Hvar – vrh Sv. Nikola

KT HPO 16.6., 626 m

Hvar – vrh Sv. Nikola
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Sv. Nikola, najviši vrh otoka Hvara, treći je po visini otočni vrh u Hrvatskoj. Na vrhu je slikovita kapela sv. Nikole iz 15. stoljeća i povelik kameni križ. Osnovnu crtu reljefu cijeloga otoka daje planinski greben duž južne strane otoka sa strmim stjenovitim padinama. Najviši vrhovi otoka nalaze se povrh južne obale, od Zavale do Sv. Nedjelje.


INFO

Vidik Vidik je lijep prema otoku Braču i Vidovoj gori, Korčuli, Visu i kopnu
Koordinate N 43° 8' 40.3'' E 16° 35' 51.2''
Žig Na istočnoj strani kapele Sv. Nikole postavljene su dvije kutije s upisnim knjigama, a u planinarskoj je kutiji žig vrha. Metalni žig nalazi se na zidu kapele sv. Nikole
Prilazi Dol (kod Staroga Grada) – Sv. Nikola 2.15 h Svirče – Sv. Nikola 2.15 h Sv. Nedjelja – Sv. Nikola 1.30 h
Planinarski putovi koji na Sv. Nikolu polaze iz Dola i Svirča dugi su 2.15 h. Najkraći je, ali i najstrmiji put na Sv. Nikolu iz Sv. Nedjelje na južnoj obali. Nadomak vrha se može stići i automobilom. Stara cesta započinje kod crkve u Dolu u blizini Staroga Grada. U razmjerno je lošem stanju pa treba voziti polako i oprezno. Kraća je novija cesta koja započinje kao odvojak neposredno iza tunela na cesti Stari Grad - Hvar. Ceste se spajaju na prijevoju 1h prije vrha. Slaba cesta dalje se nastavlja položitijim terenom, mimo osamljenog gospodarstva prema dobro uočljivom vrhu. Od završetka ceste markacija se kamenjarom penje do vatrogasne promatračnice, križa i kapele na vrhu.
Zemljovid Sv. Nikola nije prikazan ni na jednom planinarskom zemljovidu
KT drugih obilaznica Sv. Nikola nije KT drugih obilaznica

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez