VELEBITSKA OBILAZNICA

Najljepša hrvatska planina uzduž i poprijeko: od Vratnika do Crnopca, od plavoga mora do ličkih brda i planina.

VELEBITSKA OBILAZNICA

PostPostao/la oblikukac2 » 27. 01. 2012., 14:36

Prije skoro 20 godina, za vrijeme trajanja Domovinskog rata, Velebit nam nije bio u cjelosti dostupan, a posebno ne u cijelosti prolaska po trasi VPP-a! U okviru Kom. za planinarske putove HPS dogovorilo se i dalo prijedlog, da se utemelji nova obilaznica, pod nazivom "VELEBITSKA OBILAZNICA", pa je to i ostvareno ljeti 1994.godine, kada je u Štirovači bio otvoren novi povezni put od Vratnika do Baških Oštarija! Planinari su rado prihvatili tu mogućnost, da obilaze nove predjele, manje znane, a Velebit je bio bolje poznat nakon obilaska novih putova, te pojedinih KT-a, koje su predočene planinarima skromnim dnevnikom a ujedno i vodičem, da bi nakon obilaska dobili i posebno pismeno priznanje.
Nakon završetka Domovinskog rata, naš nacionalni planinarski ljepotan počeo se otvarati, obnavljanjem planinarskih putova, posebno i razminiranjem postojećih, da bi se počelo razmišljati i o proširenju spomenute obilaznice. Stoga, već postojeći dnevnik obilaznice pod nazivom "Velebitska obilaznica" bio bi proširen novim ciljevima, jasno izvan itinerera postojećeg "Velebitskog planinarskog puta"!
Kako bi približili saznanja o nekim novim ciljevima, evo nekih dobijenih prijedloga mogućih KT-a: na sjev. dijelu utvrda Nehaj,vrh Budim,na srednjem Ograđenik,a na južnom dijelu Kamena galerija, Tulove grede, Kita Gaćešina, Cerovačke pećine, izvor Zrmanje! Želja je onih, koji su spomenutu obilaznicu utemeljili pojačaju, kako bi već preko već uređenih putova planinari imali još jednu mogućnost približenja Velebita i uživanju hodajući njegovim prostranstvima, ponavljam, po već uređenim putovima!
Bez obzira na sklonost takvim obilascima planina, uključite se svojim prijedlozima, da napravimo i poboljšamo moguću trasu obilaska!
oblikukac2
 
Postovi: 4
Pridružen/a: 16. 11. 2011., 13:31

Natrag na Velebit i Lika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

cron