Rusov pohod na Medvednicu

Najave i pozivi na izlete, izložbe i druga planinarska događanja, novosti iz rada planinarskih društava, o otvaranju planinarskih kuća i sl.

Rusov pohod na Medvednicu

PostPostao/la Alan » 03. 04. 2011., 12:38

Kao i svake godine u travnju, tako i ove godine se održava Rusov pohod na Medvednicu. Ove godine su bile neke izmjene trase pohoda uvjetovane objektivnim okolnostima.
Dakle, 19. Rusov pohod na središnji dio Medvednice je 16. travnja ( subota ) i počinje kod potoka Bliznec na sljemenskoj cesti. To je upisno mjesto koje je otvoreno od 7,30 do 9,30 sati. Za veće grupe po najavi će biti otvoreno i duže. Startnina je 15 kuna. U startninu je uključeno piće dobrodošlice na upisnom mjestu, piće okrijepe na Njivicama i Hunjki te domaći kolači na Hunjki.
Od Blizneca trasa pohoda ide na Njivice gdje je prva kontrolna točka, zatim do planinarske kuće na Hunjki gdje je 2. kontrolna točka. Nastavak pohoda je preko vrha Medvednice ( metalni žig je uzidan u zidu restorana "Vidikovac") do planinarskog doma "Runolist" gdje je treća kontrolna točka i završetak pohoda. U planinarskom domu se po povoljnim cijenama mogu dobiti razna jela i pića. Od 12 sati u domu, odnosno ispred doma biti će živa glazba dok bude planinara. Trasa pohoda se može proći za 4 do 5 sati laganog hoda.
Pohod nije vođen već se koriste uobičajene planinarske staze, s tim da je trasa pohoda posebno označena dodatnim kartonskim putokazima s nazivom "Rusov pohod".
Za sve informacije možete nazvati : Damir Kuzmanić 091/529 20 75
Alan
 
Postovi: 14
Pridružen/a: 30. 03. 2011., 20:48

Re: Rusov pohod na Medvednicu

PostPostao/la krokodil » 23. 04. 2011., 20:19

Kad sam otvorio temu o Rusovom pohodu onda smatram potrebnim izvjestiti sve zainteresirane o tome kako je protekao pohod.
Po spomenutoj trasi prošlo je registriranih 556 planinara iz Slovenije, Mađarske, B i H i Hrvatske. Sudjelovalo je 59 planinarskih društava, jedna civilna udruga, pojedinci koji nisu u planinarskoj organizaciji i predstavnici PS Zagreba.
Najbrojniji sudionici su došli iz mađarskog Kaposvara. Čak 67 planinara iz društva "Meteor" pohodilo je Medvednicu i naš pohod. Napominjem da već šestu godinu naši prijatelji iz Mađarske dolaze na pohod i to uvijek u većem broju, dok su ove godine nadmašili sva očekivanja. Veoma su brojni bili što je oduvijek tradicija Rusovog pohoda - slovenski planinari. Oko 30 % svih sudionika je došlo iz Slovenije. Bili su to planinari iz Maribora, Ptuja, Andraža pri Polzeli, Ljubljane, Novog Mesta, Slovenjgradeca, Celja, Brežica, Šentilja...cijeli niz slovenskih registarskih tablica zabilježeno je kod upisnog mjesta na Bliznecu.
Od naših planinara najbrojniji su ( ne računam domaćine iz PD "Ericsson-Nikola Tesla") bili iz krapinske "Strahinjščice", a neumorna Biserka Bajcer je i ovaj puta dovela mnogo planinarskog podmladka. Veoma brojni i po prvi put su ( nadamo se ne i zadnji ) došli planinari iz umaškog "Planika". Prisutni su bili Varaždinci ( "MIV", "Dugi vrh"), Gospićani ("Željezničar"), Novljani ( "Zmajevac"), Lipičani ( "Lipik"), Križevčani ( "Kalnik"), Kaštelani ("Malačka"), pa čak i planinari iz "Svetog Ilije" iz Baške Vode. Zagrebački planinari uglavnom slabo (?!), posjećuju Rusov pohod , obzirom na brojnost planinara u Zagrebu. Npr. bilo je manje ukupno svih zagrebačkih planinara ( ne računajući domaćine pohoda ) nego Mađara ! Jedini izuzetak je PD "INA Bjelolasica" čiji su članovi bili najbrojniji čak i apsolutnom iznosu dok su u relativnom s nekih 40 % članstva uvjerljivo najzastupljenije društvo na pohodu.
Doviđenja na 20. jubilarnom pohodu 2012. godine !
krokodil
 
Postovi: 15
Pridružen/a: 01. 04. 2011., 08:02


Natrag na Planinarske obavijesti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

cron