Krk – vrh Obzova

KT HPO 15.1., 569 m

Krk – vrh Obzova 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Obzova je najviši vrh na otoku Krku. Kao i cijelo visinsko područje oko njega, i on je potpuno kamenit. Zanimljive su velike lokve u blizini vrha koje su služile za napajanje stoke. Osim Obzove, na otoku je još mnogo zanimljivih planinarskih odredišta koja omogućuju raznovrsne lakše i teže planinarske izlete. Treba znati da je na otoku Krku, osim putova obilježenih planinarskim markacijama, dio starih putova obilježen i turističkim markacijama i putokazima u raznim bojama (po »češkom modelu«).
INFO

Vidik Vidik je ograničen uglavnom na valovitu visoravan oko vrha, ali sa spusta u Baščansku Dragu otvaraju se lijepi vidici na Bašku. U daljini se vide planine koje okružuju Riječki zaljev
Koordinate N 44° 59' 39.6'' E 14° 41' 13.8''
Žig Na vrhu, na kamenoj kupi, je metalni žig
Prilazi Treskavac – Veli vrh – Obzova 1.30 h
Bašćanska Draga – Obzova 2 h
Punat (Prgon) – Obzova 2.20 h
Najlakši je prilaz s prijevoja Treskavca, najviše točke na cesti Krk - Baška, odakle treba savladati najmanju visinsku razliku. Točno na prijevoju desno se odvaja krak ceste kojim se hodanje može skratiti za 30'. Laganim usponom preko Velog vrha stiže se na hrbat Obzove, kojim se, prateći markaciju kroz kamenjar, za 40' stiže do vrha. Vrh nije osobito istaknut s visoravni koja ga okružuje. Planinarenje po Obzovi može biti otežano zbog žege (cijeli je put izložen suncu) ili zbog bure.
Zemljovid Pastirske staze Punat - Stara Baška (Turistička zajednica općine Punat)
KT drugih obilaznica Pl. put Oko riječkih baklji, 40 vrhova za 40 godina PD Kamenjak

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez