Žumberak

Medvednica, Samoborsko gorje i Žumberačko gorje, Hrvatsko zagorje, Moslavačka gora, Bilogora... – zagrebačka okolica na sto načina.

Žumberak

PostPostao/la Grebo » 04. 04. 2011., 21:52

Dobrodošli u Žumberak!
Pozdrav, Grebo!
Avatar
Grebo
 
Postovi: 23
Pridružen/a: 04. 04. 2011., 21:48
Lokacija: Samobor

Re: Žumberak

PostPostao/la bedemgrad » 24. 04. 2016., 09:37

Hvala, Grebo! Ne mogu vjerovati da prvi objavljujemo post o ovoj destinaciji!
Dana 16.04.2016., nakon odrađenog Rusovog pohoda, zaputili smo se na Žumberak kako bismo malo popunili dnevnike HPO-a i upoznali ovu zanimljivu goru o kojoj smo puno čitali i slušali. Kao najjednostavniji i najbrži činio nam se uspon na Tuščak gradinu iz sela Stojdraga, pa smo tako i krenuli po opisu iz knjige Hrvatske planinae autora Alana Čaplara. Dakle, od crkve Sv. Jurja u Stojdragi, selu na žumberačkoj cesti (koja je, usputbudirečeno, prilično loša, zavojita, uska i rupava) krenuli smo prema Milenijskom križu, a zatim nastavili asfaltom prema Gornjoj Vasi da bismo nakon par zavoja skrenuli sa ceste na šumski makadamski put koji je postepeno prelazio u običan šumski put, a što smo se više spuštali u dolinu potoka Jarka i u običnu slabo prohodnu stazicu. Put su nam na nekoliko mjesta zakrčila porušena stabla kroz koja smo se provlačili, a marke su na ovom dijelu gdje smo se spuštali bile vrlo rijetke i stare, odnosno slabo vidljive. No, to je bio jedini put, pa nismo baš imali šanse zalutati i uspješno smo se spustili, i prešli preko Jarka, te se uspeli na hrbat gradine Tuščak. Na usponu su marke bile obnovljene i nismo imali problema s njihovim praćenjem. Na hrptu smo se slijedeći putokaz, uputili lijevo i vrlo brzo laganim usponom kroz prolistalu šumu stigli do Gradine. Polupali žigove, upisali se u knjigu i vratili istim putem natrag. Malo smo skrenuli u staro selo Kravljak, na minutu od postavljenih putokaza na hrptu, i oduševili se starom žumberačkom gradnjom. Za cijeli ovaj pothvat trebalo nam je nešto malo više od dva sata, tako da nam je ostalo dovoljno vremena da u PK Scout u Koretićima stignemo prije mraka.


https://picasaweb.google.com/1079136166 ... 5861609761


Planinarska kuća Scout u selu Koretići brižno je uređivana i održavana od članova PD Scout iz Samobora. Kompleks se sastoji od nekoliko lijepo uređenih baraka - spavaonica, kuhinja s blagovaonicom, skladište, toaletni dio. Sve je vrlo lijepo uređeno, uredno i besprijekorno čisto, a smješteno u dolini kroz koju protječe žuboravi potok s pitkom vodom - prava idila. A tek mir i tišina... Cjelokupan idealan dojam još su zaokružili ljubazni domaćini s kojima smo uživali u razgovoru i razmjenjivanju planinarskih doživljaja i iskustava. U izvrsno opremljenoj kuhinji možete pripremiti neki laganiji obrok ili samo podgrijati donešeno, struje ima u svim objektima iz agregata, a voda je provedena po objektima iz obližnjeg izvora - savršen primjer kako opremiti planinarski objekat izvan civilizacije.

https://picasaweb.google.com/1079136166 ... 4182615586

Zečak
Drugo smo jutro naspavani i odmoreni odlučili prije povratka kući odraditi još jednu kraću turu, pa smo krenuli na Zečak, jer je KT HPO, naravno. Mada je bilo i drugih prijedloga koje smo ostavili za neki drugi posjet Žumberku.
Dakle, slijedeći putokaze odmah kod PK Scout, krenuli smo na raskrižju lijevo i makadamom za nekoliko minuta došli do drugog putokaza koji nas je usmjerio preko mosta na rječici Bregani odmah strmo uzbrdo na hrbat Orta. Vrlo zanimljiv kameni greben obrastao vrijeskom, borovom šumom i potpuno drugačijim raslinjem nego što smo se susretali na do sada prođenim stazama Žumberka. Nakon uspona na vrh grebena, stigli smo do sela Šimraki i raskrižja planinarskih puteva koje nije bilo označeno, pa smo konultirali bilješke iz Čaplarove knjige da bismo našli pravi put, koji je vodio lijevo u selo Šimrake. Kroz cijelo selo nismo naišli na markaciju, ali su nam mještani rekli da smo na dobrom putu prema Delivucima. Nakon prelaska asfaltne ceste, pojavile su se markacije pa smo lako nastavili do Delivuka, ali nakon taga naš je uspon postao pravi izazov i test u snalaženju na stranom području. Markacije su stare, zaraštene, teško vidljive i treba ih tražiti što nam je malo usporilo kretanje, ali smo uspješno stigli do Golubića i crkve u njemu, a zatim nastavili dalje cestom do Brezovca Žumberačkog. Ondje smo totalno izgubili markaciju, ali smo bili sigurni da je vrh Zečak pred nama. Krenuli smo dalje cestom obilazeći vrh i na drugoj strani pronašli raskrižje markacija koje vode na Zečak, Ječmište i još neke destinacije, nama manje poznate. I tako smo se popeli na vrh, uživajući u pogledima na sve strane, poslikali se , polupali žigove, malo odmorili i odlučili spustiti na suprotnu stranu od one kojom smo se uspeli, a kamo nas je upućivao putokaz za Šimrake na vrhu. Isprva je ta odluka bila u redu jer je bilo marki, ali samo do prvih kuća, onda smo je opet izgubili, pa smo pitali mještanina kako možemo doći do crkve u Golubićima, koju smo lijepo vidjeli odande. Pokazao nam je put kroz šumu i rekao da ga samo slijedimo i doći ćemo pravo kod crkve. Hrabro smo krenuli, ali smo nakon nekog vremena postali malo skeptični i pomislili kako bi bilo bolje da smo se držali puta, no nakon nekih pola sata bili smo pred crkvom u Golubićima, što nam je pokazalo da je ovaj šumski put puno kraći od tumaranja cestom pa nas čudi što nije markiran! Uglavnom, dalje smo se vratili istim putem, cijela naša akcija trajala je nekih pet sati, sa svim pauzama i potragama.

https://picasaweb.google.com/1079136166 ... 4497253777
bedemgrad
 
Postovi: 213
Pridružen/a: 04. 04. 2011., 16:12

Re: Žumberak

PostPostao/la glavica » 06. 11. 2016., 16:43

Pozdrav svim planinarima! Ima na Žumberku jedna stara staza, kojom sam prošao već dosta puta a vodi od Budinjaka do Pogane jame, dalje može prema Ječmištu ili cestom prema pl. domu Vodice. Staza je dosta zapuštena ali markacije se još uvijek vide pogotovo one na kamenu. Rekao bih da je staza iz vremena 70- tih i 80- tih kada su u Poganoj jami održavane proslave pod nazivom SUSRET BORACA I OMLADINE. Po mojem mišljenju staza nije zahtijevna, uglavnom prolazi kroz borovu i bukovu šumu, po šumskim putevima a dobrim dijelom prati granicu RH i Slovenije. Staza prolazi uz spilju STRIČANKU i izlazi na šumsku cestu. Dalje postoje dvije varijante: Prva šumskom cestom do ceste Petričko selo- Pogana jama, a druga prati granicu. Neznam da li je prva varijanta nekad bila markirana jer je šuma na tom djelu posječena. Većinom izaberem ovu drugu,zbog hlada a i meni je interesantnija jer je označena graničnim kamenima na koje se može postavit i markacija. U Poganoj jami je napuštena šumarska baraka i na njoj oznaka:BUDINJAK 2 SATA
Zna li netko za tu stazu? Ako je netko zainteresiran da se staza obnovi i stručno markira nudim svoju pomoć pošto živim u blizini.


Zadnji/a bumpirao/la glavica on 06. 11. 2016., 16:43.
glavica
 
Postovi: 1
Pridružen/a: 17. 03. 2015., 21:21


Natrag na Planine sjeverozapadne Hrvatske

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

cron