Kremen – vrh

KT HPO 14.4., 1590 m

Kremen – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Kremen je po visini peta planina u našoj zemlji, iza Dinare, Biokova, Velebita i Ličke Plješivice. Odlikuje se istim obilježjima kao i druge ličke planine; krševit je i šumovit, a dodatnu mu draž daju široki vidici koji se pružaju sa samoga vrha. Vrh je travnata glavica s betonskim geodetskim stupom iznad stijena i šumskog pojasa. Kremen je najviši vrh Zadarske županije.


INFO

Vidik Budući da vršni hrbat i sam vrh strše iznad šume, vidici su upravo oduševljavajući. Posebno se lijepo vide Ozeblin na Plješivici, ličko sredogorje, Velebit i bosanske planine
Koordinate N 44° 27' 50.9'' E 15° 53' 11.1''
Žig Na vrhu je geodetski stup s kutijom i metalnim žigom
Prilazi Mazinski prijevoj – izvor Kovačević luka – Ledina (izvor Klapavica) – Kremen 2.30 h
Jedini prilazni put vodi s Mazinskog prijevoja na cesti Bruvno – Donji Lapac, na početku Mazinskog polja. Ide se sporednom cestom do izvora Kovačevića luka, gdje se skreće uzbrdo kroz šumu do ruba livade Ledine. Na toj livadi pod stijenama nalazi se izdašan izvor Klapavica (5' lijevo od glavnog puta). Od tamo vrlo strmo kroz šumu do grebena i grebenom još 15' do vrha. Od prijevoja do vrha Kremena treba se popeti 770 m, za što trebaju dva i pol sata. Pri planiranju izleta treba računati na to da se na Kremenu snijeg dugo zadržava, čak do sredine svibnja.
Zemljovid Kremen nije obuhvaćen nijednim planinarskim zemljovidom
KT drugih obilaznica Najviši vrhovi hrvatskih županija, Lički gorski biseri
footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.