Šugarska-Visočica-Struge

Najljepša hrvatska planina uzduž i poprijeko: od Vratnika do Crnopca, od plavoga mora do ličkih brda i planina.

Re: Šugarska-Visočica-Struge

PostPostao/la NardSt » 31. 10. 2011., 13:57

Vrlo teško uočljiv početak markacije koja kreće na pola puta između skloništa i bunara u Šugarskoj dulibi prema Velikom Stolcu (zato šta je nacrtana, na strani prema vrhu, umjesto prema putu?). Ne postoji markacija sa Velikog Stolca preko južnih livada do prijevoja (iako je ucrtana u Smand karti?)! Kada se od Šugarske dulibe dođe markiranim putem na makadam koji vodi sjeveroistočno prema Jelovoj ruji, preporučam nikako kratiti 2 velika zavoja!!! Netko zlonamjeran je odmah lijevo po dolasku na makadam označio kraticu za Jelovu ruju i kroz šumu nacrtao samo 2 markirana znaka na stablima, a nakon toga ih više nema. Ja sam potrošio 2,30 h na lutanje šumom, vrtačama,stijenama, škrapama i umalo zvao GSS, dok istočno nisam našao makadam, iako sam imao Smand kartu! Da sam išao makadamom, potrošio bih niti 20 minuta za prohodati ta 2 zavoja! Na Smand karti je također pogrešno ucrtana markirana kratica preko ta 2 zavoja, koja u stvarnosti ne postoji !!!Provjereno nema markacija na početku gornjeg i na početku donjeg zavoja!
NardSt
 
Postovi: 4
Pridružen/a: 21. 09. 2011., 10:59

Re: Šugarska-Visočica-Struge

PostPostao/la bedemgrad » 18. 03. 2015., 20:10

Vidim da je forum pomalo zamro no nadam se da ću dobiti odgovor na pitanje: U kakvom je stanju cesta od Rizvanuše prema Panosu i sjeća li se neko koliko traje vožnja autom od Rizvanuše do parkinga.
Znam da sam negdje pročitala detaljan opis tog puta, ali naravno da sada ne mogu pronaći...
bedemgrad
 
Postovi: 213
Pridružen/a: 04. 04. 2011., 16:12

Re: Šugarska-Visočica-Struge

PostPostao/la Gjivo » 19. 08. 2015., 14:32

12. i 13. kolovoza nasa tročlana ekipa prošla je rutu V.Rujno-Stap-Dalmarinska vrata-Jandrina poljana - Visočica - Rudina-Oglavinovac-Javornik-Struge-Rujno.
Jedan clan je bio i 12-godisnji Noa!!!
Prenocili smo u skloništu na Visočici, na kojem radovi izvrsno napreduju i u skoroj budućnosti bit će jako lijepo.
Posljednji put kad sam bio ovdje, 2005., objekat je bio u derutnom stanju nocenje je zapravo bilo bivakiranje, tako da novo ruho zaista ugodno iznenađuje.
Stanje sa vodom na Stapu je loše,pumpa ne radi ni uz velike količine ulivene vode.
Da li je problem u samoj pumpi, ili u niskom vodostaju izvora pa cijev od pumpe ne dopire do vode,ne znam, ali do vode se može jedino dugačkim štapom za koji je zavezana plastična boca.
Voda nije najbistrija, ali u vrućim ljetnim mjesecima nema alternative.
Pili smo ju neprokuhanu, i evo, živi smo i zdravi. Nije čak bilo nikakvih probavnih smetnji tako da izgleda da je voda dobre kvalitete.
Put Stap - Dalmatinska vrata je u dosta lošem stanju, osobito pocetak sa Stapa. Markacija postoji, ali je sama staza zarasla i mnogi trupci su srušeni preko staze što dosta otežava napredovanje.
Iza Dalmatinskih vrata staza i markacija su odlični.
Nakon dolaska do novoprobijene ceste kroz Kajino mirilo, najbolje je njome ići do Jandrine poljane jer se markacija kroz šumu gubi od porusenih stabala i preoranog terena.
Sutradan, nakon odlaska na vrh Visočice, kod Ivinog vrela skrecemo prema Strugama.
Malo kontroverzna ruta s obzirom da se posljednje vrijeme o njoj priča kao o minski sumnjivom području, losoj markaciji te zaraslom putu.
Moje misljenje je da je sve to prenategnuto.
Naime, ovom rutom sam prosao treći put nakon 2004. i nema apsolutno nikakvih problema.
Markacija jest stara, ali postoji i na vecini puta, a pogotovo kroz šumu je dobro vidljiva.
Od Visočice do Rudina je podebljana crvenim sprejom.
Od Rudina preko šume, zatim Janjčarice i Oglavinovca put je utrt i vidljiv, a na kraju Oglavinovca markacija se spaja sa trasom vjerojatno buduće ceste koja vodi kroz Ribnicka vrata, preko južnog ruba Oglavinivca, Javornika i Velike Ruje do Struga.
Trasa je evidentno nova, od ove godine i njome su trava, grmlje i nažalost malinjaci pokošeni. Nisam uspio saznati sto se tu tocno planira raditi, ali trasa označena štapovima, crvenom i narančastom bojom prati markaciju u stopu, sve dok ne izbije na same Struge.
Do malih problema moze doci eventualno na Strugama jer tu spomenuta trasa prestaje, markacija je na kamenju koje je obraslo travom, a samo krizanje puta Buljma - skloniste Struge i skretanje za Visocicu jako slabo označeno, trava zarasla i tesko je uocljivo.
Ovo moze predstavljati problem nekome tko ide sa Struga prema Visočici i tko ne zna gdje je tocno put. U nasoj varijanti to ne predstavlja ni najmanji problem jer nam je orijentir Buljma od početka bio jasno vidljiv tako da tu nismo ni pratili markaciju, nego odmah presjekli put prema jugu i samom sedlu s obzirom da smo se odmah spuštali na Rujno.
Sa Visočice smo krenuli oko 10h, a na Buljmi smo bili oko 18h uz dosta velike pauze, zaustavljanja i uzivanja u krajoliku.
Znaci nekih 6.5 do 7 sati cistog hoda.

Koliko god da se o ovoj ruti ne prica i da se ne preporučuje, moje osobno neslaganje s tim je veliko. Ovaj put prolazi kroz jedne od najljepših dijelova južnog Velebita, i nije bezveze originalan VPP nekada prolazio tuda.
Opasnosti od mina gotovo da i nema (bar na stazi i uskom pojasu oko nje), a markacija i staza nisu mnogo losiji nego na mnogim drugim dijelovima Velebita koji nisu na crnim listama.
GPS me pratio, ali preko mobitela i Sportstracker aplikacije tako da taj zapis nije pogodan za ubacivanje u GPS uređaj, ali može biti od koristi jer potpuno prati markaciju i stazu, odnosno predratni VPP.
Gjivo
 
Postovi: 1
Pridružen/a: 14. 08. 2015., 13:08

Re: Šugarska-Visočica-Struge

PostPostao/la bedemgrad » 24. 07. 2016., 16:43

Dana 09.07.2016. zaputili smo se na Šugarsku dulibu i Veliki stolac, vrh ispod kojeg smo dva puta bili, ali se nismo popeli na njega i lupili žig HPOa. Vozili smo makadamom od Rizvanuše dobrih pola sata, a onda nam je dosadilo izbjegavanje vododerina pa smo nastavili pješke. Do odvojaka makadama za Jelovu ruju i Panos, odnosno Šugarsku hodali smo sat i petnaest minuta i već smo pomislili da smo negdje fulali kad smo naišli na markacije. Zaboravih koliko je dugačka ta cesta! Ohrabreni, pružili smo korak i za cca dva sata bili na Šugarskoj dulibi. Na parkingu kod odvojka za Panos naišli smo na dva parkirana auta - dacia i alfa romeo... jasno mi je za daciu, ali kako se alfa uspjela probiti do ovdje... i to po mrklom mraku, kako smo kasnije saznali...
Budući da mi je Šugarska pojam za izoliranost i udaljenost od civilizacije, bilo mi je drago što u blizini još ima ljudi. Negdje.
Nastavili smo lijepim markiranim putem kroz šumu povremeno izbijajući na proplanke s kojih smo imali lijep pogled na morsku stranu Velebita i otoke, sve protkano mirisom gorskog aromatičnog bilja i zujanjima stotine kukaca... Čista uživancija, samo da već ujutro nije bilo tako vruće. Kod šterne na Šugarskoj - šatori, a zatim smo susreli gospođu Ljerku iz zagrebačkog PD INA naftaplin koja nam je rekla da je na Šugarskoj u tijeku radna akcija raščišćavanja skloništa - kontejnera, koje će se u narednim radnim akcijama urediti po uzoru na Rosijevu kolibu, ali o tome ste već sigurno čitali na stranicama HPSa. Uglavnom, malo smo pomogli u poslu, a zatim se brzinski uspeli na Veliki stolac (tamo i natrag ni sat vremena sa svim nafotkavanjima na vrhu), malo odmorili i ručali u hladu kod šterne (usput, voda je pitka i ukusna), a zatim se pozdravili s vrijednim planinarima iz Zagreba i Rijeke pa se istim putem vratili natrag. Usput smo sreli još jedan par planinara iz Zagreba (pretpostavljam) čiji je cilj bio Veliki stolac, a zatim još dvoje koji su se išli pridružiti ekipi na Šugarskoj. Tako da je te subote ovaj dio Velebita vrvio planinarima. A, da, ne smijem zaboraviti ni dvoje mladih speleologa sa psom, koji su na cesti čekali svoje prijatelje koji su istraživali jednu jamu. Lijep pozdrav svima!


https://picasaweb.google.com/1079136166 ... 8016855233
bedemgrad
 
Postovi: 213
Pridružen/a: 04. 04. 2011., 16:12

Prethodna

Natrag na Velebit i Lika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

cron