Jelenc – vrh

KT HPO 9.8., 1442 m

Jelenc – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Jelenc je zadnji u nizu planinarima zanimljivih vrhova koji se od Snježnika pružaju prema sjeverozapadu. Sam vrh je kamenit. Na istočnim padinama vrha mnogo je planinskog cvijeća.


INFO

Vidik S vrha su lijepi vidici na kamenitu Planinu, na Guslicu koju prepoznajemo po napuštenim vojnim objektima te još dalje, na Snježnik i Risnjak. U podnožju se dobro vidi livada Lividraga
Koordinate N 45° 29' 13.7'' E 14° 33' 12.5''
Žig Na vrhu je metalni žig
Prilazi Platak – Jelenc 2.45 h
Na Jelenc se najjednostavnije može doći s Platka. Prilaz se može skratiti vozilom tako da se s Platka nastavi ravno cestom, sve dok ne postane previše loša za vožnju. Markacija s Platka oko 2 h prati cestu. Nakon 2,5 km od Platka glavna cesta vodi prema Trsteniku, a put prema Jelencu i prema Prezidu odvaja se d. krakom ceste. Cesta se stalno penje, a nakon daljnjih 5 km desno se odvaja naša markacija za Jelenc (ravno nastavlja GPP prema Prezidu). Naša se markacija uspinje 30' kroz šumu i pod vrhom stiže na križanje s markiranim putom iz smjera Planine. Od spoja putova do vrha ima još 15' uspona. Do Jelenca se može doći i putom s Guslice i Planine, no taj je pristup duži i naporniji.
Zemljovid Goranski pl. put, GPP (Smand / HPD Zagreb-Matica), Gorski kotar IV (Risnjak, Snježnik), 14 (Smand)
KT drugih obilaznica Goranski planinarski put (GPP), Gorska staza Branka Lončara, 40 vrhova za 40 godina PD Kamenjak
footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.