Dugi otok – vrh Orljak

KT HPO 16.3., 301 m

Dugi otok – vrh Orljak 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Orljak je jedan u nizu lijepih razglednih vrhova na izduženom grebenu Dugog otoka. Vrh je označen natpisom. Iako je u starijim izdanjima Dnevnika HPO a navedeno da je visina 270 m, taj je podatak pogrešan jer je prava visina vrha 301 m. Orljak nije najviši vrh Dugog otoka, nego je zamjena za vrh Velu stražu (338 m) na kojemu je nepristupačan vojni objekt.


INFO

Vidik S vrha se pruža vidik prema otocima Ravi i Ižu te nizu manjih otoka Zadarskog otočja, a na drugu stranu prema otvorenom moru
Koordinate N 44° 0' 43.3'' E 15° 2' 27.9''
Žig Metalni žig nalazi se u blizini križa na vrhu
Prilazi Kamenolom uz cestu Savar – Luka – Orljak 1 h
Markacije počinju kod napuštenog kamenoloma 6 km od Savara i 8 km od skretanja s glavne ceste za naselje Luku. Kod kamenoloma su ostaci građevina, a njima nasuprot repetitor mobilne telefonske mreže. Markacija s kolnog puta za špilju Strašnu peć već nakon 30 m skreće lijevo i uspinje se 20' do križanja. Lijevo se odvaja markacija za vrh Oštrovicu (275 m, 5'), d. se na drugu stranu otoka spušta put prema Strašnoj peći, a naš put nastavlja ravno 15' krševitim hrptom do mjesta gdje se desno odvaja drugi put za Strašnu peć i uvalu Kalac (taj se put spušta 40' vrlo strmo kroz kamenjar, a završava točno pred otvorom špilje). Od drugog križanja do vrha Orljaka stiže se za 30', najprije blago nizbrdo, a zatim kratko strmo uzbrdo. Tko želi posjetiti špilju Strašnu peć treba se ranije najaviti turističkom uredu. Od glavne ceste do Strašne peći može se doći kolnim putom (3 km ili 50'). Put do špilje je uzak i stoga se ne preporučuje za osobna vozila.
Zemljovid Orljak nije obuhvaćen nijednim planinarskim zemljovidom
KT drugih obilaznica Orljak nije KT drugih obilaznica

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez