Kameni svati – vrh

KT HPO 4.6., 482 m

Kameni svati – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Kameni svati su skupina dolomitnih stijena osovljenih na zapadnom rubu Medvednice, neposredno iznad sela Jablanovca. Prema narodnoj predaji, stijene su nastale tako što je majka nekog mladoženje, nezadovoljna budućom snahom, kletvom okamenila svatove. O tome govori i pjesma »Kameni svatovi« Augusta Šenoe, napisana 1869. godine. Na udaljenosti 5' od vrha je planinarska kuća Kameni svati (480 m). Otvorena je nedjeljom, a od dežurnog se planinara može dobiti osvježenje i čaj. Kućom upravlja HPD Susedgrad. Izletnike koji Kamene svate posjete barem jedanput u svako godišnje doba HPD Susedgrad nagrađuje lijepom značkom. Posjet se dokazuje žigom koji se otiskuje u dnevnik obilaznice Četiri godišnja doba na Kamenim svatima.


INFO

Vidik S Kamenih svata pruža se lijep vidik na Samoborsko gorje i dio Hrvatskog zagorja
Koordinate N 45° 51' 58.8'' E 15° 51' 11.9''
Žig Metalni žig je na vidikovcu prema Jablanovcu, oko 100 m od najvišeg vrha (koji je u šumi)
Prilazi Jablanovec – Kameni svati 1.15 h
Ivanec – Kameni svati 1.15 h
Podsused – Susedgrad – Kameni svati 3.20 h
Ponikve – Kameni svati 1.15 h
G. Stenjevec – pl. dom Glavica – Kameni svati 2 h
Najkraći prilaz iz sela Jablanovca razmjerno je strm, a nakon kiša i otapanja snijega i vrlo blatnjav. Lakši su, ali nešto duži prilazi s Ponikava, gdje završava tzv. »Zelena magistrala«. Izlet na Kamene svate lako se može povezati s posjetom pl. domu na Glavici.
Zemljovid Medvednica, zapadni dio, 01 (Smand)
KT drugih obilaznica Četiri godišnja doba na Kamenim svatima, Planinarski put Medvednicom, Planinarska obilaznica Hej-lop, Hrvatske pl. kuće

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez