Hrvatska gorska služba spašavanja

Znak Hrvatske gorske službe spašavanja Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) dobrovoljna je, volonterska i neprofitna služba javnog karaktera za spašavanje s nepristupačnih terena i po teškim vremenskim prilikama, odnosno za sve situacije kod kojih treba primijeniti posebno stručno znanje i opremu za spašavanje. To uključuje nesreće u planinskim područjima, stijenama, speleološkim objektima, strmim i teško prohodnim terenima te nesreće koje se dogode u posebno teškim vremenskim prilikama (snijeg, hladnoća, led, magla i sl.). Uz spašavanje nastradalih, najvažniji oblik djelovanja HGSS-a je prevencija nesreća. Ona ostvaruje dežurstvima na ugroženim područjima i uređenim skijalištima, osiguravanjem raznovrsnih uspona, natjecanja i drugih skupova te educiranjem građana o zaštiti od opasnosti.


SjedišteGalovićeva 8, 10000 Zagreb
Web stranicawww.hgss.hr
E-mailhgss@hgss.hr
Telefon/faks01/48-21-049
PročelnikJosip Granić

POSTUPANJE U SLUČAJU NESREĆE


STATUS I ULOGA

U Hrvatskom planinarskom savezu od 1950. više od pola stoljeća kao stručna komisija djelovala je Gorska služba spašavanja (GSS), služba za pružanje pomoći i spašavanje nastradalih u nepristupačnim planinskim područjima, u stijenama i speleološkim objektima. Od 2001. Hrvatska gorska služba spašavanja i njezine stanice su samostalne pravne osobe, udružene u Hrvatski planinarski savez. HGSS je članica međunarodne asocijacije spašavateljskih službi ICAR, a u svojemu radu intenzivno surađuje s policijom, vojskom, hitnom pomoći i drugim srodnim službama.

Članovi HGSS-a

Obavještajna točka HGSS-a

Službu čine najspremniji hrvatski planinari koji su posebnom obukom osposobljeni za pružanje prve medicinske pomoći i osposobljeni za sve tehnike gorskog spašavanja, uključujući i spašavanja uz pomoć helikoptera te za potrage na nepristupačnim terenima i uz pomoć potražnih pasa. Gorskim spašavateljem postaje se na poziv članova HGSS-a, a nakon pripravničkog staža, tri tečaja (sedmodnevni tečaj ljetnih tehnika spašavanja, sedmodnevni tečaj zimskih tehnika spašavanja, tečaj speleospašavanja) te položenog ispita za gorskog spašavatelja.

Transport unesrećenog planinara Područja rada HGSS-a često su i urbane sredine te druga neplaninska područja. To su akcije kod potresa i poplava, u prometnim nesrećama i na moru, te kod niza drugih događaja. HGSS putem dežurstava skrbi o sigurnosti na važnijim uređenim skijalištima, penjalištima i u nekim nacionalnim parkovima u Hrvatskoj.


STANICE HRVATSKE GORSKE SLUŽBE SPAŠAVANJA

Hrvatska gorska služba spašavanja organizirana je na teritorijalnoj osnovi putem stanica, čiji rad usklađuje i vodi Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS). Služba je u svom radu jedinstvena i poziv bilo kojoj stanici ili članu mobilizira potencijale cijele službe.


Web stranica Hrvatske gorske službe spašavanja: www.hgss.hr.

Spašavanje iz speleoloških objekata

Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Web Hrvatske gorske službe spašavanja | Postupanje u slučaju nesreće
footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez