Južni Velebit: Pl. sklonište Zavrata i NEodržavane staze

Najave i pozivi na izlete, izložbe i druga planinarska događanja, novosti iz rada planinarskih društava, o otvaranju planinarskih kuća i sl.

Južni Velebit: Pl. sklonište Zavrata i NEodržavane staze

PostPostao/la planinar74 » 21. 09. 2014., 19:20

Ljetos sam po n-ti put sa ekipom pohodio južni Velebit. Na Malom Rujnu kao i malo ISPOD Stapa (na stazi Ljubotić - Stap) smo uočili putokaz: "Planinarsko sklonište Zavrata".
Dogodine planiramo proći stazom Veliko Rujno - Malo Rujno (tu je sve više nego jasno, dobro markirano, ugaženo) - pl. sklonište Zavrata - Stap ILi Ljubotić - Stap - pl. sklonište Zavrata - Bili Sinokos - Ljubotić.
SVE vas koji imate bilo kakvih korisnih informacija o navedenim stazama i skloništu molim da to napišu.

Proučivši dobro karte (SMAND-ovu i najnoviju u izdanju NP "Paklenica") krenuli smo UCRTANIM stazama i doživjeli slijedeće:
1. Da ne bi smo išli dolje-gore, spuštali se u dulibe i izvlačili iz njih odlučili smo držeći visinu ići po UCRTANOJ planinarskoj stazi.Odvojak sa staze Stap - Veliko Rujno koji držeći visinu vodi do jame Vrtline i opet se spaja na stazu nedaleko Malog Rujna je sa IZBLIJEDILIM i ZAPUŠTENIM prastarim markacijama označen samo do ulaza u jamu Vrtlina gdje je čelično uže ("sajla") za spuštanje u jamu. DALJE (iako GPS pokazuje suprotno i NIJE nam pomoglo!) markacije jednostavno NEMA!! Nas četvorica smo odložili naprtnjače, obišli jamu nekoliko puta, probijali se kroz gustiš po "stazama" koje to nisu, ali markaciju NISMO našli!! Po onoj izreci: "Pametan zna kad treba odustati" smo naprtili opremu i vratili se na poznatu stazu (zbog nečije aljkavosti smo izugbili 2,30 sata).

2. Sa Stapa smo krenuli preko Dalmatinskih vrata na Jandrinu poljanu i Visočicu. Nakon (u hladu, zato je sačuvana!) markacije ispod kuka Stapina, veliki dio staze (do dolaska na zapušteni šumarski put) se svodio na TRAŽENJE markacije!! Šumari i nevremena su srušili stabla, sve je skoro do same Jandrine poljane jaaaaako zapušteno i neodržavano!!

3. U kolovozu 2013.g. smo prošli stazom pl. sklonište Struge - Visočica gdje su markacije također neodržavane i zapuštene!! Našli smo stazu i BEZ problema stigli na Visočicu i spustili se u Rizvanušu! Iako smo Ivan Bralić i ja napisali lijepi članak o hodnji na relaciji Medak - Struge - Visočica - Rizvanuša kojeg smo "potkrijepili" slikama, te sam ga poslao sa povratnicom uredništvu "Hrvatskog Planinara", isti NIJE objavljen.

Znam da VPP-a ide trasom ..... Baške Oštarije - Stap - Veliko Rujno - Struge, itd., ali.......... Zašto se staze koje vode predivnim dijelovima Velebita ne održavaju, zašto se ne obnavljaju markacije?!?! Tim prije što NIJE riječ o MSP-u (minski sumnjivom području) što nam je potvrđeno iz više izvora, a mi nigdje NISMO vidjeli upozorenje za MSP (za razliku od staze koja iz Medaka kroz Medačka vrata vodi na Struge!). Stekli smo dojam da su prije nas tim stazama zadnji prošli pripadnici HV-a tijekom Domovinskog rata!! Naš uvaženi kolega Darko Grundler koji se također bavi istraživačkim planinarstvom je to potvrdio svojim izvrsnim člankom u poslijednjem broju "Hrvatskog Planinara"!
Kolegi Grundleru i ekipi zahvaljujem na preporuci i više nego iscrpnom opisu staza. Da, 2015.g. namjeravamo posjetiti i Golovrhe!!
planinar74
 
Postovi: 4
Pridružen/a: 20. 09. 2014., 18:04

Natrag na Planinarske obavijesti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron