Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Budakovo brdo – vrh

KT HPO 12.4., 1317 m

Budakovo brdo – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Budakovo brdo je slikovit gorski hrbat u središtu srednjeg Velebita, u vršnom dijelu potpuno travnat i po tome izdaleka prepoznatljiv. Na širem području Budakova brda nalazi se jedno od četiri poznata staništa čuvene velebitske degenije.


INFO

Vidik Zbog svoga položaja i visine pruža vidik i na primorsku i na kopnenu stranu Velebita
Koordinate N 44° 34' 57.6'' E 15° 4' 25.2''
Žig Na vrhu je kutija za upisnu knjigu, a metalni je žig zavaren na stupu ispod kutije
Prilazi Bačić duliba – križanje pod Bačić kukom – Budakovo brdo 1.45 h
Skorpovački prijevoj – Budakovo brdo 1.15 h
Pl. kuća Kugina kuća – Budakovo brdo 2:30 h
Prilaz iz Bačić dulibe podnožjem Bačić kuka orijentacijski je najjednostavniji, a sa Skorpovačkog prijevoja na novijem kraku dabarske ceste (preko Skorpovca) nešto kraći. Atraktivniji je uspon iz Bačić dulibe, a može se povezati i s usponom na Bačić kuk, koji je također KT HPO-a. Taj uspon započinje od ceste u Bačić dulibi kod planinarskog žiga. Lijevo od ceste se uspinje širok, ali strm put 10' do prijevoja i ulaska u Bačić dolac (desno je kratak odvojak do špilje s vodom pod Vrankovića kukom). Put se dalje dugo uspinje travnatim terenom, a zatim strmo šumom do križanja markacija u šumi pod Bačić kukom: desno na vrh Bačić kuka 45', ravno 1 h na Budakovo brdo, a lijevo 20' do Bačić kose. Tko želi dalje na Budakovo brdo, treba na križanju nastaviti ravno usponom 30' do mjesta gdje put izlazi u pojas livada. Nastavak puta je uspon ravno uzbrdo po jasno izraženom travnatom grebenu do vršne točke Budakova brda.
Zemljovidi: Srednji Velebit, 17 (Smand), Dabarski kukovi (Srednji Velebit), 17a (Smand)
KT drugih obilaznica: Velebitska obilaznica, 40 vrhova za 40 godina PD Kamenjak

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.