Kremen – vrh

KT HPO 14.4., 1590 m

Kremen – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Kremen je travnata glavica s betonskim geodetskim stupom iznad stijena i šumskog pojasa. Budući da vršni hrbat i sam vrh strše iznad šume, vidici s vrha su upravo oduševljavajući. Posebno se lijepo vide Ozeblin na Plješivici, ličko sredogorje, Velebit i bosanske planine. Kremen je najviši vrh Zadarske županije. Žig vrha nalazi se na betonskom bloku u blizini geodetskog stupa.


INFO

Vidik Budući da vršni hrbat i sam vrh strše iznad šume, vidici su upravo oduševljavajući. Posebno se lijepo vide Ozeblin na Plješivici, ličko sredogorje, Velebit i bosanske planine
Koordinate N 44° 27' 50.9'' E 15° 53' 11.1''
Žig Na vrhu je geodetski stup, a pored njega manji betonski blok s metalnim žigom
Prilazi Mazinski prijevoj – izvor Kovačević luka – Ledina (izvor Klapavica) – Kremen 2.30 h
Jedini prilazni put vodi s Mazinskog prijevoja na cesti Bruvno – Donji Lapac, na početku Mazinskog polja. Ide se sporednom cestom do izvora Kovačevića luka, gdje se skreće uzbrdo kroz šumu do ruba livade Ledine. Na toj livadi pod stijenama nalazi se izdašan izvor Klapavica (5' lijevo od glavnog puta). Od tamo vrlo strmo kroz šumu do grebena i grebenom još 15' do vrha. Od prijevoja do vrha Kremena treba se popeti 770 m, za što trebaju dva i pol sata. Pri planiranju izleta treba računati na to da se na Kremenu snijeg dugo zadržava, čak do sredine svibnja.
Zemljovid Kremen nije obuhvaćen nijednim planinarskim zemljovidom
KT drugih obilaznica Najviši vrhovi hrvatskih županija, Lički gorski biseri

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez