Kamenjak – vrh

KT HPO 9.12., 837 m

Kamenjak – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Kamenjak je mala osamljena skupina strmih vapnenačkih litica što se dižu iz šume iznad istočne strane Grobničkog polja. U tom slikovitom hrptu, koji se pruža u dužinu od 600 m u dinarskom smjeru, ističu se tri vrha - glavni vrh (V. Kamenjak, 837 m), zapadni (685 m, nije planinarski obrađen) i jugoistočni (Mali Kamenjak, 771 m). Ovaj posljednji je najslikovitiji, a pruža i najljepši vidik.


INFO

Vidik S glavnog vrha, na kojemu je žig, vidik se pruža na područje od Obruča do Snježnika, a s južne strane je ograničen šumom
Koordinate N 45° 22' 43.8'' E 14° 33' 18.6''
Žig Žig je u tuljcu na vrhu. Na vrhu je i metalni žig
Prilazi Zaselak Kamenjak – vrh V. Kamenjak 1 h
Škrljevo – vrh V. Kamenjak 3 h
Polazište je kod napuštenog zaselka Kamenjaka na staroj riječkoj cesti Rijeka – Gornje Jelenje (Lujzijani), u travnatoj uvali između Kamenjaka i prvih obronaka Velog Pliša ispod Platka. Glavni orijentir je gostionica uz cestu, no početna markacija je 500 m istočno od nje, na proširenju za parkiranje automobila južno od ceste. S parkirališta markacije prvo vode 10' položeno šumskim putom do početka vojne mulatijere, a zatim se njome uspinju 5' do raskrižja. Desno je uspon na najviši vrh, a lijevo skreće put na vrh Mali Kamenjak i silazno prema Škrljevu. Za uspon na glavni vrh nastavljamo mulatijerom desno, stalnim usponom, u nekoliko zavoja, do lijepe livade, a zatim se mulatijera u strmijim i kraćim zavojima penje u stjenovit vršni dio.
Zemljovid Goranski pl. put, GPP (Smand / HPD Zagreb-Matica)
KT drugih obilaznica Oko riječkih baklji, 40 vrhova za 40 godina PD Kamenjak, Nagrada planine Kamenjaka (100.000 metara)

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez