Projekt obnove tradicije uzgoja krumpira u Bijakovi uspješno

Najave i pozivi na izlete, izložbe i druga planinarska događanja, novosti iz rada planinarskih društava, o otvaranju planinarskih kuća i sl.

Projekt obnove tradicije uzgoja krumpira u Bijakovi uspješno

PostPostao/la Apocalypso » 28. 08. 2013., 12:02

Projekt obnove tradicije uzgoja krumpira u Bijakovi uspješno priveden kraju!

slika

Gledajući iz današnje perspektive, teško je zamisliti da je sve do prije pedesetak godina svaki obradivi škrip na Biokovu imao svog vlasnika, bila je to škrta zemlja, bez vode, smještena na strmim obroncima pa ju je bilo potrebno ograditi visokim i debelim suhozidima kako bi se to malo plodne zemlje sačuvalo da ju ne raznesu vjetar i kiša.

Stariji zabiokovci se sjećaju kako su ovi doci i vrtače bili puni poljoprivrednih kultura i proizvoda, uglavnom se radilo o krumpiru, raštiki, raži, pšenici i ječmu a zahvaljujući članovima eko udruge 'Mucića ledenica' i HPD-a Sveti Jure tradicija sadnje krumpira u Bijakovi je opet zaživjela!

Nakon par mjeseci Sizifovog posla i Tantalovih muka,pripremnih radnji, sadnje i okopavanja, sazrelo je vrijeme da odradimo završni čin, 'naplatimo' trud i konačno uživamo u plodovima svog rada. Subotno jutro je osvanulo kišno i tmurno al' nas nije pokolebalo te smo nakon višestrukih 'konzultacija sa norvežanima' ipak odlučili da ide... .. .

Read more:
1000 iznad 1000
Apocalypso
 
Postovi: 32
Pridružen/a: 15. 07. 2012., 18:07

Natrag na Planinarske obavijesti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron