Hrastovička gora – vrh Cepeliš

KT HPO 7.5., 415 m

Hrastovička gora – vrh Cepeliš 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Cepeliš, najviši vrh Hrastovičke gore, poznat je i pod nazivom Piramida, po geodetskoj piramidi što su je krajiške vlasti podigle 1864. godine. Ime Cepeliš ima i selo na sjevernoj strani Hrastovičke gore, odakle do vrha vodi nemarkiran kolni put. U blizini geodetske piramide naziru se temelji nekadašnje planinarske kuće, podignute prije Drugoga svjetskog rata. Zanimljivo je da ta kuća nije propala, nego je rastavljena u drvene grede, premještena u jedno od obližnjih sela i do danas se koristi. Na vrhu je 2007. godine sagrađena nova planinarska kuća Matija Filjak. To je velika katnica sa zidanim prizemljem i drvenim katom.
INFO

Vidik S vrha nema vidika
Koordinate N 45° 23' 45.3'' E 16° 16' 15.6''
Žig Metalni žig nalazi se na zidu planinarske kuće Matija Filjak na vrhu
Prilazi Hrastovica – Cepeliš 1 h
Hrastovica – stari grad Hrastovica – vrh Cepeliš 1:30 h
Petrinja – selo Cepeliš – vrh Cepeliš 2 h
Postoji više mogućih prilaza na vrh Hrastovičke gore, no glavno je ishodište naselje Hrastovica na istočnom podnožju gore, u blizini Petrinje. Iz Hrastovice do vrha postoje dvije varijante puta pa se može isplanirati lijep kratak kružni izlet.
Markacije u Petrinji počinju na mostu na Petrinjčici u Ulici Matije Gupca, vode nasipom uz Petrinjčicu do zadnjeg mosta, te tada Ulicom Mate Bučara pored zapuštenog restorana Vila. Nakon križanja s drugim markiranim putom iz Petrinje markacije ulaze u šumu i dalje kroz selo Cepeliš vode za vrh Hrastovičke gore.
Zemljovid Hrastovička gora nije obuhvaćena nijednim planinarskim zemljovidom
KT drugih obilaznica Hrvatske planinarske kuće (planinarska kuća Cepeliš)
Napomena Nažalost, Hrastovička gora je tijekom Domovinskog rata bila zahvaćena ratnim djelovanjima, no treba napomenuti da se minski nesigurnim smatra samo sjeverni dio kod Petrinje u kojemu nema planinarskih putova. Minski sumnjiva područja označena su pločama Hrvatskog centra za razminiranje.

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez