Ist – vrh Straža

KT HPO 15.6., 175 m

Ist – vrh Straža
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Straža je najviši vrh na otoku Istu. Na vrhu se nalazi geodetski stup, a 50 metara jugoistočno zidana crkva Gospe od Zdravlja, podignuta 1865. godine.


INFO

Vidik S vrha se pruža pregledan vidik na more, Zadarsko otočje i Velebit. Od sjevera prema istoku prostire se Velebit s lako prepoznatljivim najvišim vrhovima, a ispred njega izduženi Pag. Na jugoistočnoj strani vide se Zadar i Vrčevo te Ugljan, Sestrunj, Molat i Dugi otok. Od sjevera prema zapadu vide se Rab i Lošinj te Ilovik, a ispred njih Olib, Silba i Premuda.
Koordinate N 44° 16' 42.6'' E 14° 46' 13.8''
Žig Metalni žig nalazi se na visokom zidu, s lijeve strane širokih stepenica koje vode na betonsku terasu ispred crkve
Prilaz Ist - Straža 40 min
Uspon započinje od župne crkve Sv. Nikole u Širokoj uvali. Betonskim odvojkom iz središta Ista treba poći u i. smjeru, prateći putokaz s natpisima Crkva Gospe od Sniga i Vidikovac. Put najprije vodi mimo kuća 200 m do križanja na kojem su hidrant i mala trafostanica te se nastavlja u blagom d. zavoju do zadnje kuće. Slijedi uspon uza suhozid i kroz makiju ugaženom stazom prema vrhu. Dio puta uređen je kao Križni put. Kod zadnje postaje i crkve nastavlja se uska grebenska staza kroz makiju do geodetskog trigonometra na vrhu.
Zemljovid Ist nije obuhvaćen nijednim planinarskim zemljovidom.
KT drugih obilaznica Straža na Istu nije kontrolna točka nijedne druge planinarske obilaznice.

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez