojećih putokaza planinar ode u krivom smjeru kod GPS traga to se ne može dogoditi. Mnogo je lakše zalutati na uobičajeno obilježenoj stazi nego na stazi obilježenog GPS tragom.
3. Jednostavan prikaz na mnogo različitih zemljovida, uključujući i na relativno svježoj satelitskoj snimci terena (Google Earth).
4. Jednostavna distribucija i javna objava tragova na internetu čime tragovi postaju lako dostupni svima.
5. U slučaju nezgode uvelike je olakšan posao GSS-u jer korisnik može dojaviti točno mjesto gdje se nalazi.

Nedostaci GPS obilježenih putova: :cry:

1. Treba imati GPS uređaj i treba se njime znati služiti. Još uvijek većina planinara nema GPS uređaj i lakše se snalaze u tiskanim zemljovidima.
2. Za vrijeme boravka u planini GPS uređaj može prestati raditi (baterije, kvar uređaja, nedostupnost satelitskih signala) pa se planinar koji se oslanja isključivo na GPS uređaj može naći u neprilici. :o
3. Na GPS obilježeni put mogu se uputiti neiskusni izletnici i zapasti u teškoće (npr. pomoću „pametnog“ mobilnog telefona s ugrađenim GPS-om). Ista opasnost postoji i uporabom tiskanih planinarskih vodiča ali je manje vjerojatno da će takvu publikaciju imati neiskusni izletnik dok je pomoću mobilnog telefona kojeg danas ima svatko lako doći do GPS traga.

GPS trag ili uobičajeno obilježavanje putova? :?:

I jedno i drugo. Najbolje oboje.

Zašto GPS tragovi ne mogu u potpunosti zamijeniti tiskane planinarske vodiče:

Zato što GPS trag sadrži samo informaciju o zemljopisnim točkama kojima put prolazi, a ne sadrži povijesne, prirodne, kulturne i ostale značajke kraja kojim se prolazi. Uvjeren sam da GPS tragovi ne smanjuju broj prodanih primjeraka planinarskih vodiča već naprotiv – ljubitelj prirode će nakon što prođe određeni GPS trag željeti saznati više o kraju koji je pohodio i nabaviti odgovarajući tiskani vodič ili drugu literaturu. Zbog toga GPS trag nije konkurencija planinarskim vodičima već odlična dopuna.

Objavljivati tragove ili ne?

To više nije dvojba. Postoje brojne web lokacije na internetu gdje se tragovi već objavljuju. Dvije poznatije su Wikiloc (http://www.wikiloc.com) i Everytrail (http://www.everytrail.com/). Objava na tim lokacijama ima i dodatnu prednost da su ti tragovi vidljivi u programu Google Earth (3D satelitska snimka površine zemlje). Ako se u programu Google Earth pregledava određeno područje pojavit će se svi tragovi koje su korisnici „ostavili“ na navedenim web lokacijama za to područje. To je vrlo praktično i korisno jer odlazeći u nepoznat kraj planinar može vidjeti putove i može GPS tragove presnimiti u svoj GPS uređaj i zatim ih slijediti.

Treba li HPS objavljivati „službene“ GPS tragove?

Uz određeni propisani postupak i provjeru takvi bi „službeni“ tragovi povećali sigurnost boravka u planini i olakšali snalaženje u prirodi. Takvi tragovi ne bi ni više ni manje upućivali planinare na samostalno planinarenje od tiskanih planinarskih vodiča i planinarskih zemljovida. Ako je jedna od zadaća HPS-a povećati sigurnost planinara prilikom boravka u planini onda objava „službenih“ GPS tragova može služiti tom cilju. „Neslužbeni“ GPS tragovi će se objavljivati bez obzira na odluku HPS-a. „Službeni“ tragovi bi bili tragovi s dodatni jamstvom da vode prohodnim terenom i da su provjereni prema određenim kriterijima. Konstatacija da HPS ne odgovara za planinare koji su krenuli „neslužbenim“ tragovima je točna ali bi HPS trebao „službenim“ tragovima pomoći da se sigurnost obilaska poveća. Kad bi za isti put postojao „neslužbeni“ i „službeni“ GPS trag većina planinara bi se odlučila za „službeni“ GPS trag pa bi HPS na taj način izravno povećao sigurnost boravka u planini.
Avatar
dag
 
Postovi: 4
Pridružen/a: 02. 04. 2011., 09:05
Lokacija: Kutina

Re: HPO tragovi

PostPostao/la gita » 20. 04. 2011., 09:12

Mišljenja sam da gospodin Čaplar koristi svoj utjecaj i položaj kako bi uklonio, doduše krivo percipiranu, konkurenciju koja bi mogla naštetiti prodaji njegovog vodiča. Pitam gospodina Čaplara da li on jamči ne da su putevi opisani u njegovom vodiču dobro održavani nego da li su uopće ispravno opisani?
gita
 
Postovi: 3
Pridružen/a: 20. 04. 2011., 09:09

Re: HPO tragovi

PostPostao/la takeadventure » 20. 04. 2011., 14:33

Pretpostavljam da je gornja diskusija bila temeljena na vlastitim iskustvima. To nekad ovisi o "lošoj sreći i okolnostima", nekad i o znanju, iskustvu rukovanja sa GPSom kao i sa kvalitetom uređaja i položaju u prirodi.

Slažem se da vodiči i kvalitetni GPS tragovi idu ruku pod ruku. No obzirom na gornju diskusiju dodao bih još slijedeće:

1. Kvalitetno opisati trasu u vodiču je dragocijeno. Osim navoda kulturnih, povjesnih znamentosti, slika istih, dobro je dodati i opis o stanju puta, jel kamen, zamlja, blato, pijesak itd. Planinar će uzeti drugu cipelu, biciklista - planinar drugu gumu ili drugi bicikl, a maratonac po prirodi drugi tip tenisice. Dojam podloge je važan. Koristim godinama stare pl. vodiče i među dragocijenim informacijama uvijek mi je koristio i često puta dat opis same kvalitete staze. Inače GPS trag bez problema može uključiti waypointe na kojima su označeni izvori, znamenitosti itd, tako da ne stoji tvrdnja da je za to baš nužan vodič. Opis podloge je već puno teže ubaciti u GPS trag i jedna slika i/ili rečenica tu bitno pomaže. Danas mnogi koristimo Google Earth i u njemu raspoloživu opciju Panoramio. Kad stavimo nečiji GPS trag u Google Earth vidimo na trasi i korisne slike znamenitosti na našem putu. Te slike su postavili brojni korisnici. No iz vrlo malog broja slika moguće je vidjeti i kakva je podloga na stazi.

2. Dakle pojedini web servisi (kao spomenuti Wikiloc i Everytrail nude bazu GPS tragova od raznih korisnika. Na tim servisima je mahom važna kvaniteta ali ne i kvaliteta. Mislim da u slučaju takvih servisa treba biti jako oprezan zbog kvalitete snimljenih tragova. Tu ima svega i svačega, "iskrcani" su tragovi snimljeni od neiskusnih ljudi i sa upitnom GPS opremom. Zbog iskustva planinara, a i nekih drugih koji borave u planinama puno su mi draži web servisi koji koriste planinari, biciklisti i sl. GPS tragovi su pouzdaniji (snimljeni sa namjenskim i bolje osjetljivim uređajima). Na tim web servisima treba ostaviti uredan trag koji ponekad treba editirati i maknuti dio koji je nepotreban (skretanje na WC, kratko istraživanje nepoznate staze itd). Dakle ako ništa drugo u sklopu baze markiranih planinarskih puteva, rada planinara oko markacija bilo bi na HPS-oovim stranicama korisno imati bazu GPS tragova istih. Uostalom brojne tragove je dosta jednostavno okvirno prekontrolirati te ga odbaciti ako ne zadovoljava pojedine kriterije (raster snimljneih točaka, bitna odstupanje od postoječih saznanja itd).

Ako HPS odluči staviti bazu GPS tragova na web server bilo bi dobro i odrediti koji dodatni podaci uz svaki GPS trag moraju biti na raspolaganju. Treba dogovoriti što i sa elevacijama.........
takeadventure
 
Postovi: 7
Pridružen/a: 03. 04. 2011., 21:42
Lokacija: HR

Re: HPO tragovi

PostPostao/la jseper » 20. 04. 2011., 16:50

Potpisujem sve nabrojano i dodajem još dva koristna podatka tracklog.a - visinski profil staze i vrijeme prolaska određene dionice. Slažem se da većina planinara uključena u grupne izlete ne razmišlja o vremenima, ali planinari individualci i planinari koji hodaju u manjim, "tvrđim" grupama svakako koriste spomenute podatke.
jseper
 
Postovi: 9
Pridružen/a: 04. 04. 2011., 20:00

Sljedeća

Natrag na Poruke administratorima

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron