Bilogora – Stankov vrh

KT HPO 2.2., 309 m

Bilogora – Stankov vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Stankov vrh je najviši vrh Bilogore, ali je zapravo neznatno uzvišenje u prostranom šumovitom i blago brežuljkastom krajoliku Bilo – Rajčevica. Na najvišoj točki su kameni stup s obilježjem vrha i nekoliko drvenih klupa sa stolovima. Na kartama je označen kao Rijeka ili Bilo (ujedno i naziv gorske kose na kojoj se nalazi), a koprivnički su ga planinari nazvali po svojem zaslužnom članu Stanku Šafaru. Vrh je lako dostupan i automobilom; od mak. ceste do njega je pedesetak metara. Po svojoj visini Bilogora je najmanja, ali po svojoj površini jedna od najvećih hrvatskih gora. Iako se u geografskom smislu ubraja među humlje, ona je zbog svog položaja usred prostrane ravnice uočljiva i istaknuta.
INFO

Vidik S vrha nema vidika
Koordinate N 46° 4' 53.9'' E 16° 49' 31.0''
Žig Metalni žig pričvršćen je na kamenom stupu sa spomen-pločama kojim je označen vrh
Prilazi Prijevoj iznad Jagnjedovca – Stankov vrh 30'
Koprivnica – Starigrad – Podravkin rekreacijski centar – Stankov vrh 3.30 h
Koprivnički Bregi – Glogovac – Stankov vrh 2 h
(ž. st.Subotica Podravska ili ž. st. Rasinja) – pl. kuća "Rudi Jurić" na Pesku – izletište Črna Gora – Podravkin rekreacijski centar – prijevoj iznad Jagnjedovca – Stankov vrh 5 h
Nadomak Stankova vrha (50 metara od vrha) prolazi makadamska cesta koja počinje kao odvojak na prijevoju magistralne ceste Bjelovar - Koprivnica iznad Jagnjedovca. Tom makadamskom cestom ili markiranom stazom koja je krati, od prijevoja se do vrha stiže za pola sata laganog hoda.
Zemljovid Stankov vrh nije obuhvaćen nijednim planinarskim zemljovidom
KT drugih obilaznica Koprivnički planinarski put

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez