Evo tema o zmijama sa drugog foruma da ne kopiram ima dobrih informacijama:
http://www.planinarenje.net/forum/showthread.php?44A posto ne citas privatnu postu evo ti javno

Zmija svugdi u planinama ima, ali ljudi ih svojom bukom (vibracijama prilikom hodanja) otjeraju od sebe. Ja sam vidio poskoka do sada samo jednom, a sigurno su stotine (ili tisuće) pobjegli i sakrili se prije nego sam im došao blizu zato malo opreza i to je to. Na Dinaru se može doći nekih sat vremena ispod vrha ali moraš imat pravog terenca (Lada Niva, Puch, Uaz, Land Cruiser, i slični) sa ovim SUVovima nemožeš toliko blizu doći... (neznam kakvo je stanje nakon ove zime)
pohodnik je napisao/la: Mislim, da je bio prošlog ljeta onaj incident sa pastirima, kad je poskok ugrizo jednog od njih izpred jednog pastirskog stana, pa je momak umalo izgubijo 2 prsta. Ili ona sa Kozjaka ispred 2-3 godine.
Problem psa je što ima mekane jastucice na nogama i ne prenosi velike vibracije na podlogu te se moze desiti da ga zmija ne osjeti i eto problema, nije problem kad zmija osjeti prijetnju nego kad je ne osjeti i onda je iznenadi tako da se nemoze vise povuci.. Incident na Kozjaku neznam što bi rekao. Čovik je vidio zmiju i udrio je nogom tako da je ubacio bebi u košaru i nažalost zmija je reagirala jedino kako zna a to je obrambeni ugriz koji je za bebu bio koban.. A onog pastira na Dinari još gore šteta šta ga nije dokrajčio (poskok pastira)...
Evo njegove izjave..
"Poveli smo u petak na Dinaru stado ovaca moga prijatelja Ive Gambirože. Navečer, nadomak samog vrha Dinare, zaustavili smo stado i otišao sam do pastirske kućice. Kada sam došao pred ulaz, ugledao sam poskoka. Bacio sam kamen, promašio, a poskok je i dalje gmizao prema unutra. Dohvatio sam granu i bacio se prema njemu u želji da ga pometem. On se tada omotao oko grane i brzinom munje ugrizao me najprije za palac, a potom za kažiprst desne ruke. Tada sam ga uhvatio za rep, odalamio ga u zid, stavio pod noge, dočepao se kamena i stukao mu glavu", ispričao je Marko."