Hrvatska planinarska obilaznica

Znak Hrvatske planinarske obilazniceHrvatska planinarska obilaznica (HPO) je najveća i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obuhvaća najatraktivnije vrhove u svim hrvatskim planinama. Namjera Hrvatskog planinarskog saveza kod osnivanja obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove nego ih uputiti da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu visoka priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Hrvatsku planinarsku obilaznicu priredila je Komisija za planinarske putove HPS-a, a otvorena je 14. svibnja 2000. prigodom obilježavanja 125. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj.


POVEZNICE

KONTROLNE TOČKE

Obilaznica ima 158 kontrolnih točaka, koje su grupirane u 20 područja. Promjenom planinarske važnosti nekih točaka naknadno se mogu dodavati i nove kontrolne točke, a obavijesti o tome objavljuju se u časopisu »Hrvatski planinar« i na webu HPS-a.

Kontrolne točke HPO-a su najatraktivniji hrvatski vrhovi, a jedine kontrolne točke koje nisu vrhovi su Alpinistička zbir­ka u Zavičajnom muzeju u Ogulinu te Horvatove stube na Med­vednici. Pri obilasku kontrolnih točaka treba ponijeti dnevnik HPO-a, jastučić za žigove i fotoaparat. Potrebni broj kontrolnih točaka za svako područje upisan je uz naziv područja, a odabiremo ih prema želji. Taj broj je od 1 do 4 kontrolne točke u jednom području.

Popis svih kontrolnih točaka i obilje praktičnih podataka može se pronaći na stranici Hrvatski vrhovi.

Dinara, najviši vrh Republike Hrvatske (1831 m)

DNEVNIK

Dnevnik Hrvatske planinarske obilaznice Zainteresirani planinari mogu dnevnik HPO-a naručiti ili kupiti u Hrvatskom planinarskom savezu. Dnevnik se naručuje putem web trgovine HPS-a, telefonom ili e-mailom, a plaća pouzećem.

Obilaznik je dužan po primitku dnevnika upisati svoje osobne podatke čitkim velikim slovima i prilijepiti fotografiju.

DOKAZIVANJE OBILASKA

Posjet kontrolnim točkama HPO-a dokazuje se otiskom žigova u dnevniku HPO-a ili fotografijama.

Komisija za planinarske putove HPS-a na većinu vrhova postavila je metalne žigove. Za otiskivanje takvih žigova potrebno je ponijeti sa sobom jastučić s tintom. Osim metalnih žigova, priznaju se i svi žigovi koji se nalaze na kontrolnim točkama (ako se žig vrha nalazi u udaljenom planinarskom domu, ne može se priznati kao dokaz posjeta vrhu!). Ako žiga nema ili ako planinar to želi, posjet kontrolnoj točki može se dokazati i fotografijom planinara uz naziv kontrolne točke s oznakom nadmorske visine ili neki jednoznačno prepoznatljiv objekt na kontrolnoj točki (TV toranj, piramida, kapelica i sl.). Na jednoj fotografiji ne smije biti više od četvero ljudi, a obilaznik se mora jasno prepoznavati (treba se snimiti bez kape i sunčanih naočala).

Digitalno snimljene fotografije se mogu postaviti i u digitalni dnevnik HPO-a koji je dostupan na mrežnoj stranici https://hpo.hps.hr. Nakon registracije, u e-dnevniku treba uvrstiti dokazne snimke i upisati datum obilaska kontrolnih točaka. Obilaznik koji dokazuje obilazak elektroničkim dnevnikom mora nabaviti i dostaviti HPS-u tiskani dnevnik s upisanim osobnim podacima i napomenama u odgovarajućim kućicama da posjet kontrolnim točkama dokazuje fotografijama u elektroničkom dnevniku (registracija u e-dnevniku i postavljene fotografije nisu dostatne za izdavanje priznanja HPO-a)

PRIZNANJA OBILAZNICE

HPO ima šest stupnjeva priznanja:

  • Za brončanu značku treba obići potrebne kontrolne točke iz 10 područja i ukupno najmanje 25 kontrolnih točaka. Posjetitelj prema vlastitim željama izabire područja i potrebne kontrolne točke unutar njih.
  • Za srebrnu značku potrebno je obići potrebne kontrolne točke iz 15 područja i ukupno 50 kontrolnih točaka. Jedina obavezna točka za srebrnu značku je Dinara, a obilazak se dokazuje fotografijom na vrhu (žig nije dovoljan!).
  • Za zlatnu značku treba obići 75 kontrolnih točaka (potrebne kontrolne točke iz svih 20 područja i ostale KT po vlastitom izboru).
  • Za posebno priznanje treba obići 100 kontrolnih točaka (uvjeti za zlatnu značku i još 25 kontrolnih točaka po vlastitom izboru).
  • Za visoko priznanje treba obići 125 kontrolnih točaka (uvjeti za posebno priznanje i još 25 KT po vlastitom izboru).
  • Za najviše priznanje treba obići 155 kontrolnih točaka (uvjeti za visoko priznanje i još 30 kontrolnih točaka po vlastitom izboru).

Ako vlasnici prijašnjih izdanja (zaključno do 12. izdanja) žele obilaziti novouvrštene kontrolne točke sa ciljem da zamjene bilo koju kontrolnu točku u vlastitom izdanju dnevnika HPO-a, mogu to učiniti ali uz istodobnu primjenu novog uvjeta za stjecanje najvišeg priznanja (155 KT-a). Zamjena ma i jedne kontrolne točke novo uvrštenom samim time znači i prihvaćanje obilaska prema novim pravilima obilaska (izuzetak su: Krčmar - zamjena za Oštri Medvjeđak i Črmuž (Črmažov) vrh, zamjena za Okrugljak), ali i novo uvrštene kontrolne točke obiđene bez nakane da se njima zamjeni bilo koja kontrolna točka iz vlastitog izdanja dnevnika HPO-a. Priznat će se obilazak kontrolnih točaka koje su obiđene prije nego što su ukinute ili zamjenjene.

Vrijeme obilaska nije ograničeno. Za ranija izdanja dnevnika HPO-a vrijede uvjeti stjecanja pojedinih priznanja kako je napisano u njima. Vlasnici prvih pet izdanja dnevnika HPO-a, u kojima još nije bilo pravilnikom uspostavljeno šest stupnjeva priznanja, mogu ih osvojiti obilaskom naknadno uvrštenih kontrolnih točaka u jednom od idućih izdanja (od 6. nadalje).

Kada stekne uvjete za priznanje, planinar treba dnevnik i fotografije poslati na adresu HPS-a (Kozarčeva 22, 10000 Zagreb). Komisija za planinarske putove HPS-a pregledat će dnevnik i u roku od 15 dana dodijeliti odgovarajuće priznanje, a ako postoje nejasnoće, zatražiti dodatna objašnjenja. Posebno, visoko i najviše priznanje uručuju se sredinom prosinca na svečanosti koju priprema Komisija za planinarske putove HPS-a.

Popis planinara kojima su dodijeljena priznanja HPO-a dostupan OVDJE.

VODIČI I ZEMLJOVIDI

Vodič po Hrvatskoj planinarskoj obilaznici Pristupi kontrolnim točkama opisani su u vodiču »Hrvatska planinarska obilaznica« i u »Planinarskom vodiču po Hrvatskoj« Alana Čaplara te u drugim planinarskim vodičima. Pri odabiru pristupa mogu pomoći planinarski zemljovidi i zemljovidi u izdanju nacionalnih parkova, parkova prirode, turističkih zajednica, opisi i skice u dnevnicima lokalnih obilaznica, časopisu »Hrvatski planinar«, na internetu i sl. Popis kontrolnih točaka i obilje praktičnih podataka možete pronaći na stranici Hrvatski vrhovi.

NAPOMENE OBILAZNICIMA

Hrvatska planinarska obilaznica obilazi se na vlastitu odgovornost, uz poštovanje pravila sigurnog boravka u planinama. Koristite upute iz planinarskih vodiča za sigurno kretanje po markiranim putovima do KT. Iako je do nekih KT moguć cestovni pristup, automobil treba ostaviti u podnožju planine ili na nekom prikladnom mjestu na planini i KT obići pješice, jer je ovo planinarska obilaznica. Obilaznik je dužan osobno obići KT, u protivnom krši načela planinarske etike.

Područja Hrvatske planinarske obilaznice

Poveznice
Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
Hrvatski vrhovi - KT HPO-a | Popis obilaznika HPO-a | Pregled mikrolokacija, vrsta i stanja žigova HPO-a
Interaktivna planinarska karta Hrvatske | E-dnevnik HPO-a | Planinarske obilaznice
Komisija za planinarske putove | Novosti iz Komisije za planinarske putove | Web trgovina


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez