Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Hrvatska gorska služba spašavanja

Znak Hrvatske gorske službe spašavanja Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), dobrovoljna je, volonterska i neprofitna služba javnog karaktera. Specijalizirana je za spašavanje s nepristupačnih terena i po teškim vremenskim prilikama, odnosno za sve situacije kod kojih treba primijeniti posebno stručno znanje i opremu za spašavanje. To uključuje nesreće u planinskim područjima, stijenama, speleološkim objektima, strmim i teško prohodnim terenima, te nesreće koje se dogode u posebno teškim vremenskim prilikama (snijeg, hladnoća, led, magla i sl.). Uz spašavanje nastradalih, prevencija nesreća je najvažniji oblik djelovanja HGSS-a. Kolektivno se ona ostvaruje dežurstvima na ugroženim područjima i uređenim skijalištima, osiguravanjem alpinističkih uspona, natjecanja i raznih planinarskih skupova, te educiranjem planinara.


SjedišteGalovićeva 8, 10000 Zagreb
Službeni webwww.hgss.hr
E-mailhgss@hgss.hr
Telefon/faks01/48-21-049
PročelnikJosip Granić

Upute za postupanje u slučaju nesreće u planini.


U Hrvatskom planinarskom savezu od 1950. više od pola stoljeća kao stručna komisija djelovala je Gorska služba spašavanja (GSS), služba za pružanje pomoći i spašavanje nastradalih u nepristupačnim planinskim područjima, u stijenama i speleološkim objektima. Od 2001. Hrvatska gorska služba spašavanja i njezine stanice su samostalne pravne osobe, udružene u Hrvatski planinarski savez. HGSS je članica međunarodne asocijacije spašavateljskih službi IKAR-CISA, a u svojemu radu intenzivno surađuje sa službom 112, policijom, vojskom, hitnom pomoći i drugim srodnim službama.

Članovi HGSS-a

Obavještajna točka HGSS-a

Službu čine najspremniji hrvatski alpinisti, speleolozi i planinari, koji su posebnom obukom osposobljeni za pružanje prve medicinske pomoći i osposobljeni za sve tehnike gorskog spašavanja, uključujući i spašavanja uz pomoć helikoptera, te za potrage na nepristupačnim terenima i uz pomoć potražnih pasa. Gorskim spašavateljem postaje se nakon određenog pripravničkog staža, tri tečaja (sedmodnevni tečaj ljetnih tehnika spašavanja, sedmodnevni tečaj zimskih tehnika spašavanja, tečaj speleospašavanja) te položenog ispita.

Transport unesrećenog planinara Područja rada HGSS-a često su i urbane sredine te druga neplaninska područja. To su akcije na visokim objektima, u prometnim nesrećama i na moru, te kod niza ekstremnih sportova (brdski biciklizam, rafting i slično). Osim toga, HGSS putem dežurstava osigurava sva važnija uređena skijališta u Hrvatskoj.


Stanice Hrvatske gorske službe spašavanja

Hrvatska gorska služba spašavanja organizirana je na teritorijalnoj osnovi u obliku stanica, čiji rad usklađuje i vodi Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS). Služba je u svom radu jedinstvena i poziv bilo kojoj stanici ili članu mobilizira potencijale cijele službe.


Web stranica Hrvatske gorske službe spašavanja: www.hgss.hr.

Spašavanje iz speleoloških objekata

Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Web Hrvatske gorske službe spašavanja | Postupanje u slučaju nesreće

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.