Gromovača – vrh

KT HPO 11.6., 1676

Gromovača – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Gromovača je najviši vrh Rožanskih kukova. Sam vrh je kamenit, ali ne odaje dojam osobite visine. Posjet Gromovači zanimljiv je i zbog toga što posjetitelj na prilazu ima priliku upoznati najljepši dio Premužićeve staze, građenog uzdužnog puta koji se proteže od Zavižana do Baških Oštarija u dužinu od 57 km, prolazeći kroz najljepše i najnepristupačnije predjele Velebita. Posebno je impresivna dionica Premužićeve staze kroz inače posve nepristupačan krš Rožanskih kukova, i to je uistinu pravo graditeljsko remek-djelo.


INFO

Vidik Gromovača je najpregledniji vidikovac na veličanstveni kameniti labirint Rožanskih kukova. Izniman je i vidik na more, a s vrha se u daljini može vidjeti i planinarski dom Zavižan
Koordinate N 44° 46' 23.3'' E 14° 59' 3.8''
Žig Na vrhu je ugrađen metalni žig nekoliko metara istočno od vršne točke
Prilazi Pl. dom Zavižan – Rožanski kukovi – Gromovača 2.45 h
Pl. kuća Alan – Crikvena – Rossijevo sklonište – Gromovača 3.20 h
Tromeđa – Rossijevo sklonište – Gromovača 2.10 h
Najpogodniji i najatraktivniji je prilaz od planinarskog doma Zavižan. Cestom koja vodi kroz Zavižansku kotlinu treba poći još 2 km do putokaza gdje se desno odvaja Premužićeva staza prema Rožanskim kukovima (45' od planinarskog doma Zavižan). Staza nakon 30' ulazi u sve krševitije područje i iznenada stiže u kamenito područje Rožanskih kukova. Jedan sat od ceste, usred kamenitog amfiteatra, stižemo pred spomen natpis Anti Premužiću. Za još 45' staza stiže pod stjenovitu Gromovaču, a ubrzo i do odvojka za uspon na njezin vrh. Uspon nije težak ni opasan iako je na nekim mjestima korisno rukama se pridržati za grane ili stijene.
Zemljovid Sjeverni Velebit, 16 (Smand), Nacionalni park Sjeverni Velebit, 16a (Smand)
KT drugih obilaznica Velebitski planinarski put (VPP)
footer
Copyright 2022 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.