Kozjak kod Kijeva - vrh Bat

KT HPO 17.5., 1206 m

Kozjak kod Kijeva - vrh Bat
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Bat je najviši vrh Kijevskog Kozjaka. S vrha u dubinu sjeverno i istočno spušta se stijena visoka oko 150 metara. Nekoliko desetaka metara sjevernije od glavnoga vrha nalazi se velik metalni križ okrenut prema Kijevu.


INFO

Vidik S vrha se pruža prekrasan vidik sjeverno na selo Kijevo i prema Dinari, na istoku se vide Troglav, jugoistočno Peručko jezero i Svilaja, na jugu se vidi Moseć i dalje jugozapadno Promina, Petrovo polje i Drniš
Koordinate N 43° 57' 47.0'' E 16° 19' 47.9''
Žig Metalni žig je u stijeni na vrhu (malo prije križa, s desne strane)
Prilazi Kijevo – Bat 2.30 h
Početak jedinog puta za uspon je u Kijevu na državnoj cesti Vrlika – Knin, kod osnovne škole, 1 km prije skretanja prema Glavašu i Uništima (gledano iz smjera Knina). Odanle treba poći najprije za markacijom kroz selo, prema uočljivom masivu Kozjaka. Nakon 10' hoda markacija presijeca seosku asf. cestu i nastavlja širokim kolnim putom po ravnom terenu. Budući da se ide otvorenim terenom, markacije su rijetke. Nakon 20' kolni put stiže do visoke žičane ograde lovišta. Da bi se moglo proći kroz ograđeni prostor, na ulazu i izlazu iz njega (30' dalje) koncesionar lovišta postavio je metalne ljestve. Nakon izlaska iz ograđenoh lovišta, markacija se dalje strmije, u zavojima, kroz šumu 20', uspinje na prijevoj Bilo. Tu staza izlazi iz šume na travnati hrbat i njime vodi desno do vrha.
Zemljovid Kijevski Kozjak nije prikazan ni na jednom planinarskom zemljovidu
KT drugih obilaznica Najviši vrhovi hrvatskih županija (zamjena za Dinaru u području Šibensko-kninske županije)

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez