Prosli vikend od 9. do 11. siječnja smo ja i trojica prijatelja-planinara - svi clanovi rijeckih planinarskih drustava (ukoliko je to uopce bitno za ovaj izvjestaj) proveli na Dinari. Prije odlaska sam kontaktirao domare tamnošnjih objekata g. Šimića iz P.K. Brezovac, te g. Gojevića iz P.K. Glavaš da bi se raspitao dali je moguće prenoćiti u istima. Naime, plan je bio da dođemo kasno navečer u petak do sela Glavaša te prespavamo tu ili se zavisno od vremena popnemo do planinarskog skloništa Martinova košara. Za subotu je bio planiran pohod preko vrha Sinjala do P. K. Brezovca, a za nedjelju silazak od Brezovca do Mirkovića te dalje do sela Slavića gdje bi nas dočekao prijatelj s autom te prebacio do Glavaša. Po dogovoru zvao sam g.Šimića na dan polaska te mu najavio da bi krenuli popodne (poslije posla), da bi mogli biti u Kninu oko 21, a g. Šimić mi je rekao da nema problema, da će nam dati ključ od kuće na prolasku kroz Knin, te da ništa ne brinem. Pitao sam ga da mi ostavi neku adresu gdje bi se mogli naći u Kninu ili okolici, ukoliko se slučajno ne javi na telefon, na što mi je on rekao da ne treba, da se ništa ne brinem, samo da nazovem prije nego što uđemo u Knin te da će sve biti u redu, da će on provjeravati dali ga je netko zvao. Nekoliko sati kasnije čovjek je jednostavno namjerno ugasio telefon, zvali smo ga 5-6 puta, te poslali poruku iz Gračaca da stižemo, ali uzalud. Mogao je čovjek reći da se iz bilo kojeg razloga ne može tad noćiti u Brezovcu i nitko nebi rekao riječi. Mogao je pomisliti da smo neiskusni, da ćemo napraviti nekakvu štetu, mogao je pitati i osobne te planinarske iskaznice na uvid, ali da potežemo skoro 300km, da bi netko na taj način dao do znanja da nismo poželjni teško je za povjerovati.
Produžujemo po planu do Glavaša gdje noćimo u planinarskoj kući. Ujutro probavam još jednom zvati g. Šimića, ali je isključeno i dalje. Mi krećemo prema vrhu te usput nosimo drva u Martinovu košaru iz daljine znajući da ih nema u blizini i da je vrlo vjerovatno da ćemo tamo prenoćiti. Popodne stižemo na vrh Sinjal ,praćeni pretežno sunčanim vremenom, a snijega i nije bilo previše, te na povratku nazad opet nanašamo drva, ali ovaj put nizbrdo. Sklonište je uz jedan rub propustilo snijeg, te voda kapa na nekoliko mjesta sa krova. Ali kad se malo razmjeste kreveti moglo se naći i suhih djelova. Uspijevamo naložiti, ali kako je cijev za odvod dima stara i napuknuta, a drva mokra tako smo se gnjavili sa dimom koji je išao i van, a dio je ostajao unutra. Nakon nekog vremena postalo je jasno da moramo spavati s otvorenim vratima i prozorima kako se nebi podavili. Noć je ipak nekako prošla, a mi se ujutro zadovoljni vraćamo prema Glavašu, te nakon kraćeg odmora krećemo vidjeti izvor Cetine.
Nismo ni prvi ni zadnji koji su ovdje bili, mogao sam (a možda i trebao) i nenapisati ovaj osvrt, ali možda će netko imat nešto za reći, pa da vidimo
Stanko, Zdeslav, Aleksa i Damir iz Rijeke