Lastovo – vrh Sozanj

KT HPO 16.9., 231 m

Lastovo – vrh Sozanj 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Sozanj se ističe na sjevernoj strani otoka Lastova kao vrlo zašiljena kamenita glavica. Na vrhu je vatrogasna promatračnica. Najviši vrh Lastova je Hum (417 m), gdje su vojarna i kapela sv. Jurja iz 15. stoljeća. Na Hum se može lako doći širokom asf. cestom iz trajektne luke Ubli. Cesta završava na prostranom helidromu u blizini vrha i zanimljiva je zbog širokih vidika. Sozanj je planinarski zanimljiviji. Cijeli je otok vrlo slikovit, zbog čega je zajedno s otočićima i hridima koje ga okružuju 2006. godine proglašen parkom prirode.


INFO

Vidik Iako nije osobito visok, Sozanj je najatraktivniji vrh na Lastovu upravo zbog vidika koji se pruža od Palagruže preko Visa i Korčule do Mljeta
Koordinate N 42° 46' 23.9'' E 16° 51' 35.6''
Žig Metalni žig nalazi se na vrhu
Prilazi Farma Sozanj – Sozanj 20'
Jedini uspon na vrh počinje kod farme Sozanj, točno na prijevoju ceste Ubli - Lastovo, 11 km od trajektne luke Ubli. Uspon nije markiran planinarskim oznakama, ali je vrlo jedŹnostavan i kratak. Na prijevoju ceste je proširenje pogodno za parkiranje. Lijevo od trafostanice na prijevoju nalaze se drvena vratašca kroz koja se ulazi u ograđeni prostor iza farme Sozanj. Nakon dvadesetak stuba dolazi se na ugažen put koji vodi kratko kroz šumu pa zatim otvorenijim terenom 20' do vrha. Prilaz iz uvale Zaklopatice, koji je nekada bio markiran, sada je zarastao, a stare markacije su izblijedjele.
Zemljovid Lastovsko otočje – Hrvatska gorska služba spašavanja
KT drugih obilaznica Sozanj nije KT drugih obilaznica

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez