Pohod Tragom prvog izleta HPD

Najave i pozivi na izlete, izložbe i druga planinarska događanja, novosti iz rada planinarskih društava, o otvaranju planinarskih kuća i sl.

Pohod Tragom prvog izleta HPD

PostPostao/la StefAN » 27. 03. 2015., 06:48

Pohod Tragom prvog izleta HPD-a 17. svibnja
slika
Hrvatski planinarski savez i Hrvatsko planinarsko društvo »Japetić« Samobor Vam najavljuju Pohod Tragom prvog izleta Hrvatskog planinarskog društva. Tradicionalni pohod po Samoborskom gorju ove će godine održati 17. svibnja 2015., točno na dan kada je poduzet prvi izlet HPD-a prije 140 godina. Zainteresirane pozivamo da planiraju svoje sudjelovanje.
Organizirano planinarstvo u Hrvatskoj započelo se razvijati osnutkom Hrvatskog planinarskog društva 1874. godine. Svoju prvu »laznju« Društvo je poduzelo 17. svibnja 1875. na Oštrc i Plešivicu, pod vodstvom predsjednika HPD-a dr. Josipa Schlossera. U to vrijeme takav je izlet u Samoborsko gorje bio ozbiljan podvig. Planinare koji su vlakom došli do Podsuseda, na rijeci Savi dočekao je samoborski ljekarnik Schwarz. Prespavali su u Samoboru i rano rano uputili se kolima u Rude, a zatim se uspeli na Oštrc, a zatim i na Plešivicu. Tijekom puta bilježili su podatke o flori, fauni, nadmorskoj visini, temperaturi i drugim prirodnim pojavama. Po povratku u Samobor članovi HPD-a dostojno su proslavili svoj uspjeh i tek se trećega dana zadovoljni vratili u Zagreb. Važnost prvog izleta HPD-a ocrtava činjenica je u »Obzoru« već 19. 5. 1875. objavljen Pilarov članak o usponu. U sjećanje na prvi društveni izlet HPD-a, od 1965. Hrvatski planinarski savez i HPD »Japetić« priređuju svakih 10 godina pohode »Tragom prvog izleta HPD-a«. Tom prigodom tisuće planinara i izletnika prolazi trasom od Ruda preko Velikog dola, Oštrca, Rancerja, Prekrižja i Poljanica na Plešivicu.
Informacije
Trasa pohoda (kontrolne točke): Rude – Veliki dol – Oštrc – Plešivica. Sudionike pohoda koji 17. svibnja 2015. ovjere karton pohoda na svim kontrolnim točkama HPS i HPD »Japetić« nagrađuju prigodnom značkom Tragom prvog izleta HPD-a.
Organizatori pohoda: Hrvatski planinarski savez i HPD »Japetić« Samobor.
Partneri: Stanica planinarskih vodiča Zagreb, HGSS Stanica Samobor, JU PP Žumberak-Samoborsko gorje.
Sve dodatne informacije i najave dolaska organiziranih grupa: info@hpd-japetic.hr

Više:
http://www.hps.hr/vijesti/630/pohod-tra ... 7-svibnja/
StefAN
 
Postovi: 136
Pridružen/a: 05. 04. 2011., 07:04

Natrag na Planinarske obavijesti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron