Ljubičko brdo – vrh

KT HPO 12.7., 1320 m

Ljubičko brdo – vrh 
Prikaz na Interaktivnoj planinarskoj karti Hrvatske

Ljubičko brdo uzdiže se povrh izvora potoka Ljubice (otud mu ime), zatvarajući sa sjeverne strane oštarijsko polje. Niže padine obrasle su šumom do polovine visine, a iznad toga je travnati pojas, dok se na sjeverozapadnom dijelu brda nalaze slikovite okomite stijene (Medvjeđi kuk, Božin kuk i Kuk od Karline plane). Vrh je travnat, a na njemu je jednostavan drveni križ. Ta krševita vapnenačka cjelina završetak je stjenovita grebena što se spušta jugoistočno od Ljubičkog brda. Pozornost promatrača posebno privlači stjenoviti Filipov kuk (1055 m) koji je dio Ljubičkog brda i ujedno najjužniji stjenoviti kuk u nizu Dabarskih kukova.


INFO

Vidik Zahvaljujući položaju, s vrha se otvara širok vidik, koji istodobno obuhvaća vrhunce južnog Velebita, more, Liku, Dabarske kukove i oštarijsko polje
Koordinate N 44° 32' 14.8'' E 15° 11' 24.2''
Žig Žig je na markantnoj stijeni pod vršnim grebenom 50 m jugoistočno od križa
Prilazi Baške Oštarije – Ljubičko brdo 1.30 h
Baške Oštarije – Filipov kuk – Ljubičko brdo 2.30 h
Baške Oštarije – Stupačinovo – Medvjeđi kuk – Ljubičko brdo 2.30 h
Najpogodniji je prilaz s Baških Oštarija koji započinje kod crkve. Od crkve idemo sporednim kolnim putom uz potok Ljubicu i preko livada 30' do ulaza u šumu, gdje markacija skreće lijevo. Slijedi 30' strmog uspona do travnatog pojasa, gdje put zakreće l. i uspinjući se strmo grebenom stiže do vrha za 30'. Drugi usponi su strmiji i zahtjevniji od ovog klasičnog prilaza.
Zemljovid Srednji Velebit, 17 (Smand), Dabarski kukovi (Srednji Velebit), 17a (Smand), Južni Velebit I, 18 (Smand)
KT drugih obilaznica Planinarski put Velebno, Oštarijska planinarska obilaznica

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez