Lička Plješivica – vrh Ozeblin

KT HPO 14.1., 1657 m

Lička Plješivica – vrh Ozeblin 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Ozeblin je najviši vrh Ličke Plješivice. Na vrhu, koji ima oblik izdužene travnate zaravni, stoji velika zahrđala metalna ploča kakva se prije koristila za telekomunikacijske potrebe. Lička Plješivica je izdužena planinska barijera koja poput zida razdvaja ličku visoravan od Pounja i Bosanske krajine. Pruža se dinarskim smjerom sjeverozapad-jugoistok od Medvjeđaka na sjeveru do Kremena i Poštaka na jugu više od 100 km. Glavna karakteristika Plješivice i njezina gotovo jedina vrijednost jest veliko šumsko bogatstvo.
INFO

Vidik S vrha se pruža prostran vidik prema Lici, Velebitu, Krbavskom polju, Goloj Plješivici, Donjem Lapcu i preko njega na bosanske planine
Koordinate N 44° 34' 43.9'' E 15° 52' 33.4''
Žig Metalni žig vrha je na kamenu pod vršnim grebenom pedesetak metara istočno od vrha
Prilazi Prijevoj Kuk – Ozeblin 2.30 h
Jedini je prilaz na Ozeblin s prijevoja Kuka. Kuk (1135 m) najviša je točka na cesti koja povezuje Udbinu i Donji Lapac. Prijevoj je od Udbine udaljen 16 km, a početna markacija nalazi se 500 m prije prijevoja Kuk i jednako toliko iza kilometarskog kamena br. 79 na oštrom d. zavoju, s kojeg se l. odvaja slabija šumska cesta. Markacije veći dio puta vode šumskom cestom. Automobilom se može još 2 km, a dalje samo terenskim vozilima i pješice. Od skretanja s ceste Udbina – Donji Lapac za 1.45 h stiže se do velikog zavoja, gdje se na blagom spustu s ceste odvaja šumska markirana staza. Markacije se uspinju strmo najprije kroz šumu na greben, a nakon izlaska na goli teren vrlo se brzo stiže do uočljive metalne ploče na vrhu (45' od ceste). Treba računati s time da je uspon razmjerno dug i da je u zimskim uvjetima teško prohodan.
Zemljovid Ozeblin nije obuhvaćen nijednim planinarskim zemljovidom
KT drugih obilaznica Ozeblin nije KT drugih obilaznica

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez