Tradicionalni pohod u klanac Šokot i grad M. Kalnik

Najave i pozivi na izlete, izložbe i druga planinarska događanja, novosti iz rada planinarskih društava, o otvaranju planinarskih kuća i sl.

Tradicionalni pohod u klanac Šokot i grad M. Kalnik

PostPostao/la StefAN » 20. 02. 2014., 15:28

slika


Tradicionalni Uskrsni pohod kroz klanac Šokot do Grada Mali Kalnik

Planinarsko društvo "Kalnik" Križevci poziva 21. travnja 2014. godine u Uskrsni ponedjeljak, na tradicionalni Uskrsni pohod kroz potok i klanac Šokot, uz istoimeni slap pa sve do grada Malog Kalnika u zapadnim predjelima Kalnika. Okupljanje sudionika je u središtu Gornje Rijeke do 9 sati, kada je polazak. Preporučuje se doći ranije, tako da se sudionici upoznaju sa znamenitostima mjesta i okolice. Križevčani se okupljaju do 8 sati u bifeu Gornji grad u Markovićevoj ulici u Križevcima.
Od opreme su potrebne gojzerice, gamašne, zaštita od kiše, hrana i piće.

Svi zainteresirani mogu se javiti Stjepanu Jembreku porukom na mobitel 095845 8509 ili stjepanjembrek@gmail.com.

Na pohod se ide zapadno cestom iz središta Gornje Rijeke stazom 10 (po Smandu) do skretanja u vinograd, zatim putem kroz njega do kleti. Skretanje desno kroz klanac sjeverno do prvog slapa kroz živopisni krajolik. Poslije prolaska kroz klanac Šokot(sjeveroistoćno) s više manjih ili većih slapova dolazi se do livada Bezđe, od njih se južno kroz šumu treba popeti šumskim putem na brdo Belu Goricu. Od križanja puteva dalje se lijevo istočno šumovitim grebenom do vidikovca na stijeni Kanclin (424 m). Nakon kraćeg odmora ide se dalje na istok do vidikovca Križnog Kamena, gdje je predviđen dulji odmor.
Spuštanje stazom 10b do slapova u potoku Deklišanec (Pesji potok), od njih desno uspon do vidikovca Rani Kamen na stijeni. Od njega istočno stazom uz stjenovito šumoviti greben Puste Barbare do podnožja i velike livade. Tu se lijevo staza uspinje na Pustu Barbaru (460 m), gdje su ostaci Starog grada Mali Kalnik. Lijevo od ulaza je odmorište za ručak iz ruksaka. Nakon uspona na vrh zidina, silazak grebenom istočno stazom 11 (po Smandu) u selo Deklešanec, te povratak cestom u Gornju Rijeku. Moguće se odvojiti i produžiti do planinarskog doma na Kalniku stazama 4b, zatim stazom 1 (trasa ZPP-a) grebenom Sljeme, livadom Velike Sjenokoše gdje je izvor Mrzli Zdenec, zatim Poučnom stazom staza broj 18 do planinarskog doma na Kalniku. U Deklešancu je objed u vatrogasnom domu.

Trasa pohoda je dužine oko 8,5 kilometara i za obilazak treba 4 – 4,5 sati hoda s odmorima.
Zadnja izmjena: StefAN; 19. 04. 2014., 20:25; ukupno mijenjano 7 put/a.
StefAN
 
Postovi: 136
Pridružen/a: 05. 04. 2011., 07:04

Re: Tradicionalni pohod u klanac Šokot i grad M. Kalnik

PostPostao/la StefAN » 18. 03. 2014., 15:55

Molim zainteresirane da jave tko bi želio objed na kraju pohoda u selu Deklešancu.

Splet slika s Uskrsnog pohoda

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika
StefAN
 
Postovi: 136
Pridružen/a: 05. 04. 2011., 07:04

Re: Tradicionalni pohod u klanac Šokot i grad M. Kalnik

PostPostao/la StefAN » 11. 03. 2015., 12:22

slika

Tradicionalni Uskrsni pohod kroz klanac Šokot do Grada Mali Kalnik 2015.

Planinarsko društvo "Kalnik" iz Križevaca poziva 06. travnja 2015. godine u Uskrsni ponedjeljak, na tradicionalni Uskrsni pohod kroz potok i klanac Šokot, uz istoimeni slap pa sve do grada Malog Kalnika u zapadnim predjelima Kalnika. Okupljanje sudionika je u središtu Gornje Rijeke do 9 sati, kada je polazak. Preporučuje se doći ranije, tako da se sudionici upoznaju sa znamenitostima mjesta i okolice. Križevčani se okupljaju do 8 sati u bifeu Gornji grad u Markovićevoj ulici u Križevcima.
Od opreme su potrebne gojzerice, gamašne, zaštita od kiše, hrana i piće.


Svi zainteresirani mogu se javiti Stjepanu Jembreku porukom na mobitel 095 845 8509 ili stjepanjembrek@gmail.com.

Na pohod se ide zapadno cestom iz središta Gornje Rijeke stazom 10 (po Smandu**) do skretanja u vinograd, zatim putem kroz njega do kleti. Skretanje desno kroz klanac sjeverno do prvog slapa kroz živopisni krajolik. Poslije prolaska kroz klanac Šokot(sjeveroistoćno) s više manjih ili većih slapova dolazi se do livada Bezđe*, od njih se južno kroz šumu treba popeti šumskim putem na brdo Belu Goricu. Od križanja puteva dalje se ide lijevo istočno šumovitim grebenom do vidikovca na stijeni Kanclin (424 m). Nakon kraćeg odmora ide se dalje na istok do vidikovca Križnog Kamena, gdje je predviđen dulji odmor.

Spuštanje stazom 10b do slapova u potoku Deklišanec (Pesji potok), od njih desno uspon do vidikovca Rani Kamen na stijeni. Od njega istočno stazom uz stjenovito šumoviti greben Puste Barbare do podnožja i velike livade. Tu se lijevo staza uspinje na Pustu Barbaru (460 m), gdje su ostaci Starog grada Mali Kalnik. Lijevo od ulaza je odmorište za ručak iz ruksaka. Nakon uspona na vrh zidina, silazak grebenom istočno stazom 11 (po Smandu) u selo Deklešanec, te povratak cestom u Gornju Rijeku. Moguće se odvojiti i produžiti do planinarskog doma na Kalniku stazama 4b, zatim stazom 1 (trasa ZPP-a) grebenom Sljeme, livadom Velike Sjenokoše gdje je izvor Mrzli Zdenec, zatim Poučnom stazom staza broj 18 do planinarskog doma na Kalniku. Objed je organiziran podno grada Malog Kalnika.

Trasa pohoda je dužine oko 8,5 kilometara i za obilazak treba 4 – 4,5 sati hoda s odmorima.

Zainteresirani za objed na kraju pohoda trebaju se javiti organizatoru

Trasa pohoda je dužine oko 8,5 kilometara i za obilazak treba 4 – 4,5 sati hoda s odmorima.

* Kada je veliko blato ide se obilazno – desno iza klanca, južno od potoka Šokot markiranom obilaznicom istočno
** SMAND je tvrtka koja izrađuje planinarske karte
StefAN
 
Postovi: 136
Pridružen/a: 05. 04. 2011., 07:04


Natrag na Planinarske obavijesti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron