Burni Bitoraj – vrh Bitoraj

KT HPO 8.11., 1386 m

Burni Bitoraj – vrh Bitoraj 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Vrh Bitoraja je skupina stijena koje strše iznad šumske vegetacije koja prekriva cijelu planinu. Vrh je ujedno jedini vidikovac na Bitoraju. Prvi zapisani uspon na Burni Bitoraj izveo je V. Borbas iz Pešte oko 1875. godine. Česta i snažna bura pribavila je Bitoraju i ime Burni Bitoraj. Malo ispod vrha (15') nalazi se jednostavno drveno planinarsko sklonište Bitorajka o kojemu skrbi PD Bitoraj iz Zagreba. Sklonište se snabdijeva vodom iz cisterne, a za noćenje treba ponijeti spavaću vreću.


INFO

Vidik Vidik je orijentiran prema istoku - u dubini se lijepo vidi zanimljiva skupina rastrganih stijena, a u daljini naselja Sunger i Mrkopalj
Koordinate N 45° 17' 33.1'' E 14° 47' 25.0''
Žig Na vrhu je uzidan metalni žig
Prilazi Vrata – pl. sklonište Bitorajka – Bitoraj 2.45 h
Sunger – Brestova Draga – Bitoraj 2.30 h
Lič – Javorje – Bitoraj 4.30 h
Tuk – Čelimbaša – Bitoraj 7 h
Kao i za Viševicu, najkraća mogućnost uspona na Bitoraj je putom od sedla Javorja. Preko Javorja vodi solidna mak. cesta koja iz Vrata (9 km) ide prema Ravnom i Bribiru. Cesta nije markirana, ali može dobro poslužiti za prilaz u područje Bitoraja i Viševice jer je sve do Javorja prohodna za automobile. Od klasičnih planinarskih prilaza, najpogodniji su putovi iz Vrata (od željezničke stanice) i iz Sungera, naselja poznatog po prekrasnim šumama (Sungerski lug).
Zemljovid Goranski pl. put, GPP (Smand / HPD Zagreb-Matica), Gorski kotar II (Bitoraj, Viševica), 12 (Smand)
KT drugih obilaznica Goranski planinarski put (GPP), Hrvatske planinarske kuće (planinarsko sklonište Bitorajka pod vrhom)

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez